Melding Container Achterland Road


Met behulp van de Vertrouwensketen op een veilige manier containers voormelden bij zeeterminals, inlandterminals, depots en eventueel een andere vervoerder nomineren. Met Melding Container Achterland Road ziet u welke containers aan u zijn toegewezen om voor te melden, af te halen en om dit eventueel uit te besteden aan subcontractors.

Melding Container Achterland (MCA) en de Vertrouwensketen

Met de komst van de Vertrouwensketen is de data van uw lading alleen toegankelijk voor partijen die deze informatie ook echt mogen inzien en gebruiken, door middel van nominatie en registratie. U bepaalt in MCA welke partners u verantwoordelijk maakt voor het voormelden en ophalen van uw lading. Deze verantwoordelijkheid kunt u ook doorgeven door een andere vervoerder te nomineren, via het nieuw ontwikkelde dashboard Shipments. De service is op deze manier onderdeel van de Vertrouwensketen, een vernieuwde werkwijze om veilig en vertrouwd data met elkaar te delen in de Nederlandse havens. Meer informatie over de Vertrouwensketen vindt u hier.

Voor wie?

Vervoerders maken gebruik van Melding Container Achterland.

Voor welke type lading?

Voor container, trailer en bulklading.

Hoe kan ik MCA gebruiken?

Via web en API zijn de services Melding Container Achterland werkzaam.

Veelgestelde vragen

Functionaliteiten

Hoe vraag ik de cargo opening en -closing en de ETA/ETD op bij APMII?

Als vervoerder kan je de cargo opening en -closing en de ETA/ETD bij APMII opvragen door het handmatig koppelen van een handling aan een zeeschip. Dat kan door in de voormelding in het veld hieronder het zeeschip in te vullen waar de container op meegaat.  

Let op! Als er een wijziging plaatsvindt in het zeeschip waar uw container op meegaat, wordt dit niet automatisch aangepast! U dient deze wijziging zelf handmatig door te voeren, anders zal er onjuiste informatie getoond worden voor de desbetreffende voormelding. U kunt het zeeschip wijzigen door rechts van uw voormelding op ‘Details’ te klikken en vervolgens op ‘Edit’ rechts bovenin het scherm te klikken.  

Voor Vertrouwensketen containers wordt het zeeschip wel automatisch aangevuld binnen de voormelding. Deze informatie zit namelijk in het Vertrouwensketen dossier. 

 De informatie wordt op meerdere plekken binnen MCA Road getoond.  
  1. Voor zowel de pick-up als drop-off containers is de ETA/ETD informatie te vinden door rechts van een handling op ‘Details’ te klikken.

  2. De ETA/ETD informatie wordt ook getoond als u over het zeeschip hovert in het hoofdscherm van het dashboard. 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke data is RWG in 2024 extra gaan delen via MCA Road?

Onderstaande data is RWG in 2024 extra gaan delen via MCA Road. De gegevens worden gedeeld zodra de terminal ze beschikbaar heeft.  

 1. Call reference number (CRN): referentienummer ter identificatie van scheepsbezoeken. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.  
 2. Cargo closing time: ná deze tijd is het niet toegestaan om exportcontainers af te zetten op de terminal voor een specifiek scheepsbezoek. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) drop-off containers. 
 3. Cargo opening time: vóór deze tijd is het niet toegestaan om exportcontainers af te zetten op de terminal voor een specifiek scheepsbezoek. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) drop-off containers. 
 4. Estimated time of arrival (ETA) zeeschip: verwacht aankomstmoment van het zeeschip volgens de terminal. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.  
 5. Estimated time of departure (ETD) zeeschip: verwacht vertrekmoment van het deepsea schip volgens de terminal. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers. 
 6. Expected discharge time (EDT)*: verwacht losmoment van een importcontainer. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up containers. De informatie wordt beschikbaar na actual time of arrival (ATA) van het zeeschip. Na lossing wordt het informatieveld weer leeggemaakt.  
 7. Size type: de container size type zoals bekend bij de terminal wordt teruggekoppeld in het geval er sprake is van een size type mismatch. Deze informatie is zichtbaar voor volle pick-up containers en voor lege pick-up containers in geval het containernummer bekend is.  
 8. Ultimate release date: einddatum commerciële vrijstelling. Deze informatie is zichtbaar voor volle pick-up containers. 
 9. Voyage number: nummer ter identificatie van de reis van een schip. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.  

De extra data van RWG wordt op meerdere plekken binnen MCA Road getoond.  

Voor pick-up containers:
 1. Klik op ‘Details’ rechts van de handling.
 2. Hover over het zeeschip in de handling in het hoofdscherm van het dashboard.
 3. Zolang de deep sea info nog niet bekend is, wordt op de hierboven genoemde plek de ultimate release date getoond.
Voor drop-off containers:
 1. Klik op ‘Details’ rechts van de handling. 
 2. Hover over de cargo opening/closing in de handling in het hoofdscherm van het dashboard. 

