Melding Container Achterland Barge

Met behulp van de Vertrouwensketen op een veilige manier binnenvaartbezoeken en -containers voormelden bij zeeterminals en depots en eventueel een andere vervoerder nomineren. Met Melding Container Achterland Barge ziet u welke containers aan u zijn toegewezen om voor te melden, af te halen en om dit eventueel uit te besteden aan subcontractors. MCA Barge levert bovendien input voor de integrale planning van havenbezoeken door Nextlogic.

Melding Container Achterland (MCA) en de Vertrouwensketen

Met de komst van de Vertrouwensketen is de data van uw lading alleen toegankelijk voor partijen die deze informatie ook echt mogen inzien en gebruiken, door middel van nominatie en registratie. U bepaalt in MCA welke partners u verantwoordelijk maakt voor het voormelden en ophalen van uw lading. Deze verantwoordelijkheid kunt u ook doorgeven door een andere vervoerder te nomineren, via het nieuw ontwikkelde dashboard Shipments. De service is op deze manier onderdeel van de Vertrouwensketen, een vernieuwde werkwijze om veilig en vertrouwd data met elkaar te delen in de Nederlandse havens. Meer informatie over de Vertrouwensketen vindt u hier.

Voor wie?

Vervoerders maken gebruik van Melding Container Achterland.

Voor welke type lading?

Voor container, trailer en bulklading.

Hoe kan ik MCA gebruiken?

Via web en API zijn de services Melding Container Achterland werkzaam.

Veelgestelde vragen

Functionaliteiten

Hoe vraag ik de cargo opening en -closing en de ETA/ETD op bij APMII?

ls vervoerder kan je de cargo opening en -closing en de ETA/ETD bij APMII opvragen door het handmatig koppelen van een handling aan een zeeschip. Dat kan door in de voormelding in het veld hieronder het zeeschip in te vullen waar de container op meegaat.

Let op! Als er een wijziging plaatsvindt in het zeeschip waar uw container op meegaat, wordt dit niet automatisch aangepast! U dient deze wijziging zelf handmatig door te voeren, anders zal er onjuiste informatie getoond worden voor de desbetreffende voormelding. U kunt het zeeschip wijzigen door de handling open te klappen en in het zeeschip veld het correcte zeeschip door te voeren.

Voor Vertrouwensketen containers wordt het zeeschip wel automatisch aangevuld binnen de voormelding. Deze informatie zit namelijk in het Vertrouwensketen dossier.

De informatie wordt op meerdere plekken binnen MCA Barge getoond.
  1. Open een rotatie en open de visit bij APMII. Klik in het tabblad ‘Handlings’ op ‘Show’ en hover over het zeeschip in een handling

2. Klik vanuit het hierboven genoemde overzicht een handling open.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke data is RWG in 2024 extra gaan delen via MCA Barge?

Onderstaande data is RWG in 2024 extra gaan delen via MCA Barge. De gegevens worden gedeeld zodra de terminal ze beschikbaar heeft.

1. Call reference number (CRN): referentienummer ter identificatie van scheepsbezoeken. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.
  2. Cargo closing time: ná deze tijd is het niet toegestaan om exportcontainers af te zetten op de terminal voor een specifiek scheepsbezoek. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) drop-off containers.
  3. Cargo opening time: vóór deze tijd is het niet toegestaan om exportcontainers af te zetten op de terminal voor een specifiek scheepsbezoek. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) drop-off containers.
  4. Estimated time of arrival (ETA) zeeschip: verwacht aankomstmoment van het zeeschip volgens de terminal. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.
  5. Estimated time of departure (ETD) zeeschip: verwacht vertrekmoment van het deepsea schip volgens de terminal. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.
  6. Expected discharge time (EDT)*: verwacht losmoment van een importcontainer. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up containers. De informatie wordt beschikbaar na actual time of arrival (ATA) van het zeeschip. Na lossing wordt het informatieveld weer leeggemaakt.
  7. Size type: de container size type zoals bekend bij de terminal wordt teruggekoppeld in het geval er sprake is van een size type mismatch. Deze informatie is zichtbaar voor volle pick-up containers en voor lege pick-up containers in geval het containernummer bekend is.
  8. Ultimate release date: einddatum commerciële vrijstelling. Deze informatie is zichtbaar voor volle pick-up containers.
  9. Voyage number: nummer ter identificatie van de reis van een schip. Deze informatie is zichtbaar voor (volle en lege) pick-up en drop-off containers.

De extra data van RWG wordt op meerdere plekken binnen MCA Barge getoond.

Voor pick-up containers:
  1. Open een rotatie en open de visit bij RWG. Klik in het tabblad ‘Handlings’ op ‘Show’ en hover over het zeeschip.
  2. Klik vanuit het hierboven genoemde overzicht een handling open.

Voor drop-off containers:
  1. Open op een visit het ‘Handlings’ tabblad en klik vervolgens op ‘Show’ om alle handlings op de visit te tonen.

