IAMconnected is een Portbase service om gemakkelijk en gepast toegangsbeheer binnen handbereik te brengen van de Nederlandse haven logistieke community.
Als Community Identity Provider stellen we personen en organisaties binnen de Nederlandse haven logistiek in staat om betrouwbare identiteiten aan te maken en te beheren die vertrouwd worden door aangesloten dienstenaanbieders waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en Portbase zelf.
Op deze pagina vindt u alle informatie over het aanvragen en beheren van IAMconnected-accounts voor gebruikers.
Veelgestelde vragen
Op welke diensten kan ik via IAMconnected inloggen?
Onderstaand vindt u een overzicht van aangesloten diensten.
Port Community System
Het Port Community System (PCS) is uw toegang tot de slimme, digitale haven, waar bedrijven, organisaties en overheden via het PCS logistieke gegevens uitwisselen.
- Direct: Portbase PCS
- Aanmelden organisatie: services
- Autoriseren gebruikers: via groepsbeheer in PCS
- Noodprocedures: verschillend per dienst, zie Portbase Support
- Vragen & Support: Portbase Support
My Port
My Port, het online havenportaal voor scheepvaartklanten om 24/7 sneller en slimmer zaken te doen.
- Directe Link: My Port
- Aanmelden Organisatie: niet beschikbaar
- Autoriseren gebruikers: niet beschikbaar
- Noodprocedure: niet beschikbaar
- Vragen & Support: Havenmeester, Port of Rotterdam
King
Boek direct online een plek aan de boeien en palen.
Direct: king.portofrotterdam.com
Aanmelden organisatie
- Organisatie moet in IAMconnected de rol “Cargadoor Shipping Agent” hebben; handmatig toe te voegen door IAM team; aanvragen via Portbase Customer Service.
- King: via aanmeldproces van Zeehavengelden. Herkenning vindt plaats op KVK-nummer (of Port Authority ID) dat in IAMconnected is geregistreerd
Autoriseren gebruikers
- Gebruiker dient in IAMconnected de logistieke rol “Employee” of “Operator / Shipping clerk”; gebruiker kan deze zelf aanvragen in IAMconnected
- Geen verdere autorisaties nodig in King zelf Noodprocedure: geen Vragen & Support: KING 3.0 | Port of Rotterdam
Port Dues
Pilot havengelden betalen via digitaal systeem.
Direct: Port of Rotterdam
Aanmelden organisatie
- IAMconnected: geen specifieke eisen aan organisatierol
- Port Dues: organisatie dient bekend te zijn
Authoriseren gebruikers
- IAMconnected: geen specifieke eisen aan logistieke rol
- Port Dues: via hoofdbeheerder
Vragen & Support
- E-mail: binnenhavengeld@portofrotterdam.com
- Telefoon: +31 (0)10 252 1523
Portabillity
PortAbillity is het portaal om opgave Zeehavengeld, Bijdrage Afvalstoffenheffing en Boeien-, Palen- en Openbare Kadegeld te doen aan het Havenbedrijf Rotterdam N.V. Het portaal wordt gebruikt door scheepsagenten/cargadoors.
Uiterlijk 72 uur na het vertrek van het Zeeschip uit de Haven moet de scheepsagenten/cargadoors opgave doen aan Havenbedrijf Rotterdam N.V van alle gegevens die van belang zijn voor het vaststellen van het verschuldigde Havengeld. De opgave moet worden gedaan door daartoe opengestelde webportal met behulp van de voor-ingevulde opgave. De opgave moet waar nodig door de scheepsagenten/cargadoors volledig worden gemaakt.
Daarnaast kan de scheepsagenten/cargadoors middels PortAbillity kortingen en speciale tarieven aanvragen en correcties op eerdere gedane opgaven doorvoeren.
Aanmelden organisatie
- Organisatie moet in IAMconnected rol “Cargadoor Shipping Agent” handmatig toe te voegen door IAM team; aanvragen via Portbase Customer Service
- Portabillity: organisatie dient bekend te zijn
Autoriseren gebruikers
- Gebruiker wordt handmatig gekoppeld aan bestaand account en moet in IAMconnected de logistieke rol “Financial Declarant” hebben; gebruiker kan deze zelf aanvragen in IAMconnected
- Portabillity: gebruiker dient bekend te zijn met het juiste e-mailadres
Vragen & Support
- Directe Link: Portabillity
- Website: Zeehavengeld Port of Rotterdam
- E-mail: havengelden@portofrotterdam.com
- Telefoon: +31 (0)10 252 1523
MyTerminal by ECT
MyTerminal is een online platform met operationele informatie.