* Let op! RWG meldt het volgende over de EDT: “Terwijl RWG zich tot het uiterste inspant om ervoor te zorgen dat de Expected Discharge Time [ETD] nauwkeurig en actueel is, is de ETD slechts een indicatie. RWG [is] niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele fouten, onjuistheden of onvolledigheden of voor de gevolgen van het gebruik van de ETD. De ETD wordt verstrekt in de feitelijke staat, zonder garantie op de volledigheid, juistheid en tijdigheid daarvan. Het gebruik van de ETD geschiedt op eigen risico en RWG aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid in verband met dat gebruik.”. Zie berichtgeving hier 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik mijn factuurspecificatie ophalen?

Volg onderstaande stappen voor het ophalen van uw factuurspecificaties:

 1. Klik binnen de MCA webschermen op het icoon van een poppetje rechts bovenin het scherm en vervolgens op ‘Reference data’.
 2. Selecteer onder ‘Billable transactions’ de periode waarover u de factuurspecificaties op wilt vragen.
 3. Klik op ‘Download’ om de factuurspecificatie over de geselecteerde periode op te vragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is een commercial window, cargo opening, en cargo closing?

Commercial Window: tijdspanne waarbinnen een container afgehaald mag worden van de terminal/depot.

Door in de statusaanvraag of voormelding het verwachte afhaalmoment (ETA) van het vervoersmiddel op te geven zal de terminal/depot de specifieke datum en tijds informatie terugsturen. Voor af te halen containers, is dit als Commercial Window terug te zien. Valt de ETA buiten de geldigheid van de vrijstelling, dan zal op de voormelding het bolletje Commercial Release rood kleuren

 • Cargo Opening: eerste tijdstip waarna een container op de terminal/depot aangeleverd mag worden. 
 • Cargo Closing: laatste moment waarvoor een container aangeleverd moet worden op de terminal. 

Voor aan te leveren containers, is dit als Cargo Opening/Closing terug te zien. Valt de ETA voor de Cargo Opening of na de Cargo Closing, dan zal op de voormelding het bolletje Cargo Opening rood kleuren.

Bekijk hier welke terminals deze functionaliteit ondersteunen.

Loopt u tegen problemen aan rondom Commercial Window, Cargo Opening/Closing in relatie tot uw voorgenomen transportplanning, neem dan contact op met uw transportopdrachtgever.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik voormeldingen updaten?

Voor de service Melding Container Achterland (MCA) betaalt u vanaf 01 juli 2022 als achterlandvervoerder:

1. Abonnement

€10,-
Vaste prijs per maand

2. Transactiekosten

€0,35
Per voormelding van een 
volle container 

Gratis

Statusaanvragen, voormeldingen updaten en lege containers

Elke voormelding krijgt binnen MCA namelijk een uniek label waaraan Portbase de transactie herkent. Deze voormelding met uniek label, kunt u steeds opnieuw én onbeperkt wijzigen, annuleren en opnieuw indienen. Zolang u dezelfde oorspronkelijke voormelding blijft gebruiken, betaalt u slechts één transactie van € 0,35*.

Voorbeeld: Annuleert u de eerste oorspronkelijke voormelding (uniek label A) en start u vervolgens een geheel nieuwe tweede voormelding (uniek label B) voor dezelfde container? Dan zijn er twee unieke labels en twee transacties van € 0,35. Gebruik dus zoveel mogelijk de oorspronkelijk voormelding en voorkom onnodige kosten!

*Uitzonderingen

 • RST ondersteunt updates op voormeldingen voor MCA Barge
 • ECT en Euromax ondersteunen geen updates op voormeldingen van MCA Road en MCA Barge

Portbase werkt aan een oplossing om updates van voormeldingen mogelijk te maken. Zo kunnen onnodige transacties voorkomen worden. We informeren u zodra deze oplossing beschikbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminal ondersteunt welke MCA-functionaliteit?

Bekijk hieronder de ondersteuning per modaliteit.

MCA Road

Welke mogelijkheden heeft u als vervoerder?

TerminalAddressZip codeEAN codeLocation codeStatus requestStatus requests: Continuous updatesPre-notificationUpdate pre-notificationCancel pre-notificationPre-notification: Continuous updatesGate-in Gate-outEmpty pre-notification: with booking nr. onlyTAR codeRemote Check-InRemain on TruckCommercial window informationCargo opening & closing information
APM Terminals Maasvlakte II B.VEuropaweg 9103199 LC8713755272258NLRTMNLMVII1
Broekman DistriportMannheimweg 33197 LR8713755502218NLRTMBDP
CTT RotterdamButaanweg 173196 KC8713755283179NLRTMCTTR
DCS | Kramer GroupMissouriweg 303199 LB 8713755948719NLRTMOQEP1
Depot Pier 7Zaltbommelstraat 103089 JK8713755956844NLRTMUWTP7
Euromax Terminal B.V.Maasvlakteweg 9513199 LZ8713755502201NLRTMEMX