2. Klik vanuit het hierboven genoemde overzicht een handling open.

* Let op! RWG meldt het volgende over de EDT: “Terwijl RWG zich tot het uiterste inspant om ervoor te zorgen dat de Expected Discharge Time […] nauwkeurig en actueel is, is de ETD slechts een indicatie. RWG [is] niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele fouten, onjuistheden of onvolledigheden of voor de gevolgen van het gebruik van de ETD. De ETD wordt verstrekt in de feitelijke staat, zonder garantie op de volledigheid, juistheid en tijdigheid daarvan. Het gebruik van de ETD geschiedt op eigen risico en RWG aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid in verband met dat gebruik.”. Zie berichtgeving hier

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik mijn factuurspecificatie ophalen?

Volg onderstaande stappen voor het ophalen van uw factuurspecificaties:

1. Klik binnen de MCA webschermen op het drop down menu rechts bovenin het scherm en vervolgens op ‘Billable transactions’.
  2. Selecteer de periode waarover u de factuurspecificaties op wilt vragen.
  3. Klik op ‘Download’ om de factuurspecificatie over de geselecteerde periode op te vragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekent de ‘blauwe bol’ in het rotatie-overzicht?

Dit betekent dat de terminal iets gewijzigd heeft in een bezoek. Bijvoorbeeld dat het bezoek is geaccepteerd.

De blauwe bol voor een bezoek verdwijnt (voor iedereen) wanneer iemand de knop ‘Acknowledge update’ gebruikt.

Voor de rotatie en bezoeken wanneer u een rotatie bekijkt:

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminal ondersteunt welke MCA-functionaliteit?

Bekijk hieronder de ondersteuning per modaliteit.

MCA Road

Welke mogelijkheden heeft u als vervoerder?

TerminalAddressZip codeEAN codeLocation codeStatus requestStatus requests: Continuous updatesPre-notificationUpdate pre-notificationCancel pre-notificationPre-notification: Continuous updatesGate-in Gate-outEmpty pre-notification: with booking nr. onlyTAR codeRemote Check-InRemain on TruckCommercial window informationCargo opening & closing information
APM Terminals Maasvlakte II B.VEuropaweg 9103199 LC8713755272258NLRTMNLMVII1
Broekman DistriportMannheimweg 33197 LR8713755502218NLRTMBDP
CTT RotterdamButaanweg 173196 KC8713755283179NLRTMCTTR
DCS | Kramer GroupMissouriweg 303199 LB 8713755948719NLRTMOQEP1
Depot Pier 7Zaltbommelstraat 103089 JK8713755956844NLRTMUWTP7
Euromax Terminal B.V.Maasvlakteweg 9513199 LZ8713755502201NLRTMEMX

Hutchison Ports Delta II B.V.Coloradoweg 503199 LA8713755000394NLRTMHPD21
Hutchison Ports ECT Delta Terminal B.V.Europaweg 8753199 LD8713755000059NLRTMDCD

Matrans Rotterdam TerminalReeweg 253089 KM8713755234607NLRTMMATR
R.B.C./CetemWestgeulstraat 6 3197 LD8713755299484NLRTMCETA
RCT | Kramer GroupMissouriweg 173199 LB 8713755955137NLRTMKRM1
RSCReeweg 353089 KM8713755000158NLRTMRSC
RSTReeweg 353089 KM8713755259860NLRTMRST
RWGAmoerweg 503199 KD8713755270896NLRTMRWG1
UWT Depot FrisohavenBunschotenweg 1603089 KC8713755903541NLRTMUWT1
UWT Depot WaalhavenWaalhaven West Zijde 603089 KR8713755047085NLRTMWHT1
  • ECT + Euromax: zodra alle statussen in orde zijn, zijn er geen updates wanneer er wijzigingen optreden.
  • HPD2: 24/7 met TAR tijdslot. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • APMII: TAR-tijdsloten van een half uur. Lees meer informatie de terminal-website.
  • RWG: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • DCS & RCT: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om alleen mijn ‘Loading’ of ‘Discharge’ containers te zien?

Door te klikken op 'Loading' of 'Discharge' of op de 'Visit voyage ID' (rechts op het scherm, zie schermafbeelding) hebt u de mogelijkheid om alleen afhandelingen voor laden of lossen te zien. Het filter wordt geactiveerd als het woord 'Laden' of 'Lossen' in oranje is opgelicht. Dit filter blijft geactiveerd als je door bezoeken navigeert en ook over sessies heen. Dus, als u geen container ziet, controleer dan of u de juiste filter hebt geselecteerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De zoekbalk stelt mij niet in staat te vinden waar ik naar op zoek ben.

Gebruikt u de zoekbalk? Gebruik minstens drie karakters om een zoekopdracht te beginnen. Let erop dat het dashboard alleen de statusaanvragen en/of voormeldingen toont met een ETA vanaf vandaag 00:00u tot een jaar in de toekomst. Zoekt u een statusaanvraag of voormelding van verder in het verleden, klik dan op ‘Search older results’ onderaan de pagina.

Klik hier voor meer informatie over de zoekfunctie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan de minimum call size worden aangepast?

De minimum call size check in MCA Barge is voor afspraken bij ECT Delta/Euromax en RWG van toepassing. Deze terminals kunnen de minimum call size per visit aanpassen. Dit zal echter bij hoge uitzondering worden toegestaan.

Neem hiervoor contact op met ECT CAL of RWG Berthplanning.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om een statusaanvraag te annuleren?

In het webscherm van MCA kunt u de statusaanvraag annuleren. Er wordt echter geen annulering doorgestuurd naar de terminal.

