Cargo Controller

Van ladinginformatie naar ladingregie. Volledige track & trace van binnenkomende schepen, equipments én inzicht in de ladingdetails. Vanuit hetzelfde scherm regisseert u bovendien alle vervolgacties. Cargo Controller is een doorontwikkeling van onze service Ladinginformatie.

Zoeken

Snel naar

Veelgestelde vragen

Nieuwe functionaliteiten & updates (English only)

2021 – August: Improved vessel tracking and more

Improvements

• The vessel overview now orders the upcoming vessels better.
  • When tracking new vessels, only upcoming sailings will be shown, ordered on ETA. Past sailings are no longer shown on top.
  • Terminal name for APM terminals Rotterdam (APMTR) has been renamed to Hutchison Ports Delta II (HPDII), as the terminal is part of the Hutchison group since june 1.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2021 – July: Labels, new filters, broad inspection coverage and many more

New Features

• Label functionality: add labels to your B/Ls to easily categorize. Read more or watch the instructional video
  • New filter option: filters for a specific time frame are now available
  • Applied filters are now stored after closing Cargo Controller. After re-opening, your previously applied filters are still active.
  • Improved coverage of customs inspections; In case customs manually selects shipments for inspection, those inspections are now shown as well in Cargo Controller. Previously only selections based on automated customs risk assessment were shown.

Improvements

• When adding an import document directly from within cargo controller, the terminal name is already prefilled.
  • Improved visualization of applied filters
  • Improved linking of import documents to a B/L (sometimes import document was not shown, while it was registered in notification import documentation)
  • PDF-download of a B/L: improved the listing of weight per goods-item and weight of entire B/L
  • Elaborated API specifications on developer.portbase.com
  • Copy-pasting improved when pasting values with dashes

Heeft u gevonden wat u zocht?

Functionaliteiten

Hoe stel ik een webhook in voor de API koppeling?

Indien u gebruik maakt van onze API-koppeling, dan kunt u zelf de webhook URL instellen. Dit is als het ware het postvak waar uw sofware alle updates vanuit Cargo Controller ontvangt.

De softwareleverancier kan hiervoor zelf een URL aanmaken.

De persoon in uw organisatie die bij ons bekend is als de hoofdbeheerder in het Port Community System kan deze URL instellen in de settings van de Cargo Controller.

Stap 1) Notification settings openen

Stap 2) Instellen van de webhook URL

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik lading categoriseren met behulp van labels

Via labels kunt u eenvoudig uw lading categoriseren. Denk daarbij aan productcategorieën, logistieke stromen of specifieke klanten, zoals bijvoorbeeld

• Klant A / Klant B
  • afdeling Douane / afdeling expeditie
  • Vers / Veterinair / high priority

Door labels toe te voegen ziet u in één oogopslag welke lading bij elkaar hoort en kunt u eenvoudig filteren. Uw operatie wordt daarmee efficiënter en u kunt makkelijker samenwerken over afdelingen heen.

U kunt labelcategorieën zelf aanmaken en toevoegen bij het volgen van uw lading, in de Excel-upload of vanuit het Ladingoverzicht. Ook in de filteropties kunt u eenvoudig op uw labels filteren.

Bekijk de instructievideo "Toevoegen van labels aan uw gevolgde lading"  bovenaan dit scherm.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik de systeemkoppeling en de webschermen gebruiken?

Ja. Als u gebruik maakt van de systeemkoppeling heeft u ook altijd toegang tot de webschermen.

Als u een B/L koppelt via de systeemkoppeling, dan is deze automatisch ook zichtbaar in de webschermen. Andersom werkt dit ook; als u een B/L koppelt in de webschermen, ontvangt u de updates ook via de API in uw in-huis systeem.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb reeds een systeemkoppeling vanuit ladinginformatie, kan ik deze blijven gebruiken?

De systeemkoppeling van ladinginformatie werkt voorlopig ook voor het koppelen van lading in Cargo Controller. Hiervoor zijn geen aanpassingen aan uw kant nodig.

Tot 31 maart 2022 kunt u uw huidige EDI-koppeling in combinatie met Cargo Controller ongewijzigd blijven gebruiken. Per 1 april 2022 stopt Portbase de ondersteuning van de EDI-koppeling. Cargo Controller is vanaf dan enkel beschikbaar via het web of de nieuwe API-koppeling. De EDI-koppeling wordt niet doorontwikkeld. Nieuwe functionaliteiten worden enkel ontwikkeling in de nieuwe API. Wij raden u aan om zo snel mogelijk over te stappen naar de nieuwe API-koppeling.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is er een systeemkoppeling beschikbaar?