Hutchison Ports Delta II B.V.Coloradoweg 503199 LA8713755000394NLRTMHPD21
Hutchison Ports ECT Delta Terminal B.V.Europaweg 8753199 LD8713755000059NLRTMDCD

Matrans Rotterdam TerminalReeweg 253089 KM8713755234607NLRTMMATR
R.B.C./CetemWestgeulstraat 6 3197 LD8713755299484NLRTMCETA
RCT | Kramer GroupMissouriweg 173199 LB 8713755955137NLRTMKRM1
RSCReeweg 353089 KM8713755000158NLRTMRSC
RSTReeweg 353089 KM8713755259860NLRTMRST
RWGAmoerweg 503199 KD8713755270896NLRTMRWG1
UWT Depot FrisohavenBunschotenweg 1603089 KC8713755903541NLRTMUWT1
UWT Depot WaalhavenWaalhaven West Zijde 603089 KR8713755047085NLRTMWHT1
 • ECT + Euromax: zodra alle statussen in orde zijn, zijn er geen updates wanneer er wijzigingen optreden.
 • HPD2: 24/7 met TAR tijdslot. Lees meer informatie op de terminal-website.
 • APMII: TAR-tijdsloten van een half uur. Lees meer informatie de terminal-website.
 • RWG: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.
 • DCS & RCT: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De zoekbalk stelt mij niet in staat te vinden waar ik naar op zoek ben.

Gebruikt u de zoekbalk? Gebruik minstens drie karakters om een zoekopdracht te beginnen. Let erop dat het dashboard alleen de statusaanvragen en/of voormeldingen toont met een ETA vanaf vandaag 00:00u tot een jaar in de toekomst. Zoekt u een statusaanvraag of voormelding van verder in het verleden, klik dan op ‘Search older results’ onderaan de pagina.

Klik hier voor meer informatie over de zoekfunctie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik de historie terugvinden voor o.a. het berichtenverkeer tussen mijn organisatie en de terminal?

Wilt u voor een bepaalde handling het berichtenverkeer inzien dat heeft plaatsgevonden tussen uw organisatie en de terminal, klik dan rechts van de desbetreffende handling op ‘Details’. In het scherm dat opent ziet u links bovenin naast het tabblad ‘Details’ het tabblad ‘History’. Hier ziet u al het berichtenverkeer dat heeft plaatsgevonden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is de applicatie er ook in het Nederlands?

De applicatie is alleen beschikbaar in het Engels.

Er zijn wel mogelijkheden om de website te vertalen d.m.v. het gebruik van een vertaalplug-in/-extensie zoals “Google Translate”

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om een statusaanvraag te annuleren?

In het webscherm van MCA kunt u de statusaanvraag annuleren. Er wordt echter geen annulering doorgestuurd naar de terminal.

Aan de terminalzijde komt de statusaanvraag te vervallen zodra een nieuwe statusaanvraag of voormelding wordt ingediend. Of als de termijn van de statusaanvraag verloopt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik mijn containergegevens/-tijdslot nog aanpassen als de status ‘In operation’ is?

Helaas kunt u de containergegevens niet meer aanpassen als de container ‘In operation’ is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik wil graag de ETA aanpassen, waar en hoe doe ik dit?

Mocht de ETA van een truck veranderen, dan kunt u de ETA van het desbetreffende bezoek aanpassen in het dashboard. Klik hiervoor rechts van het desbetreffende bezoek op ‘Actions’ en vervolgens op ‘Update visit’. Hier kunt u de ‘ETA date’ en ‘ETA time’ aanpassen. Klik vervolgens op ‘Update visit’ rechts onderin het scherm om de wijziging op te slaan.

Let op: ECT Delta en Euromax ondersteunen geen wijzigingen. Daar kunt u alleen de melding annuleren en deze hergebruiken voor een nieuwe voormelding.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Voor welke (inland)terminals en depots heb ik een TAR-code nodig?

 • APM Maasvlakte II
 • CTT Rotterdam
 • Depot Pier 7
 • Hutchison Ports Delta II
 • Kramer Group: RCT & DCS
 • R.B.C./Cetem
 • Rail Service Center (RSC)
 • Rotterdam Short Sea Terminals (RST)
 • Rotterdam World Gateway (RWG)
 • United Waalhaven Terminals (UWT)
 • Waalhaven Westzijde (WHT)

De overige terminals (Broekman Distriport, Hutchison Ports ECT Euromax en Hutchison Ports ECT Delta) gebruiken geen TAR codes.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke browsers worden ondersteund?

Gangbare browsers als o.a. Microsoft Edge worden doorgaans ondersteund, de voorkeur voor optimaal gebruik is Google Chrome. Internet Explorer, de microsoft voorganger van Edge, wordt niet ondersteund (vanaf 31 oktober 2021).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling verwerken

Kan ik als vervoerder al een andere vervoerder nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt in MCA de container(s) al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de subcontractor informeren door deze partij al aan uw lading te koppelen. De keten wordt namelijk pas actief als de commerciële vrijstelling is vrijgegeven.