Aan de terminalzijde komt de statusaanvraag te vervallen zodra een nieuwe statusaanvraag of voormelding wordt ingediend. Of als de termijn van de statusaanvraag verloopt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat voor zegelnummer/seal number vul je in bij een FLAT?

U mag hier FLAT of TANK invullen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik de historie (logboek) inzien?

Klik op de rotatie en vervolgens op de derde tab ‘history’, hier vindt u het logboek (zie ook onderstaande printscreen).

Hier kunt u alle events terugvinden die hebben plaatsgevonden op deze rotatie. Door te klikken op een event, wordt de rotatie getoond zoals deze er op dat moment in het verleden uit zag.

Let op: zoeken binnen het logboek kunt u doen door middel van de zoekfunctie CTRL+F te gebruiken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een geannuleerde rotation/visit nog inzien?

Wanneer u een rotation of visit annuleert, dan wordt deze niet meer getoond in de webschermen van MCA Barge en MCA Rail.

De terminal ontvangt voor de geannuleerde visit een status "Cancellation Requested".

Zodra de terminal de annulering accepteert, wordt deze ook niet meer getoond in het terminal webscherm van MCA Barge / MCA Rail.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik mijn voormelding/statusverzoek, visit of rotatie terugvinden?

Binnen de schermen is een zoekfilter. Door één of meerdere zoektermen in te vullen kan een overzicht gemaakt worden.

Zoektermen kunnen gecombineerd worden door deze te scheiden met een spatie.

Er wordt gezocht op de woorden die u ziet in het overzicht maar ook op velden in de gehele voormelding/statusverzoek, visit of rotatie.

Voorbeelden: Ga naar overzicht met ‘Handlings’ of het tabblad ‘Handlings’ in een visit.

Gewenst resultaat: overzicht met alle handlings van containers Zoektermen
die geladen worden Loading
die gelost worden Discharge
met containernummer ABCD6170760 ABCD6170760
met boekingsnummer/vrijstelreferentie

REF6170760

REF6170760
die gelost worden waarvan de voormelding is afgewezen rejected discharge
die geannuleerd zijn Cancelled
die leeg zijn en gelost zijn empty discharged
met shipping company 'Orient Overseas Container Line Ltd' OOCL
die geblokkeerd (Blocked) zijn BLC
waarvan de documenten niet in orde zijn (Customs Documents Missing) CDM

Hieronder staat een overzicht van bekende codes die de terminal via de handlingstatus aan u terug kan communiceren en waarop u kunt zoeken in het zoekfilter.

Code Omschrijving
BCO Before cargo opening
BLA Blocked by shipping line
BLB Blocked by security
BLC Blocked due to customs
BLD Blocked by fire brigade
BLI Blocked by inspection
BLN Blocked due to difference in container number between delivery order and physical container
BLP Blocked by police
BLT Blocked by terminal/Not present
CDM Customs documents missing
COA Container not available
COK Container OK
COR Container not released/Booking status
COU Container unknown
CTV Cancel Terminal Visit
DUP Duplicate order
ORA Booking already in use
ORN Booking number unknown/Carrier or container lessor unknown
OTH Other
QQQ Conditionally accepted
RUB Message has error in specified EDIland category, ie. RUB76.1
BOF Booking status
BON Size/type
NNG Booking number unknown
VES Vessel unknown

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke browsers worden ondersteund?

Gangbare browsers als o.a. Microsoft Edge worden doorgaans ondersteund, de voorkeur voor optimaal gebruik is Google Chrome. Internet Explorer, de microsoft voorganger van Edge, wordt niet ondersteund (vanaf 31 oktober 2021).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekenen de getoonde cijfers op het rotatie en visit scherm?

Wanneer er bijvoorbeeld 5/50 staat betekent dit: 5 handlings gekoppeld aan deze rotatie of visit en 50 containers aangemeld als verwacht aantal te lossen. Hierdoor ziet u dat u nog meerdere handlings kunt koppelen aan dit bezoek en nog niet over het verwachte aantal te lossen heen bent.

Let op: zodra de barge in operatie gaat, worden werkelijke aantallen getoond bijvoorbeeld: 2/40 = 2 containers daadwerkelijk geladen van in totaal 40 voorgemelde te laden containers op dit bezoek.

De aantallen achter het waarschuwingsicoontje geeft aan op hoeveel containers er issues zijn in de handlingstatus.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik nog steeds het connecting zeeschip opgeven op terminalbezoekniveau?

Nee, deze informatie wordt niet door de terminals gebruikt. Mogelijk verandert dit in de toekomst.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe voeg ik meevarende barge operators toe?

Ga naar de rotatie en voeg via tabblad ‘Cargo declarant’ één of meerdere meevarende barge operators toe.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Als ik vanuit mijn eigen planningsysteem een statusaanvraag van de visit afhaal, wat gebeurt er dan?

MCA Barge verstuurt de aangepaste statusaanvraag zonder barge call id naar de terminal. Deze is als losse statusaanvraag beschikbaar onder “Detached handlings”.

Indien u de statusaanvraag aan een ander visit koppelt, dan verstuurt MCA Barge een nieuwe statusaanvraag naar de terminal van het nieuwe bezoek. Deze statusaanvraag is beschikbaar onder “Handlings” van het nieuwe bezoek.

