Cargo Controller


Eigen regie over uw lading

Met Cargo Controller kunt u sneller, makkelijker en transparanter uw lading importeren in de Nederlandse havens. U kunt snel uw lading vinden, volgen en direct acties doen naar douane en terminals. Op deze manier heeft u volledige regie over uw lading en kunt u optimaal samenwerken met geverifieerde partners in uw logistieke keten.

Via het ladingoverzicht ziet u altijd de actuele status van uw lading; wanneer is uw schip aangekomen, gelost en is er een inspectie en een importdocument bekend. Voor een veilige afhandeling van uw lading kunt u de volgende partij in uw logistieke keten nomineren en/of machtigen met Cargo Controller. Afhankelijk van uw rol en nominatie in het proces, krijgt u wel of niet inzicht in welke goederen zijn verscheept. De tijdlijn geeft inzicht in het logistieke proces en alle betrokken partijen bij uw lading.

Cargo Controller en de Vertrouwensketen

Met Cargo Controller zijn we transparant in de data van uw lading en is bepaalde informatie alleen toegankelijk voor partijen die deze informatie ook echt mogen inzien, door middel van nominatie en machtiging. U bepaalt in Cargo Controller welke partners uw lading mogen behandelen. De service is op deze manier onderdeel van de Vertrouwensketen, een vernieuwd proces om veilig en vertrouwd data met elkaar te delen in de Nederlandse havens. Meer informatie over de Vertrouwensketen vindt u hier.

Voor wie?

Expediteurs en verladers maken gebruik van Cargo Controller.

Voor welke type lading?

Voor container, trailer en bulklading.

Hoe kan ik Cargo Controller gebruiken?

Via web en API is de service Cargo Controller werkzaam.

Zoeken

Snel naar

Veelgestelde vragen

Verschillen Cargo Controller & Cargo Release Manager

Overzicht en verschillen Cargo Controller & Cargo Release Manager

Hieronder vindt u een overzicht van de services Cargo Controller en Cargo Release Manager en de verschillen tussen de services.

Functionaliteiten Cargo Release Manager (CRM)Cargo Controller (CC)
Overzicht B/L's
B/L's volgen
B/L’s waarvoor u release-to-party bent

BL’s waarvoor u release-to-party bent
én iedere BL die u zelf volgt
Informatie B/L

✓ Vertrek- & aankomsthaven

✓ Naam schip

✓ B/L-nummer

✓ Ladingagent

✓ Release-to-party

✓ Ladingregisseur

✓ Geplande terminal

✓ Plaats van oorsprong

✓ Plaats van bestemming

✓ Naam vervoerder

CRM +

✓ Eigen referentie opgeven

✓ Gewicht lading

✓ Aantal verpakkingseenheden

✓ Customs & Terminal status

✓ Equipment details

✓ Goedereninformatie

Scheepsinformatie
ETA & Vlagcode
Inzicht status container

✓ Genomineerde vervoerder

✓ Status voormelding

CRM +

✓ Aankomstdatum

✓ Losdatum

✓ Inspectie

✓ Importdocument

✓ Ophaalstatus

Automatisering voor Vertrouwensketen
Excelupload
Geregistreerde autorisatie logistieke partners (ladingregisseur)
Geregistreerde nominatie vervoerders
Notificaties

✓ Lading:

Ladingregisseur toegewezen
Ontvangst commerciële vrijstelling door rederij
CRM +

✓ Schepen

✓ Lossen

✓ Inspecties

✓ Lading, met extra:

B/L verwijderd
Nog geen importdocument gemeld
Additioneel
Vervolgstappen importproces*
Beschikbaar viaWebWeb & API
Meest geschikt voorMax. 10 ladingen per week> 10 ladingen per week
KostenGratis€ 65,69 per maand**
+ € 0,36 per B/L

Extra opmerkingen

* Vervolgstappen in het importproces, zoals Melding Import Document (MID) of Transitmelding, worden ondersteunt vanuit Cargo Controller als deze aanvullende diensten ook afgenomen worden.

** Eenmalige aansluitkosten € 249,50 (excl. btw)

Heeft u gevonden wat u zocht?

Klantverificatie

Hoe kom ik achter mijn klantcode bij de rederij?

Van de rederij krijgt u per e-mail de klantcode toegestuurd. Dit gaat buiten de services van Portbase om. U registreert vervolgens deze klantcode in Cargo Controller of Cargo Release Manager, om via PCS geverifieerd te worden door de rederij.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik mijn klantcode registeren in Cargo Controller of Cargo Release Manager?