De voormelding kan ook al vóór de commerciële vrijstelling gedaan, maar er is een uitzondering voor de terminal van ECT. Deze kan namelijk geen updates verwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de vervoerder voor één of meerdere containers. Hoe kan ik een andere vervoerder nomineren?

Selecteer de container(s) die u aan een andere vervoerder wilt toewijzen door te klikken op het selectievakje voor de containerregel. Daarna verschijnt de knop Forward onderaan de pagina. Door hierop te klikken, kunt u de juiste organisatie kiezen voor de voormelding en het transport van de geselecteerde container(s).

Let op! U kunt meerdere containers tegelijk selecteren, maar slechts één vervoerder per forward nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de genomineerde vervoerder voor mijn container, maar ik kan geen andere vervoerder selecteren om te nomineren.

Indien de vervoerder niet bekend is in MCA kunt u deze niet selecteren voor het nomineren van de rol Vervoerder. De vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en vervolgens kiezen voor (één van) de services MCA Road, Rail of Barge. Zo stapt u in de Vertrouwensketen.

Als dit de huidige container blokkeert voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

 • U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
 • de pincode wordt op de gebruikelijke manier door de rederij met uw opdrachtgever gedeeld.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht. Het ophalen van de container met een pincode verdwijnt op termijn in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik de andere genomineerde vervoerder ook een transportopdracht geven voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos ophalen van een container. De overige noodzakelijke informatie voor het transport moet buiten PCS worden gedeeld met de vervoerder. Bij het downloaden van de containerinformatie ziet u welke informatie binnen PCS en MCA beschikbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling intrekken

Hoe kan ik de nominatie intrekken op een container?

De partij die de nominatie heeft gedaan, kan de nominatie ook weer intrekken. Dit kan voor één of meerdere containers. Klik hiervoor op de selectievak(ken) van de juiste container(s) en klik op de knop Cancel shipment. De nominatie is voor de gekozen container(s) ingetrokken en er is geen vervoerder meer actief. U kunt nu een andere vervoerder nomineren.

Let op! Als u de nominatie intrekt bij een subcontractor, is het belangrijk om eerst de transportopdracht in te trekken om onnodige kosten te voorkomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat ik voor een container niet meer de genomineerde vervoerder ben, hoe kan dat?

Uw opdrachtgever heeft de nominatie voor u ingetrokken en kiest voor een andere vervoerder voor de container(s). Dit is te zien doordat de container wel zichtbaar is in dashboard Handlings, maar niet meer zichtbaar is in Shipments.

Wanneer er wel een transportopdracht in uw eigen TMS bestaat, maar geen registratie in het PCS, is deze komen te vervallen.

Het annuleren of verwijderen van een container moet altijd kenbaar worden gemaakt door de opdrachtgever om een foutvracht te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat een vervoerder reeds het transport heeft opgestart om container op te halen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat de geldigheid van de commerciële vrijstelling is verlopen, wat nu?

Neem contact op met de rederij of uw opdrachtgever voor een nieuwe commerciële vrijstelling of verlenging. De opdrachtgever ziet namelijk ook in zijn eigen overzicht dat de commerciële vrijstelling niet meer actief is of een rode status heeft gekregen.

Uw keten was mogelijk al volledig voorbereid, en deze keten is op dit moment nog steeds actief. Alleen zonder de commerciële vrijstelling kan uw vervoerder de container niet uithalen. Indien de rederij de commerciële vrijstelling opnieuw verstuurd, herstelt dit automatisch uw reeds voorbereide keten en kan uw vervoerder de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Voormelding

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik zie de container onder de tab Shipments en onder Handling. Wat moet ik nu doen?

Onder de tab Handlings staan alle containers weergegeven. Onder de tab Shipments ziet u alleen de containers die via de Vertrouwensketen aan u zijn toegewezen door nominatie. Wat u vervolgens doet, hangt af van uw situatie:

 • Wanneer u zelf de voormelding en het transport voor de container(s) doet, of het transport uitbesteed, dan verandert er niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
 • Nieuw! Wanneer u zowel de voormelding als het ophalen van de container(s) uitbesteed, dan is er een aanvulling in uw werkwijze. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik wil een subcontractor registreren voor de voormelding en het ophalen van de container(s). Wat moet ik nu doen?

