Melding Import Documentatie

Brexit service

Vooraf al uw douanedocumenten voor import melden aan deepsea-, shortsea- en ferryterminals. Melding Import Documentatie is een cruciaal onderdeel van de Nederlandse ketenoplossing om na de Brexit lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren.

Veelgestelde vragen

Foutmeldingen

Ik kan mijn document niet terugvinden, hoe los ik dit op?

Wanneer u het ‘documentnummer en containernummer’ niet kunt vinden kunt u contact opnemen met de servicedesk. Wij kunnen uitzoeken of dit misschien geregistreerd is door een andere partij. Mochten wij het niet kunnen vinden is hoogstwaarschijnlijk niet geregistreerd.

Ik kan mijn MID niet insturen, waar komt dit door?

Maakt u gebruik van Melding Domproc of Transitaangifte? Beide services ondersteunen op dit moment voor expediteurs alleen containerlading op deepsea terminals. Dit wordt op korte termijn opgelost. Tot die tijd kunt u gebruik maken van Melding Import Documentatie 2.0.

Ik kan een documenttype niet gebruiken, hoe komt dit?

U bent niet geautoriseerd om het betreffende documenttype te gebruiken bij de betreffende terminal. Controleer uw terminalcontract en pas deze in overleg met onze sales afdeling aan.

In de achterlandvoormelding wordt gezegd dat het importdocument niet in orde is, waar komt dit door?

• Controleer de status van uw melding: Is de status ‘geweigerd’ (door PCS of terminal) of mislukt dan is de melding niet geaccepteerd. Los de foutmelding op en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of het juiste documentnummer, documenttype en container-/zendingsnummer ingevoerd is. Indien dit niet het geval is, voer de juiste informatie opnieuw in en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of u de juiste terminal heeft ingevoerd. Het komt soms voor dat lading last-minute uitwijkt naar een andere terminal, dit wordt niet automatisch gewijzigd in uw Melding Import Documentatie
  • Controleer in ‘Ladinginformatie 2.0’ of in ‘Import status’ of uw zending of container gelost is. Bij sommige terminals wordt het importdocument pas in het terminalsysteem bekend nadat de lading opgenomen is in de RTO (= Gelost op de kade).
  • Indien alle informatie correct is kan er een (kortstondige) verstoring geweest zijn bij de terminal of het PCS. Verstuur uw melding opnieuw.

Procesvoortgang

Mijn document blijft op ‘verzonden’ staan, wanneer staat deze op ‘accepted’?

Sommige terminals sturen een retourbericht op de verzonden melding en de andere niet. Dus alleen bij de terminals waarbij een acceptatie bericht wordt verstuurd krijgt u deze in het scherm te zien. Een overzicht van terminals die wel of niet een retour bericht sturen vindt u onder ‘informationstromen’ bij de downloads.

Mijn importdocument is niet bekend bij de terminal, waar komt dit door?

• Controleer de status van uw melding: Is de status ‘geweigerd’ (door PCS of terminal) of mislukt dan is de melding niet geaccepteerd. Los de foutmelding op en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of het juiste documentnummer, documenttype en container-/zendingsnummer ingevoerd is. Indien dit niet het geval is, voer de juiste informatie opnieuw in en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of u de juiste terminal heeft ingevoerd. Het komt soms voor dat lading last-minute uitwijkt naar een andere terminal, dit wordt niet automatisch gewijzigd in uw Melding Import Documentatie
  • Controleer in ‘Ladinginformatie 2.0’ of in ‘Import status’ of uw zending of container gelost is. Bij sommige terminals wordt het importdocument pas in het terminalsysteem bekend nadat de lading opgenomen is in de RTO (= Gelost op de kade).
  • Indien alle informatie correct is kan er een (kortstondige) verstoring geweest zijn bij de terminal of het PCS. Verstuur uw melding opnieuw.

Wat is de procedure op de terminal?

De procedure op de terminal vindt u hier.
De procedure op Barge Center Waalhaven, Hutchison Ports ECT Delta en Hutchison Ports ECT Euromax vindt u hier.

Wijzigingen doorvoeren

Ik wil mijn document verwijderen/aanpassen kan dit?

Wanneer de melding nog niet verstuurd is naar de terminal dan kunt u op de regel klikken en eventuele aanpassingen doorvoeren. Ook kunt u de melding verwijderen door onderaan op ‘verwijderen’ te klikken.

Wanneer de melding al verstuurd is naar de terminal, kan deze niet verwijderd worden via Portbase. U kunt echter wel de melding met de juiste gegevens opnieuw aanmelden in Portbase.
U dient de terminal te informeren over de foutieve melding om problemen te voorkomen. Doe dit ook wanneer u het verkeerde documenttype heeft gebruikt.