U blijft updates van de handlingstatus ontvangen, indien de terminal dit ondersteunt. Bekijk de tabel voor functionaliteitondersteuning hier.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een voormelding ingestuurd vanuit ons planningsysteem. Kan ik dan een nieuwe voormelding en/of statusaanvraag insturen?

Wanneer u een nieuwe voormelding instuurt met dezelfde combinatie, als waaronder een andere organisatie heeft voorgemeld, dan wordt deze afgekeurd. Een voormelding mag hooguit één keer bekend zijn met de combinatie van:

1. Containernummer
  2. Richting (laden/lossen)
  3. Vrijstellingsreferentie/boekingsnummer
  4. Terminal
  5. Rederij

Een statusaanvraag kan vaker worden ingediend, echter één keer volstaat om doorlopend wijzigingen op de handlingstatus te ontvangen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling verwerken

Kan ik als vervoerder al een andere vervoerder nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt in MCA de container(s) al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de subcontractor informeren door deze partij al aan uw lading te koppelen. De keten wordt namelijk pas actief als de commerciële vrijstelling is vrijgegeven.

De voormelding kan ook al vóór de commerciële vrijstelling gedaan, maar er is een uitzondering voor de terminal van ECT. Deze kan namelijk geen updates verwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de vervoerder voor één of meerdere containers. Hoe kan ik een andere vervoerder nomineren?

Selecteer de container(s) die u aan een andere vervoerder wilt toewijzen door te klikken op het selectievakje voor de containerregel. Daarna verschijnt de knop Forward onderaan de pagina. Door hierop te klikken, kunt u de juiste organisatie kiezen voor de voormelding en het transport van de geselecteerde container(s).

Let op! U kunt meerdere containers tegelijk selecteren, maar slechts één vervoerder per forward nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de genomineerde vervoerder voor mijn container, maar ik kan geen andere vervoerder selecteren om te nomineren.

Indien de vervoerder niet bekend is in MCA kunt u deze niet selecteren voor het nomineren van de rol Vervoerder. De vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en vervolgens kiezen voor (één van) de services MCA Road, Rail of Barge. Zo stapt u in de Vertrouwensketen.

Als dit de huidige container blokkeert voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

• U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
  • de pincode wordt op de gebruikelijke manier door de rederij met uw opdrachtgever gedeeld.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht. Het ophalen van de container met een pincode verdwijnt op termijn in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik de andere genomineerde vervoerder ook een transportopdracht geven voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos ophalen van een container. De overige noodzakelijke informatie voor het transport moet buiten PCS worden gedeeld met de vervoerder. Bij het downloaden van de containerinformatie ziet u welke informatie binnen PCS en MCA beschikbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling intrekken

Hoe kan ik de nominatie intrekken op een container?

De partij die de nominatie heeft gedaan, kan de nominatie ook weer intrekken. Dit kan voor één of meerdere containers. Klik hiervoor op de selectievak(ken) van de juiste container(s) en klik op de knop Cancel shipment. De nominatie is voor de gekozen container(s) ingetrokken en er is geen vervoerder meer actief. U kunt nu een andere vervoerder nomineren.

Let op! Als u de nominatie intrekt bij een subcontractor, is het belangrijk om eerst de transportopdracht in te trekken om onnodige kosten te voorkomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat ik voor een container niet meer de genomineerde vervoerder ben, hoe kan dat?

Uw opdrachtgever heeft de nominatie voor u ingetrokken en kiest voor een andere vervoerder voor de container(s). Dit is te zien doordat de container wel zichtbaar is in dashboard Handlings, maar niet meer zichtbaar is in Shipments.

Wanneer er wel een transportopdracht in uw eigen TMS bestaat, maar geen registratie in het PCS, is deze komen te vervallen.

Het annuleren of verwijderen van een container moet altijd kenbaar worden gemaakt door de opdrachtgever om een foutvracht te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat een vervoerder reeds het transport heeft opgestart om container op te halen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat de geldigheid van de commerciële vrijstelling is verlopen, wat nu?

Neem contact op met de rederij of uw opdrachtgever voor een nieuwe commerciële vrijstelling of verlenging. De opdrachtgever ziet namelijk ook in zijn eigen overzicht dat de commerciële vrijstelling niet meer actief is of een rode status heeft gekregen.

Uw keten was mogelijk al volledig voorbereid, en deze keten is op dit moment nog steeds actief. Alleen zonder de commerciële vrijstelling kan uw vervoerder de container niet uithalen. Indien de rederij de commerciële vrijstelling opnieuw verstuurd, herstelt dit automatisch uw reeds voorbereide keten en kan uw vervoerder de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Voormelding

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik zie de container onder de tab Shipments en onder Handling. Wat moet ik nu doen?

Onder de tab Handlings staan alle containers weergegeven. Onder de tab Shipments ziet u alleen de containers die via de Vertrouwensketen aan u zijn toegewezen door nominatie. Wat u vervolgens doet, hangt af van uw situatie:

• Wanneer u zelf de voormelding en het transport voor de container(s) doet, of het transport uitbesteed, dan verandert er niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
  • Nieuw! Wanneer u zowel de voormelding als het ophalen van de container(s) uitbesteed, dan is er een aanvulling in uw werkwijze. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik wil een subcontractor registreren voor de voormelding en het ophalen van de container(s). Wat moet ik nu doen?

