Get Ready for Brexit
Vanaf 1 januari 2021 gelden in het goederenverkeer met het Verenigd Koninkrijk douaneformaliteiten. Via Get Ready for Brexit bieden de Nederlandse havens hiervoor een ketenbrede oplossing. Op deze pagina vindt u alle informatie over de werking van de Portbase services en de veelgestelde vragen.
Gebruikt u een service via een systeemkoppeling? De berichtspecificaties vindt u op onze Developer Portal.
Gebruikt u het PCS voor het eerst en wilt u weten hoe het werkt? Bekijk de pagina ‘Starten in het PCS‘.
Werking Brexit services
Meest gestelde Brexit-vragen aan Portbase
Hieronder vindt u een overzicht van de vragen die bij Portbase op dit moment het meest gevraagd worden. Dit overzicht wordt regelmatig geupdate. Staat uw vraag er niet bij? Check dan ook de FAQ’s bij de individuele Brexit-services: Melding Export Documentatie, Melding Import Documentatie, Track & Trace Export en Import Status.
Exportvragen
Wat houdt foutcode 92 in?
Uw export document melding is afgekeurd door de Douane met foutcode 92. Dit houdt in: ‘MRN onjuiste status bij Douane voor aankomst terminal’. Het douane systeem stuurt deze foutmelding als er reeds eerder een IE007 Arrival notification bericht voor het MRN is ontvangen. Dit bericht mag maar een keer naar de douane worden verstuurd.
In dit geval kunt u het beste contact opnemen met de Douane. U kunt de Douane telefonisch bereiken via 088-1566655 of nhd.apeldoorn@belastingdienst.nl.
Verwijderen export document melding
De douane kan ook bij u aangeven of er een nieuw document moet worden gemaakt of dat u de noodprocedure mag gebruiken. Moet er een nieuw document worden opgevoerd, zult u eerst het afgekeurde document melding moeten verwijderen. De afgekeurde export document melding kan eventueel verwijderd worden uit Portbase door het bedrijf welke deze melding geregistreerd heeft.
In de service Melding Export Documentatie dient in het zoekfilter het documentnummer ingevoerd te worden. Let hierbij op, dat ook de vanaf datum aangepast wordt naar de datum dat het document geregistreerd is. Vervolgens kunt u op het onderstreepte documentnummer klikken in de naar boven gekomen registratie. De melding opent zich dan en hier kunt u linksonderin kiezen voor 'zending verwijderen'.
Wij raden u aan nog wel contact op te nemen met de betreffende rederij om hen te informeren dat het afgekeurde document uit Portbase is verwijderd en dat er een nieuw document geregistreerd is of gaat worden.
Zijn de documenten van mijn exportzending goed voorgemeld bij de terminal?
Vanuit het hoofdscherm gaat u naar de service ‘Melding Export Documentatie’. Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren.
U bent dan klaar om uw zending bij de terminal aan te bieden.
Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator of terminal.
Controleer altijd goed of u het documentnummer van de Douane correct invult. Dit nummer zal bij aankomst op de terminal geverifieerd worden bij de Douane.
Moet ik een documentvoormelding bij de terminal doen voor lege containers en lege trailers?
Nee. Wanneer u een lege container of een lege trailer brengt bij een terminal hoeft daar geen documentvoormelding voor te worden gedaan. Zorg wel dat u in de boeking bij uw rederij / ferry-operator aangeeft dat u leeg equipment wilt verschepen.
De rederij of ferry-operator geeft zelf via haar manifest aan de terminal en douane door dat de equipments leeg zijn en zonder documentvoormelding de terminal verscheept mogen worden.
Hoe ziet het boekingsnummer voor ferryoperators eruit bij de voormelding van exportzendingen?
Als u de vooraanmelding doet voor de ferry-operator in Melding Export Documentatie dan zorgen de eerste 4 posities (SCAC code) van het boekingsnummer, dat de melding naar de juiste ferry-operator verstuurd wordt. Indien de eerste 4 posities niet juist wordt ingevuld, dan heeft u geen succesvolle vooraanmelding gedaan. Er verschijnt een oranje bolletje achter het boekingsnummer met de tekst “Boekingsnummer (nog) niet bekend bij terminal”. Dit betekent dat u niet toegelaten zal worden tot het terrein van de ferry-operator.
