IAMconnected

IAMconnected is een Portbase service om gemakkelijk en gepast toegangsbeheer binnen handbereik te brengen van de Nederlandse haven logistieke community.

Als Community Identity Provider stellen we personen en organisaties binnen de Nederlandse haven logistiek in staat om betrouwbare identiteiten aan te maken en te beheren die vertrouwd worden door aangesloten dienstenaanbieders waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en Portbase zelf.

Op deze pagina vindt u alle informatie over het aanvragen en beheren van IAMconnected-accounts voor gebruikers. IAMconnected kent vijf type gebruikers:

• (Eind)Gebruikers kunnen IAMconnected account aanvragen en verzoeken deze te koppelen aan een organisatie. Ook kunnen zij een verzoek indienen om hun gegevens te wijzigen.
  • Gebruikersbeheerders kunnen namens hun organisatie verzoeken van gebruikers accepteren of weigeren. Dit betreft zowel koppelverzoeken als wijzigingsverzoeken. Daarnaast kunnen ze gebruikers valideren, opschorten en ontkoppelen. Tenslotte kunnen ze MFA voor een gebruiker resetten.
  • Hoofdbeheerder kan het hetzelfde als de gebruikersbeheerder, maar daarnaast ook de periodieke validatie en MFA aanzetten op organisatieniveau en een wijzigingsverzoek doen voor de zakelijke informatie van hun organisatie. Er is per organisatie één Hoofdbeheerder.
  • Service Beheerders beheren de gegevens van een dienst waarop u met IAMconnected ingelogt. De Service Beheerder is ook de hoofdbeheerder van de organisatie.
  • Als Tekenbevoegde van uw bedrijf bent u eindverantwoordelijk voor de juiste registratie van zowel uw organisatie als uw gebruikers binnen IAMconnected. De tekenbevoegde kan ook zelf de hoofdbeheerder zijn.

Zoeken

Snel naar

Veelgestelde vragen

voor Eindgebruikers

Hoe maak ik een account aan?

Vul op https://www.iamconnected.eu/register het registratieformulier in. Na het invullen ontvang je een email met een link voor het bevestigen van je registratie. Deze link is 7 dagen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe wijzig ik mijn account?

Je persoonlijk account kun je wijzigen via ‘mijn profiel’. De velden die aangepast kunnen worden zijn: Voornaam, achternaam, e-mail en persoonlijk telefoonnummer. De wijziging is meteen actief.

Zie hieronder voor het wijzigen van je zakelijke gegevens.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?

Je wachtwoord kun je wijzigen via ‘mijn profiel’. Voer hier het huidige wachtwoord in en vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in dat je wilt gebruiken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat moet ik doen als ik mijn inloggegevens ben vergeten?

Je wachtwoord kun je wijzigen door in het inlogscherm van IAMconnected te klikken op “Hulp nodig bij aanmelden, wachtwoord vergeten?” te klikken op “wachtwoord vergeten”. Na het ingeven van je gebruikersnaam ontvang je per email een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen.

Je gebruikersnaam kunt je terugvinden in de IAMconnected activatiemail. Kun je deze niet (meer) vinden, neem dan contact op met de gebruikersbeheerder of hoofdbeheerder van jouw organisatie.

Ben je als Hoofdbeheerder je inloggegevens vergeten? Neem dan contact op met de Service Desk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe schakel ik MFA in?

Dit kun je doen via ‘profiel’ – ‘MFA (Multi-factor Authentication)’. Je wordt hierna automatisch afgemeld. Bij het opnieuw aanmelden word je begeleid bij het configureren van MFA. Meer informatie vind je op de speciale MFA- pagina.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe schakel ik MFA uit?

Dat is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Op welke diensten kan ik via IAMconnected inloggen?

Aangesloten zijn diensten van:

• Portbase: het Port Community System (PCS) en datadiensten
• Havenbedrijf Rotterdam: MyPort en King
• ECT: My Terminal (voor een beperkt aantal pilot gebruikers)

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe deactiveer en verwijder ik mijn account?

Deactiveren kun je via ‘mijn profiel’. Links onderin vind je de knop om je account te deactiveren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe wijzig ik mijn zakelijke informatie?

