Melding Container Achterland (MCA) – Barge

Binnenvaartbezoeken en -containers voormelden bij zeeterminals en depots. Melding Container Achterland (MCA) Barge levert bovendien de input voor de integrale planning van havenbezoeken door Nextlogic.

Veelgestelde vragen

Wijzigingen doorvoeren

Is het mogelijk om een statusaanvraag (COPINO 13) te annuleren?

Het is helaas niet mogelijk om een statusaanvraag (COPINO 13) te annuleren. Deze zal vanzelf vervallen of wordt overschreven wanneer u een nieuwe statusaanvraag (COPINO 13) of een voormelding (COPINO 9) instuurt.

Is het mogelijk om een bargenaam op een visit of een barge visit om te hangen?

Bij terminals waarbij barge afspraken automatisch worden verwerkt kan een barge visit niet worden omgehangen als deze zich in de ‘Requested’ status bevindt.
Bij terminals die handmatig barge afspraken verwerken is dit wel mogelijk.

U kunt een barge visit omhangen van de ene barge rotatie naar een andere barge rotatie. Hiermee verandert u automatisch de bargenaam.
U doet dit op het scherm in MCA Barge als volgt:

1. Open de visit die u wilt omhangen
  2. Kies “Move visit”
  3. Selecteer de barge rotatie waarnaar de visit omgehangen moet worden
  4. Kies “Move”
  5. De visit is nu omgehangen naar een andere barge:
    • De originele barge call ID blijft behouden
    • De geplande tijden blijven behouden
    • De container voormeldingen blijven bij de terminal bekend onder dezelfde barge call ID

Wanneer een terminal geen wijziging van voormeldingen ondersteunt; wat moet ik dan doen vanuit het eigen planningsysteem

U dient de voormelding te annuleren en vervolgens een nieuwe voormelding in te sturen.

Bekijk de Functionality Matrix - Hinterland om te zien of de terminal een wijzigingsbericht ondersteunt.

Wanneer een terminal geen annulering van voormeldingen ondersteunt; wat moet ik dan doen vanuit het eigen planningsysteem?

Stuur een cancel in. MCA Barge verwerkt deze zodat deze als ‘geannuleerd’ zichtbaar is in het webscherm van MCA Barge. Naar de terminalzijde is een handmatige actie nodig. Neem contact op met de desbetreffende terminal.

Voor details zie: Functionality Matrix – Hinterland.

Overig

Wat voor zegelnummer/seal number vul je in bij een FLAT?

U mag hier FLAT of TANK invullen.

Procesvoortgang

Hoeveel karakters zijn toegestaan in het zegelnummer/seal number?

Een zegelnummer dat u opgeeft in uw voormelding moet altijd twee tot vijftien posities lang zijn. Langer of alleen één punt of één spatie ingeven is niet toegestaan.

Kan ik mijn container nog toevoegen aan de Barge als de status in operation is?

Helaas is het niet meer mogelijk om containers toe te voegen wanneer de barge onder de kraan ligt / status in operation heeft.

Waarom verandert de visit status niet tijdig naar “in operation”?

Het is mogelijk dat een visit ruimschoots na het starten of het beëindigen van de los/laad activiteiten naar de status "in operation" veranderd. De aanleiding voor de status verandering in MCA Barge is de eerste gate-in/gate-out melding die de terminal verstuurt aan Portbase voor de desbetreffende barge visit. Indien de gate-in/gate-out bevestiging op een later moment verstuurd of verwerkt wordt, geeft dit een vertekend beeld met de werkelijke operatie.

Waarom blijft de barge visit de status “in operation” behouden?

De terminal zal de visit die afgehandeld is, moeten bevestigen als “completed”. Dit is een handmatige actie van de terminal operator.

Indien de terminal dit niet heeft gedaan zal de visit de status "in operation" behouden.

Voor nu is dat geen probleem. Bij het ondersteunen van de integrale planning van Nextlogic wordt dit wel van belang.

Moet het reisnummer uniek zijn of alleen in combinatie met call ID?

Er is geen validatie of het reisnummer uniek is.

Een grijs aangemerkte handling, wat betekent dit?

Wanneer de handlingstatus grijs is en er vraagtekens in worden getoond dan betekent dat de voormelding/statusaanvraag in behandeling is genomen en dat de terminal met een update van de handlingstatus zal komen, tenzij de voormelding alsnog door u gecancelled is. In de handlingstatus ziet u de code QQQ.

Hoe snel worden voormeldingen/statusaanvragen verwerkt

De verwerkingstijd verschilt per terminal en per moment, dit is mede afhankelijk van het aanbod van het aantal te verwerken berichten op enig moment.