Log in bij de services Cargo Controller of Cargo Release Manager en ga naar Gebruikersmenu. Hier kiest u Beheer gegevenstoegang en vervolgens ziet u de commerciële vrijstellingen. Hier selecteert u de rederij, voert u de klantcode in en drukt u op Opslaan. U ziet nu per rederij de ingediende klantcodes. De rederij ontvangt direct een melding en beoordeelt uw verificatie. U bepaald vervolgens in overleg met de rederij vanaf wanneer of welke B/L's, commerciële vrijstellingen via PCS in Cargo Controller of Cargo Release Manager worden vrijgesteld.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn klantcode is niet geverifieerd. Wat moet ik nu doen?

Neem contact op met de rederij. Zij hebben aanleiding gezien om de klantcode die u heeft ingediend af te wijzen. De reden hiervoor kunt u het beste opvragen bij de rederij. Wanneer u de klantcode niet juist heeft ingevoerd, kunt u deze eenvoudig verwijderen. Dit doet u via de knop DELETE, in het scherm waar u ook de klantcode heeft ingevoerd ter verificatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn klantcode is geverifieerd. Wat gebeurd er nu?

De rederij heeft u geverifieerd en u bepaald nu in overleg met de rederij vanaf wanneer of welke B/L's, commerciële vrijstellingen via PCS in Cargo Controller of Cargo Release Manager worden vrijgesteld. Vanaf dat moment ontvangt u de commerciële vrijstelling via PCS.
U kunt nu de keten aansturen om de desbetreffende containers pincodeloos uit te halen. Zoals gewend, ontvangt u van de rederij nog steeds per mail een delivery note, maar nu zonder pincode.

 • Als u in Cargo Controller de B/L al volgde, kunt u een algemene e-mailnotificatie instellen [LINK NAAR FAQ EMAILNOTIFICATIE] bij het ontvangen van een commerciële vrijstelling.
 • Als u de B/L nog niet volgde in Cargo Controller, wordt de B/L na de commerciële vrijstelling automatisch aan uw ladingoverzicht toegevoegd.
 • Maakt u gebruik van Cargo Release Manager, dan ziet u de B/L pas nadat de commerciële vrijstelling is toegevoegd.
 • U ziet in de tijdlijn wanneer de commerciële vrijstelling is toegekend.
 • Na het verstrekken van de commerciële vrijstellingen ziet u in de B/L-details uw organisatienaam als 'Release-to-party' en als 'Ladingregisseur' vermeldt staan.

In andere FAQ's gaan we verder in op de vervolgstappen in het verder aansturen van uw logistieke keten.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling verwerken

Ik heb een commerciële vrijstelling per mail ontvangen, maar ik zie dit niet terug in de B/L-details in Cargo Controller.

Controleer als eerste of de rederij u een commerciële vrijstelling heeft gestuurd buiten PCS om. Dit staat namelijk op de commerciële vrijstelling van de rederij.
Neem vervolgens, indien nodig, contact op met uw rederij. Indien de rederij de commerciële vrijstelling via PCS heeft verstuurd en u de daadwerkelijke 'release-to-party' bent, kunt u contact opnemen met onze Customer Service. Mogelijk is er een verstoring of een filter actief waardoor u de B/L mist.

Klik hier om contact op te nemen met onze Customer Service

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een commerciële vrijstelling per mail ontvangen, maar zie de B/L niet terug in Cargo Controller of Cargo Release Manager.

Controleer als eerste of de rederij u een commerciële vrijstelling heeft gestuurd buiten PCS om. Neem vervolgens, indien nodig, contact op met uw rederij. Indien de rederij de commerciële vrijstelling via PCS heeft verstuurd en u de daadwerkelijke 'release-to-party' bent, kunt u contact opnemen met de Customer Service. Mogelijk is er een verstoring of een filter actief waardoor u de B/L mist.

Klik hier om contact op te nemen met onze Customer Service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, hoe kan ik deze overdragen (machtigen) aan mijn (volgende) logistieke partner?

U kunt eenvoudig per B/L een andere logistieke partner machtigen voor de rol van 'Ladingregisseur'. Selecteer hiervoor de B/L en klik bovenin het scherm op 'Ladingregisseur Overdragen'. U kunt nu uw partner selecteren en alle containers van de desbetreffende B/L overdragen aan uw logistieke partner.
Vanaf dat moment wordt uw logistieke partner bij de B/L-details ingevuld als 'Ladingregisseur'. U kunt deze actie tot moment van pick-up nog ongedaan maken voor de gehele keten. Lees hier meer.

Het is mogelijk om de rol van Ladingregisseur meerdere keren over te dragen. Allen blijven dan onderdeel van uw keten. Alleen u kunt zien aan wie u de machtiging heeft doorgegeven. De Ladingregisseur kan nu als enige een vervoerder nomineren voor het uithalen van uw containers.