U heeft nu twee opties, afhankelijk van uw situatie:

 1. Wanneer u zelf de voormelding doet en het ophalen van de container eventueel uitbesteed, dan regelt u dit via Handlings. Er verandert niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
 2. Wanneer u voor zowel de voormelding als het ophalen van de container een andere vervoerder wilt nomineren, dan regelt u dit via Shipments. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Door deze acties wordt uw vervoerder opgenomen in de Vertrouwensketen en worden alle gekoppelde cargocards, aan deze organisatie, herkent. Als u dit niet doet, wordt de chauffeur geweigerd bij de terminal. Als de commerciële vrijstelling is verstrekt, kunt u de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder, maar in de status request is nog geen commerciële vrijstelling beschikbaar. Hoe kan dat?

Dit betekent dat de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven. De status van een container kan worden opgevraagd, ook als de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn voormelding is geaccepteerd en door omstandigheden kan ik de container niet zelf ophalen. Kan iemand mijn voormelding overnemen?

Ja, dat kan zeker. Afhankelijk van de terminal, is het nodig om de voormelding te updaten of volledig te annuleren en opnieuw te doen. Bij zowel het updaten als het annuleren, kunt u de juiste vervoerder nomineren voor de voormelding en het transport.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De Vertrouwensketen

Kan ik mijn exportstroom ook via de Vertrouwensketen verwerken?

Nee, in de huidige fase is de Vertrouwensketen alleen gericht op de importstroom van containers.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Krijg ik via de Vertrouwensketen ook de empty return te zien?

Nee, in de huidige fase is in de Vertrouwensketen deze data nog niet beschikbaar. Dit volgt in een latere fase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

RWG beprijzing tijdsloten

Wat zijn piekuren en wat zijn daluren bij RWG?

Piekuren zijn van 06:00 uur tot 17:59 uur. Daluren zijn van 18:00 uur tot 05:59 uur. De toeslag geldt van maandag tot en met vrijdag. Tijdslots op feestdagen die op een werkdagen vallen (zoals bijvoorbeeld tweede pinksterdag) kennen geen toeslag tijdens piekuren. Klik hier voor meer informatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat als ik geen tijdslots kan boeken?

Controleer of het vinkje aanstaat in het XS-ID portal direct van Secure Logistics. Zo ja, neem contact op met Customer Service van RWG via customerservice@rwg.nl. Zo niet, vanaf maandag 24 april 2023 06:00 uur is het niet mogelijk om tijdslots te boeken als er geen account is bij Secure Logistics en je niet akkoord bent gegaan met de voorwaarden.

Extra informatie EAN-Nummer

Wanneer jouw EAN-nummer niet (meer) actief is, kun je op termijn geen gebruik meer maken van de service Melding Container Achterland (MCA) van Portbase en de binnen deze service beschikbare functionaliteiten. Voor de service MCA is een actief EAN-nummer een eis. Portbase zorgt er graag voor dat je gebruik kunt blijven maken van de service MCA. Daarom verzoeken zij je vriendelijk, doch dringend, om jouw bedrijfsgegevens en jouw actieve EAN-nummer aan hen door te geven. Dit doe je door het wijzigingsformulier in te vullen. Je kunt hierbij “Service specifiek” aanvinken. Portbase controleert deze gegevens na ontvangst en neemt vervolgens contact met jou op om de vervolgstappen met je te bespreken. Nadat het proces is doorlopen, kun je gebruik blijven maken van de service MCA.

Klik hier voor meer informatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik terecht met vragen over mijn betaling of factuur?

Voor vragen over betalingen, facturen of andere financieel gerelateerde vragen kun je contact opnemen met Finance; Finance@Secure-Logistics.nl. Voor inhoudelijke vragen omtrent de tijdslots kan er contact met Customer Service van RWG worden opgenomen via customerservice@rwg.nl. Voor algemene vragen over het gebruik van de XS-Key kun je wenden tot de CSD; 010-4367777 / rwg@secure-logistics.nl.

Klik hier voor meer informatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Remote Check-In

Ik heb een RCI-nummer, maar krijg geen toegang tot de terminal. Hoe kan dat?

Indien u een transport uitbesteedt aan een charter (of een uitzendkracht inzet), dan moet bij het aanmaken van een voormelding in het invulveld voor ‘Executing charter’ het EAN nummer in worden gevuld. Het EAN nummer is onder andere te vinden op de Cargo Card van de chauffeur. U kunt een executing charter ook wijzigen. Klik hier voor meer informatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is een Remain on Truck container?

Een Remain on Truck container is een container die op de truck blijft staan tijdens het bezoek aan de terminal. De Remain on Truck functie is enkel voor Hutchison Ports ECT Delta en -Euromax van toepassing.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het invullen van een kenteken verplicht?

Nee dat is niet noodzakelijk. Het kan wel handig zijn voor uw eigen administratie en/of planning.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is er tijdens de introductie van RCI gecommuniceerd en aan wie?

Er is een nieuwsbericht op de website van ECT geplaatst, een mailing gestuurd naar de huidige RCI-gebruikers binnen de E-services en er is een servicebericht in de ECT-app geplaatst. Daarnaast is er een nieuwsbericht op de website van Portbase geplaatst, een mailing uitgestuurd naar klanten die MCA Road gebruiken en een bericht in de service MCA Road geplaatst.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een RCI aanvragen als ik een lege container met alleen een boekingsnummer wil komen afhalen?