Deze informatie is realtime en stelt u in staat uw containerlogistiek te optimaliseren. Verladers, logistieke dienstverleners en binnenvaartvervoerders kunnen import- en exportcontainers volgen en traceren via de ECT Delta- en ECT Euromax-terminals. Het platform bewaakt ook de planning van verschillende objecten – deepsea-schepen, feeders, binnenvaartschepen en treinen – die de terminals bezoeken.
ECT biedt alle gebruikers tijdelijk gratis de premium features van MyTerminal aan.
DEFLog
Direct: data.deflog.nl
Aanmelden organisatie
- IAMconnected rol: geen specifieke eisen
- DEVLog: organisatie dient bekend te zijn
Autoriseren gebruikers
- IAMconnected rol: geen specifieke eisen
- DEVLog: gebruiker dient bekend te zijn met het juiste e-mailadres
De hoofdbeheerder kan het hetzelfde als de gebruikersbeheerder, maar daarnaast ook de periodieke validatie en MFA aanzetten op organisatieniveau en een wijzigingsverzoek doen voor de zakelijke informatie van hun organisatie. Er is per organisatie één hoofdbeheerder.
Hoe schakel ik MFA in voor mijn organisatie?
Hoe schakel ik MFA in voor mijn organisatie?
Na het inschakelen moeten uw gebruikers na het inloggen eerst MFA configureren voor hun account.
Het is niet mogelijk om het inschakelen van MFA terug te draaien: zie ook de MFA Checklist.
Het inschakelen kunt u als volgt doen:
- Login op iamconnected.eu
- Ga naar ‘Organisatiebeheer’
- Klik op de organisatie waarvoor u MFA wilt aanzetten
- Klik op “MFA inschakelen”
Hoe kan ik MFA inschakelen voor al mijn gebruikers?
Schakel MFA in via de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie].
Na het inschakelen van MFA moeten alle gebruikers bij opnieuw inloggen MFA configureren. Als MFA aan staat dan is het niet meer mogelijk om deze weer uit te zetten! Meer informatie vind je op de speciale MFA-pagina.
Hoe kan ik mijn hoofdbeheerder wijzigen?
De huidige hoofdbeheerder kan een nieuwe hoofdbeheerder aanwijzen via organisatiebeheer. Dit dient te worden goedgekeurd door de tekenbevoegde.
Als de huidige hoofdbeheerder buiten beeld is geraakt dan kun je contact opnemen met onze Customer Service.
Hoe kan ik een nieuwe organisatie aanmaken als (beoogd hoofdbeheerder)?
Dit kan op twee manieren. Als je nog niet gekoppeld bent met een organisatie dan krijg je bij het inloggen een pop-up scherm zien met de mogelijkheid om een organisatie aan de maken.
Ben je al wel gekoppeld met een organisatie dan kun je een additionele organisatie aanmaken via de tab ‘organisatiebeheer’ > ‘Nieuwe organisatie aanmelden’.
Bij het aanmaken van een organisatie worden eerst de bedrijfsgegevens opgehaald. Betreft het een Nederlands bedrijf, dan kan er gezocht worden op KvK-nummer en voor buitenlandse bedrijven op organisatie naam, adres en plaats.
Selecteer de gewenste tekenbevoegde en vul de bijhorende contactgegevens, het organisatietype en eigen zakelijke contactgegevens in. De tekenbevoegde zal via email een uitnodiging krijgen om zich te identificeren. Wanneer de identificatie doorlopen en goedgekeurd is, zal de tekenbevoegde een activatiecode toegestuurd krijgen, waarmee de beoogde hoofdbeheerder de aanmelding kan voltooien. De hoofdbeheerder wordt hiermee officieel de hoofdbeheerder van de organisatie. De code dient ingevuld te worden op het scherm ‘open verzoek’, te benaderen via de tab ‘open verzoek’. Als de organisatie aangemeld is kunnen medewerkers zich vervolgens koppelen aan de nieuwe organisatie.
Deze functionaliteit is nog niet actief.
Hoe kan ik periodieke validatie inschakelen?
Dit vindt u in de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie] – ‘periodieke validatie inschakelen’
Kies de gewenste frequentie voor het ontvangen van de herinneringsmail voor de periodieke validatie. Deze e-mail wordt zowel naar de hoofdbeheerder als naar alle gebruikersbeheerders gestuurd.
De ingestelde frequentie kun je wijzigen via de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie] – ‘frequentie periodieke validatie herinnering’.
Hoe valideer ik mijn organisatiegegevens?
Het valideren gebeurt door de tekenbevoegde op verzoek van de hoofdbeheerder. Deze vraagt dat aan via de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie]. Het scherm bestaat uit verschillende onderdelen die aangepast kunnen worden d.m.v. het pennetjes icoon.