In de huidige fase van de Vertrouwensketen kan dit proces nog wijzigen op basis van feedback uit de haven community, hierover zullen wij u dan ook informeren via email en de nieuwsupdates in de service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, hoe kan ik één container overdragen (machtigen) aan mijn (volgende) logistieke partner?

U kunt eenvoudig per container een andere logistieke partner machtigen voor de rol van 'Ladingregisseur'. Selecteer de '...'-knop achter de desbetreffende container en klik op 'Ladingregisseur Overdragen'. U kunt nu uw partner selecteren en alleen deze container overdragen aan uw logistieke partner.

Vanaf dat moment wordt uw logistieke partner bij de Ladingdetails ingevuld als 'Ladingregisseur'. U kunt deze actie tot moment van pickup nog ongedaan maken voor de gehele keten. Lees hier meer.

Het is mogelijk om de rol van Ladingregisseur meerdere keren over te dragen. Allen blijven dan onderdeel van uw keten. Alleen u kunt zien aan wie u de machtiging heeft doorgegeven. De Ladingregisseur kan nu als enige een vervoerder nomineren voor het uithalen van uw container.

In de huidige fase van de Vertrouwensketen kan dit proces nog wijzigen op basis van feedback uit de haven community, hierover zullen wij u dan ook informeren via email en de nieuwsupdates in de service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, hoe kan ik mijn vervoerder aansturen (nomineren)?

U kunt eenvoudig per B/L uw vervoerder de rol van 'Inland Operator' toekennen. Selecteer de B/L en klik bovenin het scherm op 'Vervoerder nomineren'. U kunt nu uw vervoerder selecteren en alle containers van de B/L overdragen aan uw vervoerder.

Vanaf dat moment wordt uw vervoerder bij de Ladingdetails per container ingevuld als 'Vervoerder'. U kunt deze actie tot moment van pick-up nog ongedaan maken voor de gehele keten. Lees hier meer.

De rol van vervoerder kan meerdere keren doorgegeven worden. Allen blijven dan onderdeel van uw keten. U kunt alleen zien aan wie u de nominatie heeft doorgegeven. De vervoerder kan nu als enige een voormelding maken voor uw containers.

Mocht uw vervoerder gebruik maken van charters (subcontractors) dan benoemen zij in de voormelding deze partij. Zo blijft daadwerkelijk iedere partij aangesloten in de keten. Mocht uw vervoerder de gehele opdracht uitbesteden aan een andere vervoerder, dan kan alleen die vervoerder een voormelding maken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, hoe kan ik mijn vervoerder aansturen (nomineren) voor één container?

U kunt eenvoudig per container uw vervoerder de rol van 'Inland Operator' toekennen. Selecteer de container en klik op 'Vervoerder nomineren'. U kunt nu uw vervoerder selecteren en deze container van de B/L overdragen aan uw vervoerder.

Vanaf dat moment wordt uw vervoerder bij de Ladingdetails per container ingevuld als 'Vervoerder'. U kunt deze actie tot moment van pick-up nog ongedaan maken voor de gehele keten. Lees hier meer.

De rol van vervoerder kan meerdere keren doorgegeven worden. Allen blijven dan onderdeel van uw keten. U kunt alleen zien aan wie u de nominatie heeft doorgegeven. De vervoerder kan nu als enige een voormelding maken voor deze container.

Mocht uw vervoerder gebruik maken van charters (subcontractors) dan benoemen zij in de voormelding deze partij. Zo blijft daadwerkelijk iedere partij aangesloten in de keten. Mocht uw vervoerder de gehele opdracht uitbesteden aan een andere vervoerder, dan kan alleen die vervoerder een voormelding maken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, maar ik kan mijn logistieke partner niet selecteren als (volgende) ladingregisseur.

Indien uw logistieke partner niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor de rol Ladingregisseur. Uw logistieke partner moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en een keuze maken tussen Cargo Controller of Cargo Release Manager voor u verder kunt met de Vertrouwensketen. Mocht dit uw huidige lading blokkeren voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

 • U gebruikt een andere logistieke dienstverlener die wel bekend is bij Portbase, of
 • u vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw logistieke partner.

Let op! De vrijblijvendheid met een pincode uithalen verdwijnt op termijn door fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, maar ik kan mijn logistieke partner niet selecteren als (volgende) ladingregisseur voor één container.

Indien uw logistieke partner niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor de rol Ladingregisseur. Uw logistieke partner moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en een keuze maken tussen Cargo Controller of Cargo Release Manager voor u verder kunt met de Vertrouwensketen. Mocht dit uw huidige container blokkeren voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

 • U gebruikt een andere logistieke dienstverlener die wel bekend is bij Portbase, of
 • u vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw logistieke partner.