Nee, dit is vooralsnog niet mogelijk. Om RCI te verkrijgen dienen de containernummers altijd bekend zijn. ECT werkt aan een oplossing om dit in de toekomst wel mogelijk te maken. Dit houdt in: het nomineren van een containernummer door ECT aan de hand van een boekingsnummer.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik de executing charter aanpassen zonder de voormelding te cancelen?

Ja, dat is mogelijk. Klik hier voor meer informatie over het aanpassen van de executing charter op een voormelding.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Krijg ik voor een container waarvoor een FIAT OPSLAG van toepassing is een RCI?

Ja, dit is mogelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar vind ik het RCI-nummer?

Zodra ECT/Euromax een voormelding beantwoord en een RCI-nummer toekent, is deze terug te vinden in het TAR-veld, zoals u ook gewend bent van andere terminals.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik wil gebruik maken van RCI. Moet ik mij ergens aanmelden?

Nee, dat is niet nodig, als u een voormelding aanmaakt wordt de TAR/RCI direct door ECT teruggekoppeld

Heeft u gevonden wat u zocht?

Overig

Welke rederijen zijn er binnen MCA Road geregistreerd?

Voor een overzicht van alle rederijen die binnen de service MCA Road zijn geregistreerd, inclusief de SCAC- en SMDG-codes, klikt u rechts bovenin het dashboard op het icoon van een poppetje. Klik hier vervolgens op ‘Reference data’. Er opent nu een nieuwe pagina, waar u de lijst met rederijen kan downloaden door op ‘Shipping companies’ te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft ECT gecommuniceerd over export douane document?

Vanaf 17 april 2023 is voor ECT Delta en ECT Euromax terminals een uitvoerdocument vereist vóór de aankomst van een container op de terminal. Meer informatie over deze wijziging vindt u door op deze link te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u moeite om screenshots te maken waarbij de muisover pop-ups (of zogenaamde tooltips) zichtbaar zijn?

Gebruik de gratis tool Gadwin Printscreen.

Ook is het mogelijk direct statussen van gekozen handelings te mailen naar een e-mailadres.

Lees de Quick Start Guide onder de tab 'E-mailnotificaties' om te zien hoe dit werkt. 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Bij wie moet ik zijn voor mijn Cargo Card?

Wanneer u problemen heeft met uw Cargo Card, deze is verlopen of u wilt er één aanvragen, dan moet u contact opnemen met Secure Logistics. Meer informatie hierover vindt u op: https://www.secure-logistics.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmeldingen

Mijn voormelding is niet bekend bij de terminal, terwijl ik hem in MCA / bij Portbase wel heb aangemaakt

Het kan zijn dat u uw handling als statusaanvraag in plaats van als voormelding ingediend hebt. Bij het doen van een statusaanvraag, vraag je enkel informatie op over de status van een container. Een statusaanvraag is niet gekoppeld aan een bezoek, wat betekent dat er nog geen definitieve afspraak is gemaakt voor het ophalen/afzetten van een container bij de terminal. Statusaanvragen zijn om deze reden niet bekend binnen het Terminal Operating System van een terminal. Door een statusaanvraag om te zetten in een voormelding, maakt u een definitieve afspraak bij de terminal voor het ophalen/afzetten van een container.

Klik hier voor meer informatie over hoe je een handling als status aanvraag of als voormelding indient.

Klik hier voor meer informatie over hoe je een status aanvraag omzet in een voormelding.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom blijft de voormelding op de status ‘Accepted’ staan, terwijl de container al is opgehaald/afgezet?

De terminals Hutchison Ports ECT Delta en -Euromax sturen geen bevestiging dat een container de terminal heeft verlaten of is binnengekomen. Dit worden ook wel gate-in/gate-out berichten genoemd. Hierdoor verandert de status van de handling niet in ‘Finished’ nadat een container is opgehaald/afgezet, maar blijft de status op ‘Accepted’ staan.

In het geval een handling na ophalen/afzetten op de terminal op de status ‘Accepted’ blijft staan voor een andere terminal dan Hutchison Ports ECT Delta en -Euromax, neem dan contact op met onze Customer Service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom staat er in Portbase dat er een blokkade op de container zit, terwijl dit niet te zien is bij de APM MVII?

Wanneer er geen document ingestuurd is, dan zal er altijd een Douaneblokkade op de container blijven staan.
Als het document ingestuurd wordt en verwerkt is bij de APM MVII dan zal de Douaneblokkade opgeheven worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom krijg ik de melding dat mijn documenten niet in orde zijn vanuit de ECT Delta/Euromax terminal, terwijl deze wel in Portbase staan?

U kunt via de website van de ECT controleren of het document erin staat of u kunt in dit geval contact moeten opnemen met de Service Desk van Portbase.