Hutchison Ports ECT Delta en Euromax
Indien de wijziging van terminal binnen de ECT-terminals (Hutchison Ports ECT Delta Terminal/Euromax Terminal) plaatsvindt, dan hoeft u geen actie te ondernemen. De melding wordt in het ECT-systeem pas aan een terminal gekoppeld na de lossing van de container.

U kunt de door u aangeboden import documentatie (E-service MRN Document) zelf verwijderen via de ECT website. Dit kan via ‘Order Overviews’ en ‘Document Order Overview’ middels het rode kruis achter de regel. Indien de status van de cancellation op ‘Received’ blijft staan, betekent dit dat er al een voormelding is ontvangen om de container uit te halen. Wanneer dit het geval is, wordt er een automatische email gestuurd naar de Team Coördinator Databeheer/GAD; hij/zij zal nagaan of het document verwijderd kan worden en dit uitvoeren wanneer dit in orde is. U krijgt hier geen bericht van. Welke documenten aan de container hangen kunt u checken middels Tracking & Tracing op het My Services-gedeelte van de ECT website.

Indien u geen inloggegevens voor de ECT website heeft kunt u deze opvragen bij qo@ect.nl of bellen naar de ECT Gate & Administration Desk: +31 181-278088.

Overige terminals
Indien het een andere terminal betreft kunt u contact opnemen met de desbetreffende terminal door middel van onderstaande e-mailadressen:

APM Terminals Rotterdam: rot.data-edi@apmterminals.com
APM Maasvlakte II: mvii.datacenter@apmterminals.com
Barge Center Waalhaven: Pvdpluijm@waalhaven-group.nl
Rotterdam World Gateway (RWG): Dennis.vandepolder@rwg.nl met een CC aan douane.drh.rwg@belastingdienst.nl. Het telefoonnummer van de Douane op de terminal: 010-7422185
CCT Moerdijk: operations@cctmoerdijk.com of 0168-334289 (Jeroen Monster of Ivo Hilhorst)
Kloosterboer: KBV.Logistics@kloosterboer.nl of 0118-486359
Broekman Distriport: CSD.distriport@broekmanlogistics.com of csd.containers@broekmanlogistics.com
TMA Amsterdam: amsterdam_ct@tmalogistics.nl of 020 – 705 2444
Rotterdam Shortsea Terminals: douanezaken@rstbv.nl of 010 - 294 2422
Verbrugge Vlissingen: avis@verbrugge.nl of 0118 – 42 63 90

Ik heb de verkeerde modaliteit ingevuld

Ons advies is om voor de zekerheid contact op te nemen met de terminal. Hoewel de modaliteit nu nog niet gebruikt wordt kan het zijn dat uw vervoerder in de problemen komt als blijkt dat u de verkeerde modaliteit gemeld heeft.

Wat moet ik doen als een container op een andere terminal wordt gelost of iets anders foutief is aan de melding?

Als er een wijziging naar een andere terminal plaatsvindt of een andere fout is gemaakt of wijziging heeft plaatsgevonden, dan moet u een nieuwe MID-melding maken. U dient de terminal waar de incorrecte melding is gedaan te informeren. Indien de wijziging van terminal binnen de ECT-terminals (Hutchison Ports ECT Delta/Euromax) plaatsvindt, dan hoeft u geen actie te ondernemen. De melding wordt in het ECT-systeem pas aan een terminal gekoppeld na de lossing van de container.

Functionaliteiten

Welke statussen kan ik ontvangen van de terminals?

Zie het overzicht “Informatiestromen” op https://www.portbase.com/services/melding-import-documentatie/

Wat is het verschil tussen equipmentnummer en zendingsnummer?

Melding Import Documentatie 2.0 kan gebruikt worden voor zowel deepsea-, shortsea- als ferryterminals.

• Deepsea- en shortsea-terminals willen uw importdocument over het algemeen per container ontvangen. In dat geval vult in het veld equipmentnummer het unieke containernummer in.
  • Voor ferryterminals is het echter noodzakelijk om uw importdocument per zendingsnummer in te sturen. Het zendingsnummer is opgebouwd uit: SCAC-code rederij, het boekingsnummer en het zendingsvolgnummer. In de praktijk betekent dit dat dit nummer gelijk is aan de bill of lading.

In dit overzicht vindt u welke ladingstromen de terminals ondersteunen.

Ik weet niet welke modaliteit ik moet invullen

We raden u aan om “Not applicable”/”Niet van toepassing” in te voeren.

Welk documenttype moet ik in welke situatie gebruiken?

Zie de “Handleiding Melding Import Documentatie Rotterdamse haven (MID)” van de Douane: Handleiding Melding import documentatie Rotterdamse haven (MID)

Welke terminals ondersteunen een retourbericht?

Welke ladingstromen (containers/zendingen) worden door iedere terminal ondersteund?

Een overzicht van de ondersteunde informatiestromen vindt u hier.