Let op! De vrijblijvendheid met een pincode uithalen verdwijnt op termijn door fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, maar ik kan mijn vervoerder niet selecteren om te nomineren.

Indien uw vervoerder niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor het overdragen van de rol Vervoerder. Uw vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en aansluiten op MCA Road, Rail of Barge om aan te sluiten op de Vertrouwensketen.

Mocht dit uw huidige container blokkeren voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

 • U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
 • u vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw vervoerder.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht en zal de vrijblijvendheid met een pincode uithalen op termijn verdwijnen. Dit in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de release-to-party of ladingregisseur voor mijn B/L, maar ik kan mijn vervoerder niet selecteren om te nomineren voor één container.

Indien uw vervoerder niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor het overdragen van de rol Vervoerder. Uw vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase aansluiten op MCA Road, Rail of Barge om aan te sluiten op de Vertrouwensketen.

Mocht dit uw huidige container blokkeren voor verdere verwerking heeft u twee keuzes:

 • U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
 • u vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw vervoerder.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht en zal de vrijblijvendheid met een pincode uithalen op termijn verdwijnen. Dit in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik als release-to-party of ladingregisseur ook automatisch de (volgende) ladingregisseur voor al mijn lading machtigen?

Ja, u kunt uw logistieke partner(s) toevoegen aan uw organisatie als 'gemachtigde ladingregisseur(s)'.
Log in Cargo Controller of Cargo Release Manager, ga naar gebruikersmenu > Beheer gegevenstoegang. U bent in de Commercial Release. Kies voor de tab 'Ladingregisseur' en hier kunt u uw logistieke partners selecteren. U kunt meerdere partijen toevoegen.

Tip: Gebruik deze optie voor een gelimiteerd aantal organisaties gezien dit verwarring kan geven als teveel organisaties deze automatische rechten kunnen claimen. Uw logistieke partner krijgt na deze registratie namelijk de rol 'Ladingregisseur' als deze dezelfde B/L tracked waarvoor u de commerciële vrijstelling heeft ontvangen. Als meerdere automatisch gemachtigde partijen dezelfde B/L tracken wordt dit een onwenselijke situatie, die door u slecht gemonitord kan worden. Wij adviseren deze optie zeer gelimiteerd te gebruiken en actief te beheren. U kunt partijen verwijderen middels de knop 'Delete'.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik als release-to-party of ladingregisseur ook automatisch de vervoerder voor al mijn lading nomineren?

Nee, in de huidige fase is deze data nog niet beschikbaar. Dit volgt in een latere fase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik als release-to-party of ladingregisseur al een (andere) partij machtigen zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt de B/L en container(s) in Cargo Controller al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de gehele keten informeren door andere partijen al aan uw lading te koppelen. Echter, de keten wordt pas actief als de commerciële vrijstelling is verstrekt. Pas dan kan de voormelding worden gemaakt bij de terminal. Iedereen in de keten kan een update ontvangen als de commerciële vrijstelling vrij gegeven is.
Als de commerciële vrijstelling nooit volgt doordat een andere partij de commerciële vrijstelling ontvangt, zal deze gehele keten overbodig raken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik als release-to-party of ladingregisseur al een vervoerder nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt de B/L en container(s) in Cargo Controller al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de gehele keten informeren door andere partijen al aan uw lading te koppelen. Echter, de keten wordt pas actief als de commerciële vrijstelling is verstrekt. Pas dan kan de voormelding worden gemaakt bij de terminal. Iedereen in de keten kan een update ontvangen als de commerciële vrijstelling vergeven is.
Als de commerciële vrijstelling nooit volgt doordat een andere partij de commerciële vrijstelling ontvangt, zal deze gehele keten overbodig raken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik mijn ladingregisseur bilateraal nog voorzien van een (transport-)opdracht voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos uithalen van een container. Een machtiging of nominatie is nog geen rechtsgeldige opdracht. In verdere fases zullen we verder het containerdossier/transportopdracht verder uitwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik mijn vervoerder bilateraal nog voorzien van een transportopdracht voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos uithalen van een container. Een machtiging of nominatie is nog geen rechtsgeldige opdracht. In verdere fases zullen we verder het containerdossier/transportopdracht verder uitwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling intrekken

Hoe kan ik de machtiging intrekken op mijn B/L?

Iedere partij kan de machtiging van de volgende partij intrekken. U kunt dit ongedaan te maken op B/L-niveau of op containerniveau. Machtigingen op B/L-niveau kunt u wijzigen via 'Details' > 'B/L details'. U ziet een potlood-icoon achter de naam van de huidige ladingregisseur. Klik op het potlood en u ziet in de pop-up links bovenin de knop 'Intrekken machtiging'. U heeft nu de machtiging ingetrokken en u bent direct zelf de nieuwe ladingregisseur. U kunt nu een andere partij machtigen als ladingregisseur.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik de machtiging intrekken op één container?