Voor de boekingsnummers van de ferry-operators zijn de eerste 4 posities als volgt:
Bedrijf | SCAC | Voorbeeld | Extra toelichting |
CLdN | CLVW | CLVW0012345678 | “CLVW” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
DFDS | DFDS | DFDS12345678 | “DFDS” & boekingsnummer (8 posities) |
P&O Ferries | PONF | PONFEU12345678 | “PONF” & “EU” & boekingsnummer (8 posities) |
Stena Line | STNL | STNL0012345678 | “STNL” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren. U bent klaar om uw zending bij de ferry-operator aan te bieden. Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator.
Wat betekenen de statusmeldingen (‘bolletjes’) in Melding Export Documentatie?
In het hoofdscherm van Melding Export Documentatie kunt u verschillende statusmeldingen volgen.
Drie statusmeldingen aan de linkerkant:
De bolletjes tonen de status vanaf aankomst bij de terminal tot vertrek van het schip. De bolletjes kleuren uiteindelijk allemaal groen (in volgorde van links naar rechts) naarmate de zending door het terminalproces beweegt.
- Aankomst status: Status van aankomst bij de terminal en bij bepaalde documenten ook de douanestatus bij aankomst (export en transit documenten).
- De details van deze status kunt u bekijken door aan het einde van de regel op het driehoekje te klikken. U komt dan in het uitgebreidere onderdeel ‘track en trace’.
- Laadbev. (laadbevestiging):
- Grijs: Equipments van de zending zijn nog niet (allemaal) op het schip geladen)
- Groen: Alle equipments van de zending zijn op het schip geladen.
- Manifest:
- Grijs: Exportzending nog niet nog niet op een manifest gemeld aan Douane.
- Oranje: Exportzending gedeeltelijk op een manifest gemeld aan Douane.
- Rood: Manifest geweigerd door Douane. Exportzending nog niet gemeld op een manifest.
- Groen: Exportzending op een manifest gemeld aan Douane.
Is de status grijs? Dan heeft dit nog niet plaatsgevonden. Heeft u het vermoeden dat deze status groen zou moeten zijn? Neem dan contact op met de rederij of ferry-operator.
Status achter het boekingsnummer:
- Deze status geeft aan of het boekingsnummer overeenkomt met het nummer dat de terminal aan ons heeft doorgegeven.
- Groen: Het boekingsnummer is bekend bij de terminal. Uw document voormelding is ontvangen door de terminal. U kunt naar de terminal rijden.
- Oranje: Rij niet naar de terminal. Dit boekingsnummer is (nog) niet bekend bij terminal en verhindert mogelijk de toegang tot de terminal. Rij alleen naar de terminal wanneer op deze plek een groen vinkje staat. Indien u vragen heeft over de status of de juistheid van dit boekingsnummer verzoeken wij u contact op te nemen met de rederij of ferry-operator. Voor ferry-operators begint het boekingsnummer altijd met 4 letters. Bekijk hier een toelichting.
Mijn goederen gaan van Nederland naar Ierland, moet ik een voormelding doen?
Ja, er moet altijd een document voormelding worden gedaan.
Het documenttype hangt af van de route en de gekozen douane procedure:
- Varen uw goederen direct van Nederland naar Ierland?
Dan vervoert u Uniegoederen naar een ander Unieland. Gebruik dan documenttype ICT (unietransactie). - Worden uw goederen in het VK gelost en gaan ze vervolgens per truck naar Ierland?
Uw goederen gaan dan een niet-EU land in. Overleg met uw douane expediteur onder welke douane regeling u de goederen laat vervoeren.
Het is gebruikelijk om de goederen onder douane transit vanuit Nederland naar Ierland te laten vervoeren. In dit geval gebruikt u documenttype TT1 (Regeling extern doorgaand Uniedouanevervoer)
Bekijk voor verdere toelichting de handleiding gebruik documenttypes export.
Wat houdt foutcode 6233 in?
Uw export document melding is afgekeurd door de Douane met foutcode 6233. Dit houdt in dat het: ‘registreren van de aankomstmelding onmogelijk is bij huidige status MRN’.
In dit geval kunt u het beste contact opnemen met de Douane om te achterhalen wat de exacte reden is van de afkeuring. U kunt de Douane telefonisch bereiken via 088-1566655.
Verwijderen export document melding
De afgekeurde export document melding kan eventueel verwijderd worden uit Portbase door het bedrijf welke deze melding geregistreerd heeft. In de service Melding Export Documentatie dient in het zoekfilter het documentnummer ingevoerd te worden. Let hierbij op, dat ook de vanaf datum aangepast wordt naar de datum dat het document geregistreerd is. Vervolgens kunt u op het onderstreepte documentnummer klikken in de naar boven gekomen registratie. De melding opent zich dan en hier kunt u linksonderin kiezen voor “zending verwijderen”.