Zakelijke informatie zoals e-mailadres, telefoonnummer en logistieke rollen worden gebruikt om bepaalde rechten toe te kennen in de applicaties. Je kunt deze wijzigen via “mijn profiel > tab zakelijke context”. De wijziging moet worden goedgekeurd door een gebruikersbeheerder/ de hoofdbeheerder.

Heeft u gevonden wat u zocht?

voor Gebruikersbeheerders

Hoe behandel ik een koppelverzoek?

De openstaande koppelverzoeken vind je via ‘gebruikersbeheer’ > In behandeling. Klik op een koppelverzoek op het open te klappen. Check de (zakelijke) gegevens die de gebruiker heeft ingevuld. Er worden er drie opties getoond: Accepteren, Weigeren en Einddatum.

Bij accepteren kan ook de einddatum worden ingevuld de gekoppelde medewerker b.v. een tijdelijk contract heeft. De gebruiker wordt automatisch ontkoppeld op deze datum en ontvangt 7 dagen voor de beëindiging een waarschuwingsemail.

Alle geaccepteerde gebruikers zijn te vinden onder de tab medewerkers.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe behandel ik een verzoek voor het wijzigen van zakelijke informatie?

Het verzoek is terug te vinden via ‘Gebruikersmanagement’ > tab ‘wijzigingsverzoeken. Elk verzoek kun je openklikken om meer informatie te zien. Hier kun je het verzoek accepteren of weigeren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe ontkoppel ik (tijdelijk) een gebruiker?

Zoek de betreffende medewerker op via ‘gebruikersbeheer’ > Medewerkers. Klap de medewerker open die je wilt ontkoppelen van de organisatie en selecteer de optie ‘schort gebruiker op’ om hem tijdelijk te ontkoppelen. De medewerker kan op dit moment geen werkzaamheden meer doen voor de organisatie.

Wanneer je er zeker van bent dat de medewerker verwijderd moet worden navigeer dan naar het ‘Opgeschort’ tab. Klap de medewerker nogmaals open. Gebruik “ontkoppel gebruiker” om de medewerker volledig te ontkoppelen. Via “herstel” kun je de tijdelijk ontkoppelde gebruiker weer activeren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe valideer ik mijn gebruikers (via periodieke validatie)?

Dit is alleen mogelijk als “periodieke validatie” voor de organisatie aan staat.

Deze optie is terug te vinden in de tab ‘gebruikersbeheer’ – ‘werknemers’ – [uitklappen overzicht gebruiker] – ‘valideer gebruiker’

Check (1) of de gebruiker nog steeds in dienst heeft (2) of de gebruiker nog steeds toegang nodig heeft tot IAMconnected (3) de gegevens van de gebruiker kloppen:

• Ontkoppel de gebruikers als deze niet meer in dienst is of geen toegang meer nodig heeft.
• Vraag de gebruiker om zijn gegevens te wijzigen als deze niet correct zijn.
• Alles in orde? Klik op “valideer gebruiker”.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe zoek ik een gebruikersnaam op?

Je kunt de gebruikersnaam terugvinden onder ‘gebruikersbeheer’ bij de betreffende gebruiker.

Heeft u gevonden wat u zocht?

voor Hoofdbeheerders

Hoe kan ik MFA inschakelen voor al mijn gebruikers?

Schakel eerst “Periodieke validatie” in. Daarna kun je ook MFA inschakelen via dezelfde tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie].

Na het inschakelen van MFA moeten alle gebruikers bij opnieuw inloggen MFA configureren. Als MFA aan staat dan is het niet meer mogelijk om deze weer uit te zetten! Meer informatie vind je op de speciale MFA-pagina.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik mijn Hoofdbeheerder wijzigen?

De huidige Hoofdbeheerder kan een nieuwe hoofdbeheerder aanwijzen via organisatiebeheer. Dit moet worden goedgekeurd door de tekenbevoegde.

Als de huidige Hoofdbeheerder buiten beeld is geraakt dan kun je contact opnemen met de Service Desk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik een nieuwe organisatie aanmaken (als beoogd Hoofdbeheerder)?

Dit kan op twee manieren. Als je nog niet gekoppeld bent met een organisatie dan krijg je bij het inloggen een pop-up scherm zien met de mogelijkheid om een organisatie aan de maken.