Iedere partij kan de machtiging van de volgende partij intrekken. U kunt dit ongedaan te maken op B/L-niveau of op containerniveau. Machtigingen op B/L-niveau kunt u wijzigen via 'Details' > 'B/L details'. U ziet een potlood-icoon achter de naam van de huidige ladingregisseur. Klik op het potlood en u ziet in de pop-up links bovenin de knop 'Intrekken machtiging'. U heeft nu de machtiging ingetrokken en u bent direct zelf de nieuwe ladingregisseur. U kunt nu een andere partij machtigen als ladingregisseur.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik de nominatie intrekken op mijn B/L?

Iedere partij kan de nominatie van de volgende partij intrekken. U kunt dit ongedaan te maken op B/L-niveau of op containerniveau. Nominatie op B/L-niveau kunt u wijzigen via 'Details' > 'B/L details'. U ziet een potlood-icoon achter de naam van de huidige vervoerder. Klik op het potlood en u ziet in de pop-up links bovenin de knop 'Intrekken nominatie'. U heeft nu de nominatie ingetrokken en er is geen vervoerder meer actief. U kunt nu een andere vervoerder nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik de nominatie intrekken op één container?

Iedere partij kan de nominatie van de volgende partij intrekken. U kunt dit ongedaan te maken op B/L-niveau of op containerniveau. Nominatie op containerniveau kunt u wijzigen via 'Details' > 'Lading' > Tab 'Vervoerder'. U ziet een potlood-icoon achter de naam van de huidige vervoerder. Klik op het potlood en u ziet in de pop-up links bovenin de knop 'Intrekken nominatie'. U heeft nu de nominatie ingetrokken en er is geen vervoerder meer actief. U kunt nu een andere vervoerder nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat ik voor mijn B/L niet meer de release-to-party of ladingregisseur ben, hoe kan dat?

Net als dat u de rechten van de volgende partij in de keten kunt intrekken, kan uw opdrachtgever in de keten dit ook intrekken voor u als release-to-party.
Zo kan een rederij voor de release-to-party de gehele commerciële vrijstelling intrekken. De container is op dat moment niet meer beschikbaar om op te halen totdat de commerciële vrijstelling weer is verstrekt.

Uw keten was mogelijk al volledig voorbereid, en deze keten is op dit moment nog steeds actief. Alleen zonder de commerciële vrijstelling kan uw vervoerder de container niet uithalen. Indien de rederij de commerciële vrijstelling opnieuw verstuurd, herstelt dit automatisch uw reeds voorbereide keten en kan uw vervoerder de voormelding indienen.
Hetzelfde effect kan ook ontstaan als de geldigheid van uw commerciële vrijstelling is verlopen.

Neem contact op met uw rederij voor een nieuwe commerciële vrijstelling.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat de geldigheid van de commerciële vrijstelling is verlopen, wat nu?

Neem contact op met uw rederij voor een nieuwe commerciële vrijstelling of om de commerciële vrijstelling te verlengen.

Wanneer uw keten al volledig is voorbereid, is deze keten op dit moment nog steeds actief. Alleen zonder de commerciële vrijstelling kan uw vervoerder de container niet uithalen. Indien de rederij de commerciële vrijstelling opnieuw verstuurd, herstelt dit automatisch uw voorbereide keten en kan uw vervoerder de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ladingstatus

Hoe kan ik zien dat de voormelding van de vervoerder is geaccepteerd door de terminal?

In Cargo Controller en Cargo Release Manager tonen we in de laatste statusbalk de status van de voormelding. Het nomineren van een vervoerder geeft een blauwe status en bij acceptatie verandert de status in groen. U kunt op deze status filteren aan de linkerzijde van het Ladingoverzicht.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik zien waar en of de lege container is ingeleverd door de vervoerder?

Deze waarde is op dit moment nog niet beschikbaar in Cargo Controller en Cargo Release Manager. Deze waarde vind u voorlopig nog terug op de delivery note die de rederij aan u verstrekt per e-mail. Er wordt op dit moment gewerkt met de rederijen om deze waardes ook via de Vertrouwensketen, via de Portbase services, te tonen aan alle partijen in de keten.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De Vertrouwensketen

Heb ik met de Vertrouwensketen nog wel de Delivery Note nodig?