U heeft nu twee opties, afhankelijk van uw situatie:

1. Wanneer u zelf de voormelding doet en het ophalen van de container eventueel uitbesteed, dan regelt u dit via Handlings. Er verandert niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
  2. Wanneer u voor zowel de voormelding als het ophalen van de container een andere vervoerder wilt nomineren, dan regelt u dit via Shipments. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Door deze acties wordt uw vervoerder opgenomen in de Vertrouwensketen en worden alle gekoppelde cargocards, aan deze organisatie, herkent. Als u dit niet doet, wordt de chauffeur geweigerd bij de terminal. Als de commerciële vrijstelling is verstrekt, kunt u de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder, maar in de status request is nog geen commerciële vrijstelling beschikbaar. Hoe kan dat?

Dit betekent dat de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven. De status van een container kan worden opgevraagd, ook als de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn voormelding is geaccepteerd en door omstandigheden kan ik de container niet zelf ophalen. Kan iemand mijn voormelding overnemen?

Ja, dat kan zeker. Afhankelijk van de terminal, is het nodig om de voormelding te updaten of volledig te annuleren en opnieuw te doen. Bij zowel het updaten als het annuleren, kunt u de juiste vervoerder nomineren voor de voormelding en het transport.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De Vertrouwensketen

Kan ik mijn exportstroom ook via de Vertrouwensketen verwerken?

Nee, in de huidige fase is de Vertrouwensketen alleen gericht op de importstroom van containers.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Krijg ik via de Vertrouwensketen ook de empty return te zien?

Nee, in de huidige fase is in de Vertrouwensketen deze data nog niet beschikbaar. Dit volgt in een latere fase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Overig

Welke rederijen zijn er binnen MCA Road geregistreerd?

Voor een overzicht van alle rederijen die binnen de service MCA Road zijn geregistreerd, inclusief de SCAC- en SMDG-codes, klikt u rechts bovenin het dashboard op het icoon van een poppetje. Klik hier vervolgens op ‘Reference data’. Er opent nu een nieuwe pagina, waar u de lijst met rederijen kan downloaden door op ‘Shipping companies’ te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft ECT gecommuniceerd over export douane document?

Vanaf 17 april 2023 is voor ECT Delta en ECT Euromax terminals een uitvoerdocument vereist vóór de aankomst van een container op de terminal. Meer informatie over deze wijziging vindt u door op deze link te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u moeite om screenshots te maken waarbij de muisover pop-ups (of zogenaamde tooltips) zichtbaar zijn?

Gebruik de gratis tool Gadwin Printscreen.

Ook is het mogelijk direct statussen van gekozen handelings te mailen naar een e-mailadres.

Lees de Quick Start Guide onder de tab 'E-mailnotificaties' om te zien hoe dit werkt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Nextlogic

Waar vind ik als deelnemer van Nextlogic alle informatie over de pilot?

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe log ik in op het Nextlogic platform?

Log in via deze link

Nog geen inloggegevens? Vraag deze aan via je eigen (operationeel) manager.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar houd ik als deelnemer rekening mee voor de juiste werking van de integrale planning van Nextlogic?

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar vind ik meer informatie over Nextlogic en de samenwerking tussen Portbase en Nextlogic?

Hoe gaat Nextlogic om met fixed windows?

Fixed windows worden door Nextlogic gefaciliteerd; wel is afgesproken dat door de beperkingen van fixed windows in de integrale planning een additionele slackopslag toegevoegd wordt voor ieder fixed window in een rotatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik als aangesloten barge operator bij niet aangesloten terminals en depots een bezoek plannen?

Een bezoek bij niet aangesloten terminals en depots moet door u bilateraal gepland worden. In het Nextlogic systeem kunt u dit bezoek registreren, zodat het plannen op teu capaciteit goed blijft werken. Als deze afspraak niet gehaald kan worden, dan ontvangt u hierover een alert. Een uitgebreide beschrijving is opgenomen in het Spelregelboek. Deze kunt u als deelnemer opvragen via info@nextlogic.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Houdt de integrale planning rekening met planrestricties?

Welke rotatie gaat een barge maken? Moet deze eerst een los-call en daarna een laad-call maken? Of heeft de barge ‘fixed window’-afspraken? Nextlogic ziet dit als een restrictie en plant elke call bij de verschillende terminals aan de hand van de door de barge operator opgegeven informatie. Hoe meer restricties hoe minder planmogelijkheden, dus hoe minder efficiënt de planning. Het is daarom belangrijk dat de barge operator alleen restricties opgeeft als dit niet anders kan. Zo worden de planmogelijkheden vergroot en daarmee uiteindelijk de efficiëntie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik alles via mijn eigen systeem doen of moet ik ook gebruikmaken van webschermen?

Heeft u API-koppelingen, dan maakt u uitsluitend in bijzondere gevallen gebruik van webschermen. Wanneer u in eerste instantie tijdelijk via EDI koppelt, moet u voor ieder binnenvaartbezoek de webschermen gebruiken voor het aanleveren van aanvullende informatie. Het streven is dat elke barge operator zo snel mogelijk overstapt op de API-koppelingen van MCA Barge.