Daarnaast is het zo dat bij het insturen van een gewijzigde voormelding of statusaanvraag deze pas naar de terminal doorgestuurd wordt nadat de terminal op de voorgaande voormelding c.q. statusaanvraag heeft geantwoord. Kortom het meermaals herhalen van statusaanvraag/voormelding kan hierdoor een wachtrij creëren voor u zelf.

Functionaliteiten

Hoe kun je Hutchison Ports ECT Delta Terminal barge visits splitsen of samenvoegen?

Het is mogelijk om twee Hutchison Ports ECT Delta Terminal bezoeken aan elkaar te verbinden. Wanneer u dit doet worden:

• De ETA en ETD van beide bezoeken identiek
  • Zodat ECT kan herkennen dat de bezoeken bij elkaar horen
  • Het totaal aan handlings van beide bezoeken door ECT wordt opgeteld en (zou moeten) voldoen aan de gestelde ECT minimum call size
  • En ECT kan bepalen wat de meest efficiënte los/laad locatie is

Bij het aanmaken van een opvolgend ECT bezoek binnen een bargerotatie (DDN in onderstaand voorbeeld) wordt automatisch het voorgaande call ID (van het DDE bezoek 3001028) getoond.

Indien de bezoeken niet aan elkaar gelinked moeten worden (bijvoorbeeld vanwege een ander terminal bezoek in de tussentijd), verander dan, door middel van het drop down menu, de “Link to call ID” naar NO.

ECT stuurt zesmaal daags een barge planning forecast.
Hierop vindt u de gelinkte bezoeken enkel onder eerstgenoemde call ID terug (3001028).
In MCA Barge kunt u dit ook inzien in de details van het bezoek.

Container voormeldingen kunnen wel gewoon gestuurd worden onder de juiste call ID.
In dit voorbeeld; DDE containers met call id 3001028 en de DDN containers met call id 3001029.

Let op: het cancellen van één van de gelinkte visits heeft tot gevolg dat beide bezoeken worden gecancelled.
Indien u enkel één van de gelinkte vists wilt cancellen, verander dan alleen de call size naar nul en stuur deze opnieuw in.

Waar kan ik het logboek inzien?

Klik op de rotatie en vervolgens op de derde tab ‘history’, hier vindt u het logboek (zie ook onderstaande schermprint). Hier kunt u alle events terugvinden die hebben plaatsgevonden op deze rotatie. Door te klikken op een event, wordt de rotatie getoond zoals deze er op dat moment in het verleden uit zag.

Note: zoeken binnen het logboek kunt u doen d.m.v. de zoekfunctie CTRL+F te gebruiken.

Kan ik een geannuleerde rotation/visit nog inzien?

Wanneer u een rotation of visit annuleert, dan wordt deze niet meer getoond in het webscherm van MCA Barge.

De terminal ontvangt voor de geannuleerde visit een status "Cancellation Requested". Zodra de terminal de annulering accepteert, wordt deze ook niet meer getoond in het terminal webscherm van MCA Barge.

Hoe kan ik mijn voormelding/statusverzoek, visit of rotatie terugvinden?

Binnen de schermen is een zoekfilter. Door één of meerdere zoektermen in te vullen kan een overzicht gemaakt worden.

Zoektermen kunnen gecombineerd worden door deze te scheiden met een spatie.

Er wordt gezocht op de woorden die u ziet in het overzicht maar ook op velden in de gehele voormelding/statusverzoek, visit of rotatie.

Voorbeelden: Ga naar overzicht met ‘Handlings’ of het tabblad ‘Handlings’ in een visit.

Gewenst resultaat: overzicht met alle handlings van containers Zoektermen
die geladen worden Loading
die gelost worden Discharge
met containernummer ABCD6170760 ABCD6170760
met boekingsnummer/vrijstelreferentie

REF6170760

REF6170760
die gelost worden waarvan de voormelding is afgewezen rejected discharge
die geannuleerd zijn Cancelled
die leeg zijn en gelost zijn empty discharged
met shipping company 'Orient Overseas Container Line Ltd' OOCL
die geblokkeerd (Blocked) zijn BLC
waarvan de documenten niet in orde zijn (Customs Documents Missing) CDM

Hieronder staat een overzicht van bekende codes die de terminal via de handlingstatus aan u terug kan communiceren en waarop u kunt zoeken in het zoekfilter.