Ja, u heeft voorlopig nog de delivery note nodig voor een aantal gegevens die nog niet beschikbaar zijn in de services binnen de Vertrouwensketen, zoals de empty return. Er wordt op dit moment gewerkt met de rederijen om deze waardes ook via de services te tonen aan alle partijen in de keten.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik via de Vertrouwensketen ook de commerciële vrijstelling opvragen bij de rederij?

Nee, u dient nog steeds met de rederij contact op te nemen als u de commerciële vrijstelling niet automatisch toegewezen krijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik mijn exportstroom ook via de Vertrouwensketen verwerken?

Nee, in de huidige fase is de Vertrouwensketen alleen gericht op de importstroom van containers.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Krijg ik via de Vertrouwensketen ook de empty return te zien?

Nee, in de huidige fase is in de Vertrouwensketen deze data nog niet beschikbaar. Dit volgt in een latere fase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

API Service

Waarom kan ik als release-to-party of ladingregisseur alleen mijn vervoerder nomineren met een EAN-code?

In de service Melding Container Achterland (MCA) is de EAN-code verplicht bij het maken van een voormelding. Hiermee wordt een bedrijf geïdentificeerd.

De organisatie Secure Logistics geeft een EAN-code uit aan een bedrijf dat zichzelf registreert. Zij checken verschillende gegevens van het bedrijf, zoals de NIWO-vergunning. Om de digitale veiligheid ook in andere services te waarborgen, die onderdeel uitmaken van de Vertrouwensketen, is ervoor gekozen om dit ook in de service Cargo Controller op te nemen.

Om niet steeds de EAN-code handmatig in te moeten voeren, zijn we een adressenboek aan het ontwikkelen. Hierin worden de EAN-codes van bedrijven (automatisch) opgeslagen na een eerste invoer.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe stel ik een webhook in voor de API koppeling?

Voor de volledige technische specificaties kunt u onze Developer Portal raadplegen.

Indien u gebruik gaat maken van onze API-koppeling, dan kunt u zelf de webhook URL instellen. Dit is als het ware het postvak waar uw software alle updates vanuit Cargo Controller ontvangt. Uw IT-specialist of softwareleverancier kan hiervoor zelf een URL aanmaken.

Een persoon binnen uw organisatie die bij ons bekend is als 'API-user' in het in het Port Community System kan deze URL instellen voor de organisatie in de settings van de Cargo Controller.

Let op! Meerdere personen kunnen deze rechten toegewezen krijgen, er kan echter maar één URL per organisatie worden geregistreerd. Afhankelijk van uw eigen richtlijnen kunt u nu ook het account van uw softwareleverancier deze rechten toekennen.

Stap 1) Notification settings openen

Stap 2a) Instellen van de webhook URL
Vul hier de URL in en kies ‘opslaan’. Cargo Controller controleert direct of de URL bereikt kan worden. Als Cargo Controller de URL kan bereiken wordt de URL opgeslagen. Mocht dit niet lukken, dan krijgt een u foutmelding. Controleer in dat geval bij uw softwareleverancier of de URL juist is.

Let op! Er kan maar één URL worden geregistreerd per organisatie.

Stap 2b) Instellen error e-mailnotificatie t.b.v. de webhook URL
Onder de URL kunt u een e-mailadres (of meerdere) registreren mocht er een storing voorkomen in het verkrijgen van de API-updates op uw URL. Hierdoor kunt u deze notificaties direct toewijzen aan uw interne IT-specialist en/of softwareleverancier.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik de systeemkoppeling en de webschermen tegelijkertijd gebruiken?

Ja. Als u gebruik maakt van de systeemkoppeling heeft u ook altijd toegang tot de webschermen.

Als u een B/L koppelt via de systeemkoppeling, dan is deze automatisch ook zichtbaar in de webschermen. Andersom werkt dit ook; als u een B/L koppelt in de webschermen, ontvangt u de updates ook via de API in uw in-huis systeem.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is er een systeemkoppeling beschikbaar?

Cargo Controller is beschikbaar als API voor een directe koppeling met uw inhuis-systeem.

Indien u gebruikt wilt maken van de API, neem dan contact op met onze sales afdeling. Zij helpen u bij de aansluiting op onze systeemkoppeling.