Het kan namelijk zijn dat de ECT/Euromax terminal een dubbele APERAK (retourbericht) naar Portbase heeft gestuurd. Hierdoor wordt de volgorde niet correct verwerkt.

De Service Desk zal dan een retourbericht opnieuw aanbieden, waardoor het probleem verholpen is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb geen TAR-code ontvangen, hoe komt dat?

Wanneer u voor de volgende terminals geen TAR-code heeft ontvangen, kan het zijn dat uw voormelding afgekeurd is, dat er een verstoring is, of dat de terminal gesloten is.

 • APM Maasvlakte II
 • CTT Rotterdam
 • Depot Pier 7
 • Hutchison Ports Delta II
 • Kramer Group (RCT & DCS)
 • R.B.C./Cetem
 • Rail Service Center (RSC)
 • Rotterdam World Gateway (RWG)
 • Rotterdam Short Sea Terminals (RST)
 • United Waalhaven Terminals (UWT)
 • Waalhaven Westzijde (WHT)

Terminal APM Maasvlakte II

Indien er voor de aangevraagde dag geen beschikbare tijdsloten meer beschikbaar zijn dan zal de voormelding worden afgewezen. De getoonde foutmelding is: THERE ARE NO APPOINTMENT OPENINGS AVAILABLE FOR THE ENTERED DATE .

U kunt de voormelding opnieuw indienen met een nieuw gewenst tijdstip op een andere dag. Kortom, er wordt dus geen tijdslot uitgegeven op een andere dag dan aangevraagd is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik krijg een foutmelding, wat betekent dit?

Pin doesn’t match or expired, contact line operator.
De vrijstelling komt niet overeen of is verlopen. Gelieve hiervoor contact op te nemen met de rederij.

CDM – Customs document missing
Wanneer u de afkeuring vanuit de terminal ontvangt: ‘CDM blokkade, DD.’ kunt u met uw expediteur/importeur controleren of de correcte terminal gebruikt is met wat u gekozen heeft als terminal. Wanneer deze gegevens overeenkomen, kunt u contact opnemen met de Customer Service van Portbase voor een oplossing.

Afkeuring RUB25 – Boeking is vol
Neem contact op met de rederij om de boeking te laten verhogen.

Afkeuring ORN – Boeking is onbekend
De acceptatieopdracht is niet ingestuurd door de rederij of u heeft een foutief acceptatie nummer ingestuurd. Indien deze foutmelding optreedt, kunt u het beste het acceptatienummer controleren. Wanneer u zeker weet dat dit nummer in orde is dan kunt u contact opnemen met de rederij. Zij kunnen nakijken of de acceptatieopdracht verstuurd is naar terminal. Als blijkt dat bovenstaande zaken allemaal in orde zijn dan is het ook mogelijk dat het containernummer niet juist is ingevoerd.

BLA – Order (for line) not found, contact line operator.
Neem contact op met de rederij. U heeft waarschijnlijk een andere rederij gekozen dan de rederij die bekend is bij de terminal.

BLT – Blocked by terminal.
Dit is een algemene melding die zegt dat de container niet gehaald of gebracht kan worden. Wanneer er geen aanvullende informatie in het responsebericht staat kunt u voor de toelichting contact opnemen met de terminal.

COR – Container not released
Er is nog geen commerciële vrijstelling verleend door de rederij.

BCO – Before cargo opening
Dit is het moment waarop een Export container op zijn vroegst mag worden afgeleverd op de terminal (in veel gevallen een x-aantal dagen voor aankomst schip).

ORN – de acceptatieopdracht is niet ingestuurd door de rederij of u heeft een verkeerd acceptatienummer ingestuurd

Indien deze foutmelding optreedt, kunt u het beste het acceptatienummer controleren. Indien u zeker weet dat dit nummer in orde is, kunt u contact opnemen met de rederij. Zij kunnen voor u nakijken of de acceptatieopdracht naar terminal is gestuurd. Indien blijkt dat bovenstaande aspecten daadwerkelijk in orde zijn, kan het voorkomen dat het containernummer niet juist is ingevoerd in Portbase.

RUB20 – Het door u ingestuurde boekingsnummer staat in het terminalsysteem voor een andere rederij bekend
Als u deze foutmelding ontvangt is het belangrijk om te controleren van welke rederij de boeking/vrijstelling is. Indien dit niet bij u bekend is, kunt u het beste contact opnemen met de opdrachtgever en/of rederij.

DUP – Ik heb een voormelding gedaan maar ik krijg nu een DUP-foutmelding. Wat betekent dit?

Wanneer uw voormelding afgekeurd wordt met als reden: “DUP” (duplicate), dan is er al een voormelding bekend met dit containernummer en boekingsnummer in de terminal. Deze andere voormelding kan door uzelf zijn aangemaakt of door een andere partij. Er bestaat ook de mogelijkheid dat de container voor een binnenvaartschip, trein of zeeschip is voorgemeld.