In geval van API’s gebruikt u de webschermen voor:

• opvragen fixed windows details;
  • opvragen rotatie en details call, zoals Planned Time Scope in, ATAT en ATDT;
  • inzien/invoer bijzonderheden call, zoals inzien status afspraak of het handmatig definitief maken van een los-/laadlijst;
  • invoer van masterdata;
  • opvragen locatiedetails en beschikbare capaciteit locaties;
  • opvragen lijst gevaarlijke stoffen (UN nummers);
  • invoer van (incidentele) (on)beschikbare schipinformatie.

In geval van EDI doet u aanvullend voor het plannen zelf:

• opvoeren van call details zoals aantal containers, formaat containers;
  • koppelen van containers aan call;
  • opvoeren van rotatiegegevens, zoals TEU aan boord en scope in/uit locatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Met wie neem ik als barge operator contact op als er een verstoring plaatsvindt in bijvoorbeeld de uitwisseling van containerinformatie of de integrale planning?

Voor het melden van storingen bij het voormelden en de integrale planning, neemt u contact op met onze Customer Service via +31 (0) 88 625 25 25 of  Customer Service.

Buiten kantooruren kunt u bellen met het spoednummer +31 (0) 6 518 844 56. Meer informatie over onze Customer Service leest u hier.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik mijn huidige en toekomstige nieuwe medewerkers trainen in het gebruik van MCA Barge en de integrale planning?

Voor MCA Barge vindt u instructievideo’s, een snelle handleiding en de antwoorden op veelgestelde vragen op de supportpagina van Portbase. Om u voor te bereiden op de integrale planning heeft Nextlogic een speciale e-learning ontwikkeld, met een groot aantal verschillende modules voor barge operators. Voor toegang heeft u een voucher nodig die u kunt aanvragen bij Nextlogic.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat gebeurt er als ik afwijk van het in de integrale planning voorgestelde vaarplan?

Op het moment dat u afwijkt van de voorgestelde vaarroute, beschouwt Nextlogic de door u overgeslagen terminals als afgehandeld. De barge operator dient deze overgeslagen call(s) dan opnieuw in te voeren in de rotatie en Nextlogic moet de calls opnieuw inplannen. Dit betekent automatisch vertraging, een ongunstigere planning en meer werk voor de barge operator. Voor een betrouwbare integrale planning is het daarom cruciaal dat u als schipper altijd de geplande route volgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik ook rechtstreeks aansluiten op Nextlogic?

Nee; alle partijen koppelen eerst met MCA Barge, om via die weg vervolgens gebruik te maken van de integrale planning van Nextlogic. Ook de koplopers die nu zijn aangesloten op het informatieplatform van Nextlogic worden tijdig overgezet naar MCA Barge.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Met wie sluit ik het contract af voor het gebruik van de integrale planning?

Elke deelnemer heeft een overeenkomst met Portbase voor Melding Container Achterland (MCA) Barge én een contract met Nextlogic voor de integrale planning. Portbase en Nextlogic hebben ook onderling een contract. Daarin zijn de serviceafspraken vastgesteld. Belangrijk onderdeel hiervan is dat het eigendom van de aangeleverde data te allen tijde bij de deelnemers zelf blijft.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminals en depots doen mee?

Nextlogic en Portbase trekken samen op om de terminal en depot operators die nu al meedoen met Melding Container Achterland (MCA) Barge en met Nextlogic in de nieuwe situatie op een goede manier aan te sluiten. Bekijk hier welke terminals aangesloten zijn op de Portbase-service MCA Barge en welke partijen zich hebben aangemeld voor de 1ste pilot van Nextlogic.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Los-/laadlijst

Wat zijn de verschillende statussen van de Los-/laadlijst?

De los-/laadlijst kent vier statussen met een bijbehorende versie van het icoon.

Iconen

Betekenis
open < cut-off
Gesloten na cut-off moment
Heropend in overleg met terminal
Voortijdig ingezonden (Alleen bij ECT)
Los-/laadlijst niet verzonden bij Cut-off

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe verstuur ik mijn Los-/Laadlijst eerder dan de cargo cut off door naar ECT Delta/Euromax?

Eerder insturen van de los-/laadlijst is alleen van toepassing bij de terminals ECT Delta en Euromax.

Groene voormeldingen worden automatisch verzonden naar deze terminals op het moment van sluiten van de Laad-/loslijst. (bij ECT is dat 8 uur voor aanvang van de barge afspraak) of handmatig en voortijdig aan de cut-off. Dit doet u d.m.v. de knop ‘Send Load/Discharge List’ die is terug te vinden onder de tab Visit

Door de knop ‘Send Load/Discharge List’ te gebruiken worden de groene voormeldingen doorgestuurd aan ECT Delta/Euromax.

LET OP: de los-/laadlijst moet voldoen aan de minimum call size zoals ingesteld door ECT.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft terminal ECT gecommuniceerd over de Los-/laadlijst?

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wie kan de los-laadlijst hersluiten?

Dit kan enkel door de barge operator worden gedaan d.m.v. de knop “Finalize Load-Discharge list”.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wie kan de los-/laadlijst heropenen?

Dit kan enkel door de data-afdelingen van de verschillende terminals worden gedaan.

Neem contact op met hen voor de mogelijkheden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft de terminal HPDII gecommuniceerd over de los-/laadlijst?