Cargo Controller is beschikbaar als API voor een directe koppeling met uw inhuis-systeem.

Indien u gebruikt wilt maken van de API, neem dan contact op met onze sales afdeling. Zij helpen u bij de aansluiting op onze systeemkoppeling.

Kijk voor de specificaties van onze API op onze developer portal.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik elke equipment op de B/L apart toevoegen?

Nee. Cargo Controller werkt op basis van B/L's. Bij het invoeren van een combinatie van een B/L en één equipmentnummer haalt Cargo Controller automatisch de volledige B/L op met alle equipments daaronder. Het is daarom niet nodig om elke losse equipment van de B/L in te voeren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is Cargo Controller?

Met Cargo Controller maakt u de overstap van ladinginformatie naar ladingregie. Volledige track & trace van binnenkomende schepen, equipments én inzicht in de ladingdetails. Vanuit hetzelfde scherm regisseert u bovendien alle vervolgacties. Cargo Controller is een doorontwikkeling van onze service Ladinginformatie. Lees hier wat de service Cargo Controller voor u kan betekenen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Algemeen

In welke taal is Cargo Controller beschikbaar?

Cargo Controller is beschikbaar in Nederlands en Engels. Voor het aanpassen van uw voorkeur, zie handleiding ‘Instellen van e-mailnotificaties en schermtaal’.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat zijn de technische vereisten voor gebruik van de Cargo Controller webschermen?

Cargo Controller werkt met Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox. Een goede werking van Cargo Controller kan niet gegarandeerd worden bij gebruik van andere browsers zoals Internet Explorer.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke type lading kan ik volgen met Cargo Controller?

Cargo Controller is geschikt voor Containers, trailers (begeleid/onbegeleid) en overige equipments

Type equipment  Wijze van koppelen in de service Cargo controller
Containers Containernummer + B/L-nummer
Trailers Onbegeleid vervoer: Trailernummer + zendingsnummer

Bijvoorbeeld lading via CLDN:
Zendingsnummer = CLVW031699KGRT214
Equipmentnummer (trailernummer) = HMB739

Begeleid vervoer:
Kenteken trekkende eenheid + zendingsnummer

Bijvoorbeeld lading via Stena Line:
Zendingsnummer = STNL0012345678001
Equipmentnummer (kenteken van trekkende eenheid): AB1788

Overige equipments Equipmentnummer zoals opgegeven door de rederij

Heeft u gevonden wat u zocht?

Van welke terminals kan ik de statusgegevens volgen?

Een overzicht van welke terminals bij ons zijn aangesloten vindt u hier.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Van welke rederijen kan ik de ladinggegevens volgen?

Van vrijwel alle rederijen die de Nederlandse havens bezoeken zijn de ladinggegevens inzichtelijk.

Rederijen hebben echter wel een mogelijkheid om (delen van) de ladinggegevens niet inzichtelijk te maken. Heeft u het idee dat u gegevens van een rederij niet kunt volgen, neem dan contact op met onze service desk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is de bron van de informatie in Cargo Controller?

Op deze pagina vindt u alle functionaliteiten en gegevensbronnen voor Cargo Controller en Cargo Tracker.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik email notificaties instellen?

Lees in onze handleiding hoe u e-mail notificaties kunt instellen.

Had u voorheen e-mailnotificaties ingesteld in Ladinginformatie?

• Stel de e-mailnotificaties dan opnieuw in in Cargo Controller.
  • De oude e-mailnotificaties uit ladinginformatie kunt u zelf verwijderen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Mijn lading staat in het overzicht ‘Nog niet bekend’, waar komt dit door?

Indien u een B/L met een equipment (en referentie) toevoegt, ziet u na het toevoegen in het scherm of de lading succesvol is gevolgd.  Indien er zich geen bijzonderheden voordoen, kunt u de B/L terugvinden in het B/L-ladingoverzicht.

Het kan ook voorkomen dat de B/L in het overzicht ‘Nog niet bekend’ wordt geplaatst. Dit komt meestal omdat de rederij de B/L nog niet bekend heeft gemaakt in Portbase. Registratie door de rederij vindt vaak één week voor aankomst plaats maar uiterlijk 72u voor aankomst.

Indien uw lading na dit moment nog steeds in het overzicht ‘Nog niet bekend’ staat, controleer dan eerst of de gegevens juist zijn ingevoerd. Indien de gegevens juist zijn kunt u contact opnemen met de rederij. Mogelijk is het B/L-nummer gewijzigd of heeft de rederij heeft de B/L nog niet ingestuurd naar Portbase.