Ben je al wel gekoppeld met een organisatie dan kun je een additionele organisatie aanmaken via de tab ‘organisatiebeheer’ > ‘Nieuwe organisatie aanmelden’.

Bij het aanmaken van een organisatie worden eerst de bedrijfsgegevens opgehaald. Betreft het een Nederlands bedrijf, dan kan er gezocht worden op KvK-nummer en voor buitenlandse bedrijven op organisatie naam, adres en plaats.

Selecteer de gewenste tekenbevoegde en vul de bijhorende contactgegevens, het organisatietype en eigen zakelijke contactgegevens in. De tekenbevoegde zal via email een uitnodiging krijgen om zich te identificeren. Wanneer de identificatie doorlopen en goedgekeurd is, zal de tekenbevoegde een activatiecode toegestuurd krijgen, waarmee de beoogde hoofdbeheerder de aanmelding kan voltooien. De hoofdbeheerder wordt hiermee officieel de hoofdbeheerder van de organisatie. De code dient ingevuld te worden op het scherm ‘open verzoek’, te benaderen via de tab ‘open verzoek’. Als de organisatie aangemeld is kunnen medewerkers zich vervolgens koppelen aan de nieuwe organisatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik Periodieke validatie inschakelen?

Dit vind je in de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie] – ‘periodieke validatie inschakelen’

Kies de gewenste frequentie voor het ontvangen van de herinneringsmail voor de periodieke validatie. Deze email wordt zowel naar de hoofdbeheerder als naar alle gebruikersbeheerders gestuurd.

De ingestelde frequentie kun je wijzigen via de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie] – ‘frequentie periodieke validatie herinnering’.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe valideer ik mijn organisatiegegevens?

Het valideren gebeurt door de tekenbevoegde op verzoek van de hoofdbeheerder. Deze vraagt dat aan via de tab ‘organisatiebeheer’ – ‘mijn organisaties’ – [kies organisatie]. Het scherm bestaat uit verschillende onderdelen die aangepast kunnen worden d.m.v. het pennetjes icoon.

Als een nieuwe tekenbevoegde wordt geselecteerd dan zal deze zich eerst moeten identificeren via het “remote identification” proces.

De tekenbevoegde ontvangt een email met een overzicht van de oorspronkelijke en gewijzigde organisatiegegevens. In de email staat ook een activatiecode die bij akkoord moet worden doorgegeven aan de hoofdbeheerder. De hoofdbeheerder kan de activatiecode invullen bij het openstaande verzoek onder “Open verzoek”.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik mijn hoofdbeheerder wijzigen?

De huidige hoofdbeheerder kan een nieuwe hoofdbeheerder aanwijzen via organisatiebeheer. Dit moet worden goedgekeurd door de tekenbevoegde.

Als de huidige hoofdbeheerder buiten beeld is geraakt dan kun je contact opnemen met Sales.

Heeft u gevonden wat u zocht?

voor Service Beheerders

Hoe geef ik gebruikers toegang tot een service?

Als hoofdbeheerder van een service is het mogelijk om een service te verbergen/tonen aan een specifieke organisatie. Via Servicebeheer kun je naar een service navigeren, op de servicepagina heb je het tabblad Toegangsbeheer. Op deze pagina heb je een overzicht van organisaties die toegang hebben tot jouw service. Ook kun je op deze pagina organisaties toegang geven en ontnemen tot jouw service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

voor Tekenbevoegden

Wat is mijn rol binnen IAMconnected?

Als tekenbevoegde van jouw bedrijf ben je eindverantwoordelijk voor de juiste registratie van zowel jouw organisatie als jouw gebruikers binnen IAMconnected. De hoofdbeheerder beheert en valideert deze gegevens. Het is daarom belangrijk dat er een actieve hoofdbeheerder bekend is in IAMconnected. De tekenbevoegde kan ook zelf de hoofdbeheerder zijn.

Alle wijzigingen in de organisatie-gegevens moeten door de tekenbevoegde worden goedgekeurd. Na het wijzigen van de organisatiegegevens door de hoofdbeheerder ontvangt de tekenbevoegde een email met de gewijzigde organisatiegegevens. In de email staat ook een activatiecode die bij akkoord moet worden doorgegeven aan de hoofdbeheerder. De hoofdbeheerder kan de activatiecode invullen bij het openstaande verzoek onder “Open verzoek”.