Beste Bargeoperator,

Ter voorbereiding op de komst van Nextlogic gaat Hutchison Ports Delta II per 1 februari 2021 15:00 uur live met de los-/laad functionaliteit binnen Melding Container Achterland (MCA Barge). Wat betekent dit voor jullie?

Aanmeldprocedure

• Maandag: vóór 09:30 uur aanmelden voor maandag 23:00 uur tot dinsdag 23:00 uur
  • Dinsdag : vóór 09:30 uur aanmelden voor dinsdag 23:00 uur tot woensdag 23:00 uur
  • Woensdag: vóór 09:30 uur aanmelden voor woensdag 23:00 uur tot donderdag 23:00 uur
  • Donderdag: vóór 09:30 uur aanmelden voor donderdag 23:00 uur tot vrijdag 23:00 uur
  • Vrijdag: vóór 09:30 uur aanmelden voor vrijdag 23:00 uur tot maandag 23:00 uur

Als u na 09:30 uur nog wijzigingen heeft voor de dag die gepland wordt dient u dit telefonisch door te geven.

U ontvangt de terugkoppeling  voor 15:00 uur.

Vanaf dan mogen gegevens ingeschoten worden. Als u al eerder gegevens in wilt sturen neem dan even contact op met de bargescheduler zodat we de call aan kunnen maken.
NB: deze procedure is ongewijzigd.

Met de introductie van de los-/laadlijst gaan we als volgt te werk:

Maandag 1 feb 15.00 uur wordt door Portbase de los-/laadlijst functionaliteit (LLL) voor Hutchison Ports Delta II geactiveerd. Visits die na dat moment worden opgevoerd in MCA Barge zullen de LLL functie als eigenschap hebben.

Zichtbaar aan het container stapel icoon.

Tussen Maandag 15:00 uur en uiterlijk Dinsdag 09:30 uur meldt u de visits aan voor afhandeling vanaf dinsdag 23:00 uur.

Los-/laadgegevens sturen

Na terugkoppeling door de bargescheduler kunt u de los-/laadgegevens sturen.
4 uur voor ETA wordt de call in MCA Barge afgesloten en worden alle containers die op dat moment niet in orde zijn (rode voormeldingen) automatisch gecanceld.
U heeft dus tot 4 uur voor ETA de tijd om de gegevens op orde te maken.
Indien u alleen lege containers komt lossen wordt de call 1 uur voor ETA afgesloten, in dit geval heeft u tot 1 uur voor ETA de tijd om de gegevens in te schieten.
Let op: bij zowel vol als lege containers op een visit is de cut off van 4 uur voor ETA van toepassing.
Omdat alle gegevens duidelijk zichtbaar zijn in MCA Barge zal onze Data-EDI afdeling jullie niet meer telefonisch of per mail informeren over evt. problemen (denk hierbij aan: niet vrijgesteld/geen document/ geen info gestuurd). Onze Data-EDI afdeling blijft uiteraard bereikbaar voor vragen mochten er problemen zijn die u niet zelf kunt oplossen.

Heropenen los-/laadlijst

Indien er alsnog aanpassingen nodig zijn nadat de los-/laadlijst automatisch gesloten is, dan kan bij (hoge) uitzondering, de los-/laadlijst worden heropend door de terminal.
Bijvoorbeeld: voor het alsnog bijvoegen/verwijderen van voormeldingen, toch groen geworden containers nog toevoegen, last minute nog extra import containers die mee kunnen etc.
Mocht dit nodig zijn kunt u dit aanvragen via onze Bargeplanning.
Indien de Bargeplanning de gewenste wijzigingen kan accepteren, wordt de los-laadlijst heropend en kunt u als bargeoperator de noodzakelijke veranderingen doorvoeren.
U dient de los-/laadlijst daarna zelf weer te sluiten.

Wilt u meer weten over de werking van MCA Barge ga dan naar de Support omgeving van Portbase waar u instructievideo’s, quick start guide en FAQ’s kunt inzien.
https://support.portbase.com/services/melding-container-achterland-barge/

Contactgegevens

Bargescheduling:

Telefoon: 0181-372425
E-mail: rot.bargescheduling@hutchisonportsdelta2.com

Bargeplanning:

Telefoon: 0181-372429 / 426
E-mail: rot.barge@hutchisonportsdelta2.com

Data-EDI:

Telefoon: 0181-372215 / 238 / 281
E-mail:  rot.data-edi@hutchisonportsdelta2.com

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik graag van u.

Met vriendelijke groet / Best regards,

Suzanne Speijer
Berth Planner / Barge scheduler / Customer relations
Hutchison Ports Delta II
Tel. bargescheduling:       +31 181 372 425
Tel. kadeplanning:           +31 181 372 428
E-mail:                        suzanne.speijer@apmterminals.com
E-mail bargescheduling:  rot.bargescheduling@hutchisonportsdelta2.com
E-mail kadeplanning:      rot.berthplanning@apmterminals.com

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe verschilt de Laad-/loslijst per terminal?