Wij raden u aan nog wel contact op te nemen met de betreffende rederij om hen te informeren dat het afgekeurde document uit Portbase is verwijderd en dat er een nieuw document geregistreerd is of gaat worden.
Welk documenttype moet ik voor mijn export documentatie gebruiken?
Voor het gebruik van de juiste documenttypen in Melding Export Documentatie is een praktische handleiding beschikbaar. U leest hierin alles over het voormelden van uitvoerdocumenten, ATA-carnets en TIR-carnets.
De shipment/container kan niet worden gevonden voor mijn import melding, waarom is dit?
Als een shipment/container niet gevonden kan worden, dan kan dit verschillende oorzaken hebben:
- Van de shipment/container is nog geen informatie bekend binnen de service Import Status. De ladinggegevens worden uiterlijk enkele uren voor aankomst bij ons bekend. Probeer het op een later moment opnieuw.
- Het shipment of de container komt niet aan op de terminal die geselecteerd is. Selecteer de juiste terminal en probeer het opnieuw.
- Er is een typefout gemaakt bij het invoeren van het shipment number of container number. Controleer het nummer en corrigeer deze indien nodig. Zendingsnummers van ferryoperators hebben het volgende format (SCAC + boekingsnummer + volgnummer):
CLDN: CLVW0012345678001
DFDS/KVSA: DFDS123456780001
P&O: PONFHU12345678001
Stena Line: STNL0012345678001
Importvragen
Waarom kunt u FWV (Customs Release) meestal niet gebruiken?
Fiat wegvoering (FFW) is alleen bedoeld voor specifieke goederenstromen die expliciete douanetoestemming vereisen voordat de goederen de terminal mogen verlaten. De zending blijft dan geblokkeerd totdat de douane toestemming verleent.
Wij zien dat FWV regelmatig wordt gebruikt voor het opvoeren van transit documenten. Dit is niet juist en leidt ertoe dat uw zending geblokkeerd blijft staan op de terminal.
Voor transit documenten die in Ierland of het Verenigd Koninkrijk zijn opgemaakt, doet de rederij een MID-melding namens u. Bekijk hiervoor ook deze toelichting.
Hoe kunt u deze fout herstellen?
U kunt deze enkel laten deblokkeren door contact op te nemen met de terminal. Zij kunnen de melding weer uit het systeem verwijderen.
Hoe ziet het zendingsnummer eruit voor ferryoperators bij de voormelding van importzendingen?
Het zendingsnummer is opgebouwd uit: SCAC-code rederij, het boekingsnummer en het zendingsvolgnummer:
Bedrijf | SCAC | Voorbeeld | Extra toelichting |
CLdN | CLVW | CLVW0012345678001 | “CLVW” & “00” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer |
DFDS / KVSA | DFDS | DFDS123456780001 | “DFDS” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer (let op extra 0) |
P&O Ferries | PONF | PONFHU12345678001 | “PONF” & verteklocatie (hier: Hull) & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer |
Stena Line | STNL | STNL0012345678001 | “STNL” & “00” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer |
Moet ik een documentvoormelding doen voor lege containers en lege trailers?
Nee. Wanneer u een lege container of een lege trailer ophaalt bij een terminal hoeft daar geen documentvoormelding voor te worden gedaan. Zorg wel dat u in de boeking bij uw rederij / ferry-operator aangeeft dat u leeg equipment wilt verschepen.
De rederij of ferry-operator geeft zelf via haar manifest aan de terminal en douane door dat de equipments leeg zijn en zonder documentvoormelding de terminal mogen verlaten.
Moet ik terugkerende lege emballage (rolcontainers, fusten, verpakkingsmateriaal) uit het VK voormelden?
In principe heeft de emballage de Unie-status verloren en moet er aangifte worden gedaan om goederen opnieuw de Unie-status te geven.
Hoe het werkt:
- In geval van deepsea / shortsea: u dient een invoeraangifte of transitaangifte te doen. Het documentnummer van deze aangifte moet vervolgens bij de terminal worden voorgemeld via Melding Import Documentatie.
- In geval van ferry-verkeer is een speciale afspraak gemaakt:
- De ferryoperator mag namens u een aangifte doen.
- De ferryoperator doet namens u ook de documentvoormelding.