Kijk voor de specificaties van onze API op onze developer portal.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Nieuws & Updates

2022 July – Pre-notification status warning

New Features
 • From now on it is possible to activate an e-mail notification when no import documentations has been pre-notified for one or more equipments on the B/L and the ATA-confirmation was received 6 hours prior. Without the pre-notification your cargo cannot leave the terminal. This feature was frequently requested via our survey earlier this year.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2022 – June: Change in webhook registration, added error e-mail notifications

New Features
 • For organizations with an API system link-up: E-mail notifications concerning errors on the API can now be configures to be sent to any e-mail address, Instructions can be found here.
 • From now on it is possible to activate an e-mail notification when the discharge terminal is updated on your tracked B/L. Instructions can be found here.
 • From now on it is possible to activate an e-mail notification for B/L’s that are deleted from manifests. In the past this was only shown in the webscreens and via API-updates.  B/L status updates and DIN/DEN reports were lost. If activated we will inform you which B/L is deleted and what actions you may undertake.
 • If the deleted B/L becomes available again on another manifest, we will automatically update your tracked B/L again. Please note that the DIN or DEN report still need to be reapplied manually.
Improvements
 • We have decreased our traffic output towards your Webhook URL, from now on we will only push an update if data has been changed.
 • Due to a change in design the Webhook URL concerning the CC API has been technically moved. The webhook was only visible and editable for the main user (hoofdgebruiker), until now:  Each user with ‘API-user’ rights in PCS can now add and change the Webhook URL, this means your IT department and/or supplier can now support this with their own personal account.
  • Note: Only one Webhook URL can be registered per organization. If a second API-user updates a the Webhook URL, this will only update the previous registered Webhook URL.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2022 – May: Labels, vessel labels, reusable labels and improved ATA notification

New Features
 • New Vessel label functionality: add labels to your vessels to categorize. It works similar as with the original B/L labels. Read more or watch the instructional video.
Improvements
 • Improved label option: Labels can now be re-used with the autocomplete function, start typing the label you used before and you will be shown all previously used labels that match..
 • Updated ATA notification (e-mail): The arrival terminal now added to this notification.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2022 – March: Coverage in Vlissingen / Zeebrugge and more

 • Coverage for vessel ATA and ATD for vessels arriving in Vlissingen and Terneuzen:

In collaboration with North Sea Port, Portbase establisched a connection with the Enigma+ platform. As a result, the  Actual Time of Arrival (ATA) and Actual Time of DeparturATD updates for vessels arriving in Vlissingen or Terneuzen, (at terminals Kloosterboer, ZZC and Verbrugge) can now be tracked in Cargo Controller.

 • Cut and run renamed to 'discharge not confirmed' :

The status cut and run is normally shown when a discharge confirmation is not received and the vessel has already departed from the terminal. In reality in many situations the equipment has been discharged, but merely has not been confirmed yet through a confirmation message. The cut and run status is therefore often misleading. As of now the status ‘cut and run’ is renamed to ‘discharge not confirmed’, which better reflects the actual status.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2021 – November: Improved ETA

Good news! As of today we introduce a major improvement to the vessels estimated time of arrival in Cargo Controller. Where we used to show only the ETA for port entry, we now automatically update the vessel ETA with arrival at the first berth (as soon as known). This ETA will be much closer to the actual time of arrival of the vessel.

Find out below where you can see the vessel ETA.

The improved ETA is also updated in the Cargo Controller API. Find the most recent specs at developer.portbase.com.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2021 – August: Improved vessel tracking and more

Improvements

 • The vessel overview now orders the upcoming vessels better.
 • When tracking new vessels, only upcoming sailings will be shown, ordered on ETA. Past sailings are no longer shown on top.
 • Terminal name for APM terminals Rotterdam (APMTR) has been renamed to Hutchison Ports Delta II (HPDII), as the terminal is part of the Hutchison group since june 1.

Heeft u gevonden wat u zocht?

2021 – July: Labels, new filters, broad inspection coverage and many more

New Features

 • Label functionality: add labels to your B/Ls to easily categorize. Read more or watch the instructional video
 • New filter option: filters for a specific time frame are now available
 • Applied filters are now stored after closing Cargo Controller. After re-opening, your previously applied filters are still active.
 • Improved coverage of customs inspections; In case customs manually selects shipments for inspection, those inspections are now shown as well in Cargo Controller. Previously only selections based on automated customs risk assessment were shown.

Improvements

 • When adding an import document directly from within cargo controller, the terminal name is already prefilled.
 • Improved visualization of applied filters
 • Improved linking of import documents to a B/L (sometimes import document was not shown, while it was registered in notification import documentation)
 • PDF-download of a B/L: improved the listing of weight per goods-item and weight of entire B/L
 • Elaborated API specifications on developer.portbase.com
 • Copy-pasting improved when pasting values with dashes

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Hoe weet ik of de losterminal is veranderd?

In sommige situaties kan de losterminal wijzigen. In het verleden moest u hiervoor handmatig bijhouden of de losterminal gewijzigd was op uw B/L’s. U kunt hiervoor ook een notificatie instellen die u direct informeert bij een wijziging:

Instellen notificatie

U kunt e-mailnotificaties instellen voor de belangrijkste statuswijzigingen. Zo blijft u eenvoudig of de hoogte indien de status van uw gevolgde lading verandert.