Code Omschrijving
BCO Before cargo opening
BLA Blocked by shipping line
BLB Blocked by security
BLC Blocked due to customs
BLD Blocked by fire brigade
BLI Blocked by inspection
BLN Blocked due to difference in container number between delivery order and physical container
BLP Blocked by police
BLT Blocked by terminal/Not present
CDM Customs documents missing
COA Container not available
COK Container OK
COR Container not released/Booking status
COU Container unknown
CTV Cancel Terminal Visit
DUP Duplicate order
ORA Booking already in use
ORN Booking number unknown/Carrier or container lessor unknown
OTH Other
QQQ Conditionally accepted
RUB Message has error in specified EDIland category, ie. RUB76.1
BOF Booking status
BON Size/type
NNG Booking number unknown
VES Vessel unknown

Kun je MCA Barge ook op je smartphone en tablet gebruiken?

Ja, dat is mogelijk.

Welke browsers worden ondersteund?

Gangbare browsers als o.a. Microsoft Edge en Internet Explorer worden doorgaans ondersteund, de voorkeur voor optimaal gebruik is Google Chrome.

Hoe kan ik e-mailnotificaties instellen voor voormeldingen en/of visits?

Via het tabblad ‘Preferences’ in MCA Road kunt u zich abonneren op e-mailnotificaties rondom voormeldingen en/of visits.

Let op: indien u een groepsmailadres gebruikt, let er dan op dat u maar één collega inschrijft voor deze mails om meer van dezelfde meldingen te voorkomen.

Wat betekenen de getoonde cijfers op het rotatie en visit scherm?

Als er bv. 5/50  staat betekent dit:  5 handlings gekoppeld aan deze rotatie of visit en 50 containers aangemeld als verwacht aantal te lossen. Hierdoor ziet u dat u nog meerdere handlings kunt koppelen aan dit bezoek en nog niet over het verwachte aantal te lossen heen bent.

/!\ Let op: zodra de barge in operatie gaat, worden werkelijke aantallen getoond bijvoorbeeld: 2/40 = 2 containers daadwerkelijk geladen van in totaal 40 voorgemelde te laden containers op dit bezoek.

De aantallen achter het waarschuwingsicoontje geeft aan op hoeveel containers er issues zijn in de handlingstatus.

Kan ik nog steeds het connecting zeeschip opgeven op terminalbezoekniveau?

Nee, deze informatie wordt niet door de terminals gebruikt. Mogelijk verandert dit in de toekomst.

Hoe voeg ik meevarende barge operators toe?

Ga naar de rotatie en voeg via tabblad ‘Cargo declarant’ één of meerdere meevarende barge operators toe.

Wanneer een voormelding voorwaardelijk geaccepteerd is door de terminal, wat kan ik dan wel en niet met deze voormelding?

U kunt alles met deze voormelding doen; u kunt deze bijvoorbeeld wijzigen of annuleren.

Bestaat er nog een excel upload voor het uploaden van handlings in MCA Barge?

Nee, deze bestaat niet.

Als ik vanuit mijn eigen planningsysteem een statusaanvraag van de visit afhaal, wat gebeurt er dan?

MCA Barge verstuurt de aangepaste statusaanvraag zonder barge call id naar de terminal. Deze is als losse statusaanvraag beschikbaar onder “Detached handlings”.

Indien u de statusaanvraag aan een ander visit koppelt, dan verstuurt MCA Barge een nieuwe statusaanvraag naar de terminal van het nieuwe bezoek. Deze statusaanvraag is beschikbaar onder “Handlings” van het nieuwe bezoek.

U blijft updates van de handlingstatus ontvangen, indien de terminal dit ondersteunt. Voor details zie Functionality Matrix – Hinterland.

Ik heb een voormelding ingestuurd vanuit ons planningsysteem. Kan ik dan een nieuwe voormelding en/of statusaanvraag insturen?

Als u een nieuwe voormelding instuurt met dezelfde combinatie, als waaronder een andere organisatie heeft voorgemeld, dan wordt deze afgekeurd. Een voormelding mag hooguit één keer bekend zijn met de combinatie van:

1. Containernummer
  2. Richting (laden/lossen)
  3. Vrijstellingsreferentie/boekingsnummer
  4. Terminal
  5. Rederij

Een statusaanvraag kan vaker worden ingediend, echter één keer volstaat om doorlopend wijzigingen op de handlingstatus te ontvangen.

Waarom moet ik als barge operator overstappen van EDI (Barge Planning) naar API ( MCA Barge)?

API is de nieuwe standaard in IT. Overstap is noodzakelijk voor een toekomstbestendige dienstverlening. Een groot voordeel in relatie tot MCA Barge is dat u ook uw bezoeken en rotaties rechtstreeks vanuit uw eigen systeem kunt gaan melden (in plaats van apart via webschermen).

Welke items zijn opgelost, en welke worden nog opgepakt door ontwikkelteam MCA Barge?

Klik op MCA Barge standalone Customer Issues (update 06042020) voor een overzicht van items die gereed zijn, of die nog opgepakt gaan worden door het ontwikkelteam van MCA Barge.