Indien de voormelding eerder door uzelf is aangemaakt, kunt u deze mogelijk terug vinden in de service MCA Road (zolang deze nog beschikbaar is). Dat doet u door de ‘Vanaf’ filterdatum zover mogelijk terug te zetten en in het zoekveld het containernummer in te geven.

Wanneer u de voormelding niet kunt vinden, neem dan contact op met de terminal om te vragen of de voormelding bij hen bekend is.

Indien u een eerdere voormelding vindt die niet in orde is, dan kunt u deze verwijderen. Dit kunt u doen door op het vinkje te klikken vooraan de regel en vervolgens onderaan op verwijderen te klikken. Wacht een paar minuten, zodat de terminal de annulering kan verwerken. Vervolgens dient u uw nieuwe voormelding die afgekeurd is met DUP, opnieuw te versturen. Deze zal dan wel goed doorlopen.

Wanneer dit niet het geval is (en wordt de voormelding weer afgekeurd met DUP) dan zal de voormelding nog niet helemaal goed uit het systeem van de terminal zijn. U kunt dan contact opnemen met de terminal om dit met hun af te stemmen.

Hutchison Ports ECT Delta: 0181-278088 / CustomerService@ect.nl

Hutchison Ports ECT Euromax: 0181-377200 (02 / 03) / balie.euromax@ect.nl

Rotterdam Short Sea Terminals: applicatiebeheer@rstbv.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Waarom duurt het soms langer dan gewenst voordat ik een reactie krijg van een terminal op mijn voormelding(en)?

De snelheid waarmee statusaanvragen en voormeldingen worden beantwoord hangt af van verschillende factoren. Het versturen en verwerken van statusaanvragen en voormeldingen is een reeks aan acties via verschillende partijen. Op verschillende punten in die keten kan het soms misgaan. Het streven is om dit tot een minimum te beperken.

Port Community System (PCS)

Voormeldingen en statusaanvragen van vervoerders/operators worden overwegend in seconden verwerkt via het Portbase platform en verstuurd aan de terminal.

Desondanks kan het voorkomen dat er een storing is of onderhoud gepleegd wordt aan de services. Portbase gaat dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen. Via status.portbase.com kunt u zien wat de status is van de verschillende Portbase services. U kunt zich via die pagina abonneren op meldingen, zo blijft u constant op de hoogte. Goed om te weten dat het Portbase (PCS) systeem een uptime heeft van 99,8%.

Terminal Operating Systems (TOS)

De meeste terminals werken met een EDI-koppeling. EDI-berichten moeten, na ontvangst van Portbase, uitgelezen worden, verwerkt in het terminal systeem, en uiteindelijk een antwoord bericht aan Portbase worden teruggestuurd. In al deze stappen kan vertraging optreden. Denk hierbij aan de verwerkingscapaciteit tijdens piekmomenten op bijvoorbeeld vrijdagmiddag. Dan worden veel EDI-berichten verstuurd en kan er vertraging ontstaan.

API-koppelingen zijn de toekomst en kunnen een verbetering betekenen op dit vlak. De eerste terminals gaan hier nu mee aan de slag.

Ook bij terminals kan er onverhoopt een storing plaatsvinden of onderhoud gepleegd worden aan de systemen. De terminals gaan dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen en informeren zelf de klanten en gebruikers.

Transport Management Systemen (TMS)

Vervoerders kunnen gebruik maken van een systeemkoppeling tussen hun planningssysteem (TMS) en het Portbase (PCS) systeem, ook in deze systemen kan vertraging of storing zich voordoen. Inventariseer bij uw softwareleverancier naar de mogelijkheden voor het werken met API.

Vertraging kan dus op verschillende momenten en in verschillende stappen in het proces voorkomen. Heeft u aanleiding te denken dat er sprake is van ongewoon grote vertraging tijdens het voormelden, neem dan neem contact op met onze Customer Service, via +31 (0) 88 625 25 25 of per e-mail.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik krijg geen terugkoppeling terug op mijn voormelding, wat moet ik doen?

Indien u langer dan +/- 30 minuten een voormelding heeft verstuurd en geen terugkoppeling heeft ontvangen kunt u nagaan op status.portbase.com of er een storing/vertraging is. Daarnaast kunt u zich ook inschrijven, wij houden u dan automatisch op de hoogte over incidenten in onze systemen.

U kunt ook contact opnemen met onze Customer Service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoelang van te voren moet ik voormelden om een passend truck tijdslot te krijgen?

Het verkrijgen van een passende truck tijdslot hangt af van de drukte op de terminal. Het reserveren van een tijdslot kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren. Doordat de gehele capaciteit continu beschikbaar is verwachten we dat slottijden goed verkrijgbaar zijn, echter gedurende piektijden kan het zo zijn dat er enkele uren tussen de gewenste en de eigenlijke slottijd zitten.

Heeft u gevonden wat u zocht?