- U hoeft géén aangifte te doen bij de Douane en u hoeft ook geen douanedocument voor te melden. Let op! In uw boeking bij de ferry operator meldt u duidelijk dat u lege emballage vervoert. Let daarnaast op dat u aan de voorschriften van de Douane voldoet: https://www.getreadyforbrexit.eu/wp-content/uploads/2020/10/2020-09-28-Memo-ODB-terugkerende-emballage-en-verpakkingen1.pdf
Ik heb een uitvoeraangifte (EX-A) opgemaakt in het VK, kan ik deze voormelden in Melding Import Documentatie?
Nee. De uitvoeraangifte wordt alleen gebruikt om aan te geven dat goederen het Verenigd Koninkrijk verlaten.
Bij binnenkomst in Nederland zal een nieuwe aangifte gedaan moeten worden bij de Nederlandse Douane (bijvoorbeeld een invoeraangifte of transitaangifte). Het documentnummer van deze aangifte moet vervolgens bij de terminal worden voorgemeld via Melding Import Documentatie.
Moet ik doorgaande transitdocumenten vanuit het VK voormelden via de service Melding Import Documentatie (MID)?
Situatieschets: u heeft vanuit het Verenigd Koninkrijk (of vanuit Ierland) een transitdocument opgemaakt dat de goederen blijft begeleiden tot de eindbestemming in de Europese Unie (zogenaamd doorgaand transitdocument; T1/T2). Hoe het werkt:
- Nee, u hoeft doorgaande transitdocumenten niet voor te melden via de service MID
- Maar u dient wel in de boeking bij uw rederij / ferryoperator aan te geven dat u goederen met een doorgaand transitdocument wilt verschepen. Dit doet u door het het MRN-nummer van uw transitaangifte op te geven bij uw boeking.
- De rederij meldt bij aankomst in Nederland uw transitdocument bij de Douane en doet namens u een documentvoormelding bij de terminal
Let op! Een transit document vanuit het VK herkent u aan de eerste 5 tekens: "21GB00" Een nummer dat begint met "21GB01X" is géén transitdocument, maar een uitvoerdocument uit het VK.
Mijn voormelding bij P&O Ferries wordt geweigerd: “consignment known, not yet arrived at destination terminal”
Na het indienen van de voormelding wordt uw melding geweigerd met de volgende foutcode:
"Consignment known, not yet arrived at destination terminal" (foutcode A_AS006).
U hoeft geen actie te ondernemen. De zending is bekend bij de terminal en uw melding is goed ontvangen. P&O verwerkt de voormeldingen pas in haar systeem als het schip arriveert. De status van uw voormelding verandert dus automatisch in 'geaccepteerd' zodra het schip is aangekomen.
We werken met P&O aan een oplossing zodat de voormeldingen direct bij indienen geaccepteerd worden.
Welk documenttype moet ik voor mijn import documentatie gebruiken?
Zie de 'Handleiding Melding Import Documentatie Rotterdamse haven (MID)' van de Douane: Handleiding Melding import documentatie Rotterdamse haven (MID)
Get Ready For Brexit
Bekijk alle veelgestelde vragen en tips van de Get Ready for Brexit partners.
Douane
Op de website van de Douane leest u de top 40 meest gestelde Brexit vragen aan de Douane.
Kosten
Bekijk de kostenpagina op portbase.com voor vragen over kosten en facturatie.
Hoe werken onze services?
Portbase biedt als onderdeel van Get Ready for Brexit vier verschillende services. Kijk op de verschillende supportpagina’s voor handleidingen en de antwoorden op veelgestelde vragen.
Services voor export
Services voor import
Melding Export Documentatie (MED) voor het voormelden van exportdocumenten aan terminals.
Track & Trace Export om te checken of u uw exportlading mag brengen bij de terminal.
Melding Import Documentatie (MID) voor het voormelden van importdocumenten aan terminals.
Import Status om te checken of u uw importlading mag ophalen bij de terminal.
Uitgebreide instructievideo’s
In verreweg de meeste gevallen loopt het voormelden van douanedocumenten goed. Maar toch kunnen wij ons ook voorstellen dat het gebruik van de Portbase-services voor u nog onwennig is. Wat moet u nu precies waar invullen? Als extra steuntje in de rug bieden wij u hiervoor vier korte online masterclasses met praktische tips. Per Portbase-service leiden wij u in deze video’s in 3 – 5 minuten langs de belangrijkste stappen voor een correcte documentvoormelding en voor het checken van de status van een import- of exportzending op de terminal.
Maak er direct even tijd voor. In 20 minuten bent u helemaal op de hoogte.