Als een nieuwe tekenbevoegde wordt geselecteerd dan zal deze zich eerst moeten identificeren via het “remote identification” proces.
De tekenbevoegde ontvangt een email met een overzicht van de oorspronkelijke en gewijzigde organisatiegegevens. In de email staat ook een activatiecode die bij akkoord moet worden doorgegeven aan de hoofdbeheerder. De hoofdbeheerder kan de activatiecode invullen bij het openstaande verzoek onder “Open verzoek”.
Deze functionaliteit is nog niet actief.
Hoe geef ik gebruikers toegang tot een service?
Als hoofdbeheerder van een service is het mogelijk om een service te verbergen/tonen aan een specifieke organisatie. Via Servicebeheer kunt u naar een service navigeren. Op de servicepagina ziet u het tabblad Toegangsbeheer. Op deze pagina heeft u een overzicht van organisaties die toegang hebben tot uw service. Ook kunt u op deze pagina organisaties toegang geven en ontnemen tot uw service.
(Eind)Gebruikers kunnen IAMconnected account aanvragen en verzoeken deze te koppelen aan een organisatie. Ook kunnen zij een verzoek indienen om hun gegevens te wijzigen.
Hoe maak ik een account aan?
Vul op https://www.iamconnected.eu/register het registratieformulier in. Na het invullen ontvangt u een e-mail met een link voor het bevestigen van uw registratie.
Deze link is 7 dagen geldig.
Hoe wijzig ik mijn persoonlijke account?
Uw persoonlijke account kunt u wijzigen via ‘mijn profiel’. De velden die aangepast kunnen worden zijn: voornaam, achternaam, e-mail en persoonlijke telefoonnummer. De wijziging is meteen actief.
Zie hieronder voor het wijzigen van uw zakelijke gegevens.
Hoe wijzig ik mijn zakelijke informatie?
Zakelijke informatie zoals e-mailadres, telefoonnummer en logistieke rollen worden gebruikt om bepaalde rechten toe te kennen in de applicaties. U kunt deze wijzigen via “mijn profiel > tab zakelijke context”. De wijziging dienen te worden goedgekeurd door een gebruikersbeheerder of de hoofdbeheerder.
Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?
U kunt uw wachtwoord wijzigen via ‘mijn profiel’. Voer hier het huidige wachtwoord in en vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in dat u wilt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik mijn inloggegevens ben vergeten?
Uw wachtwoord kunt u wijzigen door in het inlogscherm van IAMconnected te klikken op “Hulp nodig bij aanmelden, wachtwoord vergeten?” te klikken op “wachtwoord vergeten”. Na het ingeven van uw gebruikersnaam ontvangt u per e-mail een link waarmee u een nieuw wachtwoord kunt instellen.
Uw gebruikersnaam kunt u terugvinden in de IAMconnected activatie-e-mail. Indien u deze niet (meer) kunt vinden, neem dan contact op met uw gebruikersbeheerder of hoofdbeheerder van uw organisatie.
Bent u als hoofdbeheerder uw inloggegevens kwijt of vergeten? Neem dan contact op met onze Customer Service.
Hoe schakel ik MFA in?
Dit kunt u doen via ‘profiel’ – ‘MFA (Multi-Factor Authentication)’. U wordt hierna automatisch afgemeld. Bij het opnieuw aanmelden wordt u begeleid bij het configureren van MFA. Meer informatie vindt u op de speciale MFA-pagina.
Hoe schakel ik MFA uit?
Dat is om veiligheidsredenen niet mogelijk.
Op welke diensten kan ik via IAMconnected inloggen?
Aangesloten zijn diensten van:
- Portbase: het Port Community System (PCS) en datadiensten
- Port of Rotterdam: MyPort en King
- ECT: My Terminal (voor een beperkt aantal pilot gebruikers)
Hoe deactiveer en verwijder ik mijn account?
Deactiveren kunt u via ‘mijn profiel’. Links onderin vindt u de knop om uw account te deactiveren.
Gebruikersbeheerders kunnen namens hun organisatie verzoeken van gebruikers accepteren of weigeren. Dit betreft zowel koppelverzoeken als wijzigingsverzoeken. Daarnaast kunnen ze gebruikers valideren, opschorten en ontkoppelen. Tenslotte kunnen ze MFA voor een gebruiker resetten.
Hoe behandel ik een koppelverzoek?
De openstaande koppelverzoeken vind je via ‘gebruikersbeheer’ > In behandeling. Klik op een koppelverzoek op het open te klappen. Check de (zakelijke) gegevens die de gebruiker heeft ingevuld. Er worden er drie opties getoond: Accepteren, Weigeren en Einddatum.