 1. Open de gebruikersvoorkeuren (de ronde knop met uw voorletter rechtsboven in het hoofdscherm).
 2. Kies ‘Notificatie instellingen’
 3. Via het schuifje kunt één of meerdere e-mail notificatie aan of uit zetten.

E-mail notificaties worden verstuurd naar het e-mailadres van uw PCS-account.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn lading staat in het overzicht ‘Nog niet bekend’, waar komt dit door?

Indien u een B/L met een equipment (en referentie) toevoegt, ziet u na het toevoegen in het scherm of de lading succesvol is gevolgd.  Indien er zich geen bijzonderheden voordoen, kunt u de B/L terugvinden in het B/L-ladingoverzicht.

Het kan ook voorkomen dat de B/L in het overzicht ‘Nog niet bekend’ wordt geplaatst. Dit komt meestal omdat de rederij de B/L nog niet bekend heeft gemaakt in Portbase. Registratie door de rederij vindt vaak één week voor aankomst plaats maar uiterlijk 72u voor aankomst.

Indien uw lading na dit moment nog steeds in het overzicht ‘Nog niet bekend’ staat, controleer dan eerst of de gegevens juist zijn ingevoerd. Indien de gegevens juist zijn kunt u contact opnemen met de rederij. Mogelijk is het B/L-nummer gewijzigd of heeft de rederij heeft de B/L nog niet ingestuurd naar Portbase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Algemeen

Hoe kan ik lading categoriseren met behulp van labels

Via labels kunt u eenvoudig uw lading categoriseren. Denk daarbij aan productcategorieën, logistieke stromen of specifieke klanten, zoals bijvoorbeeld

 • Klant A / Klant B
 • afdeling Douane / afdeling expeditie
 • Vers / Veterinair / high priority

Door labels toe te voegen ziet u in één oogopslag welke lading bij elkaar hoort en kunt u eenvoudig filteren. Uw operatie wordt daarmee efficiënter en u kunt makkelijker samenwerken over afdelingen heen.

U kunt labelcategorieën zelf aanmaken en toevoegen bij het volgen van uw lading, in de Excel-upload of vanuit het Ladingoverzicht. Ook in de filteropties kunt u eenvoudig op uw labels filteren.

Bekijk de instructievideo "Toevoegen van labels aan uw gevolgde lading"  bovenaan dit scherm.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat zijn de technische vereisten voor gebruik van de Cargo Controller webschermen?

Cargo Controller werkt met Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox. Een goede werking van Cargo Controller kan niet gegarandeerd worden bij gebruik van andere browsers zoals Internet Explorer.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik elke equipment op de B/L apart toevoegen?

Nee. Cargo Controller werkt op basis van B/L's. Bij het invoeren van een combinatie van een B/L en één equipmentnummer haalt Cargo Controller automatisch de volledige B/L op met alle equipments daaronder. Het is daarom niet nodig om elke losse equipment van de B/L in te voeren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke type lading kan ik volgen met Cargo Controller?

Cargo Controller is geschikt voor Containers, trailers (begeleid/onbegeleid) en overige equipments

Type equipment  Wijze van koppelen in de service Cargo controller
Containers Containernummer + B/L-nummer
Trailers Onbegeleid vervoer: Trailernummer + zendingsnummer

Bijvoorbeeld lading via CLDN:
Zendingsnummer = CLVW031699KGRT214
Equipmentnummer (trailernummer) = HMB739

Begeleid vervoer:
Kenteken trekkende eenheid + zendingsnummer

Bijvoorbeeld lading via Stena Line:
Zendingsnummer = STNL0012345678001
Equipmentnummer (kenteken van trekkende eenheid): AB1788

Overige equipments Equipmentnummer zoals opgegeven door de rederij

Heeft u gevonden wat u zocht?

Van welke terminals kan ik de statusgegevens volgen?

Een overzicht van welke terminals bij ons zijn aangesloten vindt u hier.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Van welke rederijen kan ik de ladinggegevens volgen?

Van vrijwel alle rederijen die de Nederlandse havens bezoeken zijn de ladinggegevens inzichtelijk.

Rederijen hebben echter wel een mogelijkheid om (delen van) de ladinggegevens niet inzichtelijk te maken. Heeft u het idee dat u gegevens van een rederij niet kunt volgen, neem dan contact op met onze service desk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik email notificaties instellen?

Lees in onze handleiding hoe u e-mail notificaties kunt instellen.

Had u voorheen e-mailnotificaties ingesteld in Ladinginformatie? 

 • Stel de e-mailnotificaties dan opnieuw in in Cargo Controller.
 • De oude e-mailnotificaties uit ladinginformatie kunt u zelf verwijderen.

Heeft u gevonden wat u zocht?