Bij accepteren kan ook de einddatum worden ingevuld de gekoppelde medewerker b.v. een tijdelijk contract heeft. De gebruiker wordt automatisch ontkoppeld op deze datum en ontvangt 7 dagen voor de beëindiging een waarschuwingsemail.
Alle geaccepteerde gebruikers zijn te vinden onder de tab medewerkers.
Hoe behandel ik een verzoek voor het wijzigen van zakelijke informatie?
Het verzoek is terug te vinden via ‘Gebruikersmanagement’ > tab ‘wijzigingsverzoeken. Elk verzoek kun je openklikken om meer informatie te zien. Hier kun je het verzoek accepteren of weigeren.
Hoe ontkoppel ik (tijdelijk) een gebruiker?
Zoek de betreffende medewerker op via ‘gebruikersbeheer’ > Medewerkers. Klap de medewerker open die je wilt ontkoppelen van de organisatie en selecteer de optie ‘schort gebruiker op’ om hem tijdelijk te ontkoppelen. De medewerker kan op dit moment geen werkzaamheden meer doen voor de organisatie.
Wanneer je er zeker van bent dat de medewerker verwijderd moet worden navigeer dan naar het ‘Opgeschort’ tab. Klap de medewerker nogmaals open. Gebruik “ontkoppel gebruiker” om de medewerker volledig te ontkoppelen. Via “herstel” kun je de tijdelijk ontkoppelde gebruiker weer activeren.
Hoe valideer ik mijn gebruikers (via periodieke validatie)?
Dit is alleen mogelijk als “periodieke validatie” voor de organisatie aan staat.
Deze optie is terug te vinden in de tab ‘gebruikersbeheer’ – ‘werknemers’ – [uitklappen overzicht gebruiker] – ‘valideer gebruiker’
Check (1) of de gebruiker nog steeds in dienst heeft (2) of de gebruiker nog steeds toegang nodig heeft tot IAMconnected (3) de gegevens van de gebruiker kloppen:
- Ontkoppel de gebruikers als deze niet meer in dienst is of geen toegang meer nodig heeft.
- Vraag de gebruiker om zijn gegevens te wijzigen als deze niet correct zijn.
- Alles in orde? Klik op “valideer gebruiker”.
Hoe zoek ik een gebruikersnaam op?
Je kunt de gebruikersnaam terugvinden onder ‘gebruikersbeheer’ bij de betreffende gebruiker.
Hoe geef ik gebruikers toegang tot een service?
Als hoofdbeheerder van een service is het mogelijk om een service te verbergen/tonen aan een specifieke organisatie. Via Servicebeheer kunt u naar een service navigeren. Op de servicepagina ziet u het tabblad Toegangsbeheer. Op deze pagina heeft u een overzicht van organisaties die toegang hebben tot uw service. Ook kunt u op deze pagina organisaties toegang geven en ontnemen tot uw service.
Als tekenbevoegde van uw bedrijf bent u eindverantwoordelijk voor de juiste registratie van zowel uw organisatie als uw gebruikers binnen IAMconnected. De tekenbevoegde kan ook zelf de hoofdbeheerder zijn.
Wat is mijn rol binnen IAMconnected?
Als tekenbevoegde van uw bedrijf bent u eindverantwoordelijk voor de juiste registratie van zowel uw organisatie als uw gebruikers binnen IAMconnected. De hoofdbeheerder beheert en valideert deze gegevens. Het is daarom belangrijk dat er een actieve hoofdbeheerder bekend is in IAMconnected. De tekenbevoegde kan ook zelf de hoofdbeheerder zijn.
Alle wijzigingen in de organisatie-gegevens moeten door de tekenbevoegde worden goedgekeurd. Na het wijzigen van de organisatiegegevens door de hoofdbeheerder ontvangt de tekenbevoegde een email met de gewijzigde organisatiegegevens. In de e-mail staat ook een activatiecode die bij akkoord moet worden doorgegeven aan de hoofdbeheerder. De hoofdbeheerder kan de activatiecode invullen bij het openstaande verzoek onder “Open verzoek”.
Hoe kan ik mijzelf afmelden van IAMconnected?
Door contact op te nemen met onze Customer Service. Hierin geeft u aan niet langer gebruik te willen maken van IAMconnected.
Ik ben mijn telefoon kwijt en maak gebruik van MFA (Multi-Factor Authentification). Wat moet ik doen?
Neem contact op met onze Customer Service. Multi Factor Authentification wordt gereset zodat je dit opnieuw kunt inregelen (oude of nieuw telefoon).