*Hours prior to PTA (Planned time of arrival of Barge)

Terminals

Introduction Load/ Discharge ListCut off time*Minimum Call SizeWhen are pre-notifications sent to terminalWhen are red pre-notifications rejected
HPDII1 February 20214 hours
(1 hour for bringing empties only)
n.a.DirectlyAuto-rejected upon cut-off
APMII9 November 20202 Hoursn.a.Directly<1 Hour after cut off, manually by terminal
ECT Delta DDE16 March 20218 Hours15 ContainersAt Cut-off time or directly with button 'Send load/discharge list'. Only green pre-notifications are sent to the terminal.Auto-rejected upon cut-off
ECT Delta DDN16 March 20218 Hours10 ContainersAt Cut-off time or directly with button 'Send load/discharge list'. Only green pre-notifications are sent to the terminal.Auto-rejected upon cut-off
ECT Delta Euromax16 March 20218 Hours10 ContainersAt Cut-off time or directly with button 'Send load/discharge list'. Only green pre-notifications are sent to the terminal.Auto-rejected upon cut-off
RWG3 November 20202 Hours15 ContainersDirectly<1 Hour after cut off, manually by terminal
RSTn.a.n.a.n.a.Directlyn.a.
UWTt.b.n.t.b.n.t.b.n.Directlyt.b.n.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom een cut-off moment voor een barge los-/laadlijst?

De introductie van de automatische cut-off waardoor een definitieve los-laadlijst ontstaat, is noodzakelijk voor de integrale planning door Nextlogic. Aan de hand van de data in de definitieve los-/laadlijsten kan Nextlogic de integrale planning voor Nextlogic deelnemers verder optimaliseren.

Voor een eenduidige werkwijze wordt hetzelfde principe gehanteerd in het geval van handmatig plannen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat houdt cut-off voor de los-/laadlijst in?

De verzameling van ingestuurde voormeldingen voor een barge visit vormen tezamen de los-/laadlijst. De los-/laadlijst wordt, een aantal uren voor aankomst van het binnenvaartschip, automatisch gesloten bij de terminal. Dit is het zogenaamde cut-off moment. Hierna is de los-/laadlijst status definitief en zijn geen wijzigingen meer mogelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat zijn de vastgestelde cut-off tijden?

Per terminal kunnen afwijkende tijdstippen gehanteerd worden, maar ook voor het laden van lege containers, laden volle containers, lossen lege containers en lossen volle containers kunnencut-off tijden verschillen. Op binnenvaartschepen met een gemixte lading is de vroegst aangebroken cut-off tijd bepalend voor het sluiten van de gehele los-/laadlijst van de visit.

Cut-off time in uren

TerminalsCut-off time generalCut-off time discharging empty
ECT Euromax8
ECT Delta8
HPDII41
APMII2
RWG2

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminals werken met de functionaliteit los-/laadlijst?

Ja

Gepland

Nee

Terminals
ECT Delta
Euromax
HPDII
APMII
RWG
RST Noord & Zuid

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waaraan kun je zien dat de cut-off is ingegaan en de los-/laadlijst definitief is?

Bij een ingeplande visit wordt een groene bol met wit vinkje getoond. Hierbij wordt een extra icoontje van een “hangslotje” getoond welke aangeeft dat de los-laadlijst definitief is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Worden alle groene en rode voormeldingen in de definitieve los-/laadlijst opgenomen?

Nee, enkel de voormeldingen die in orde (oftewel “groen”) zijn worden in de definitieve los-/laadlijst opgenomen. Het resultaat is een los-/laadlijst met alleen ‘groene’ voormeldingen. Alle niet in orde bevonden (oftewel “rode”) voormeldingen worden afgewezen (rejected) in MCA Barge.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar zijn de afgewezen (rejected) voormeldingen inzichtelijk?

Na de cut-off worden de “rode” voormeldingen automatisch afgewezen (rejected) in MCA Barge. Deze blijven inzichtelijk voor de Bargeoperator onder de handlings van de betreffende visit, met de indicatie “rejected”.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kunnen ‘groene’ voormeldingen op een definitieve los-/laadlijst alsnog ‘rood’ worden?

Ja, dat is mogelijk. Bijvoorbeeld doordat na het cut-off moment alsnog een douane-inspectie of blokkade wordt aangekondigd. De voormelding blijft vooralsnog in de definitieve los-/laadlijst opgenomen, de container zal niet door de terminal worden geladen of gelost.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik alsnog een wijziging na de cut-off doorvoeren?

Wanneer in een definitieve los-/laadlijst (na de cut-off) alsnog wijzigingen nodig zijn, kan dat alleen door rechtstreeks contact op te nemen met de terminal. De terminal operator kan de los-/laadlijst dan in MCA Barge heropenen. Hierna voert de barge operator de wijzigingen door en moet de barge operator zelf de los-/laadlijst in MCA Barge weer sluiten. Zodra alle wijzigingen zijn doorgevoerd sluit de barge operator zelf de los-/laadlijst d.m.v. de knop “Finalize Load-Discharge list”.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat doe ik als ik zie dat mijn schip de in MCA Barge getoonde slottijd bij ECT niet kan halen?

In een dergelijk geval verwachten wij dat u als barge operator de ETA in MCA Barge aanpast conform de verwachte uitloop.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik, nadat mijn schip in MCA Barge bij ECT is ingepland, toch profiteren van eventueel eerder beschikbare capaciteit?

Indien u als barge operator wilt profiteren van eerder bij ECT vrijkomende capaciteit moet u via de ETA in MCA Barge het eerste moment opgeven waarop uw barge bij de terminal kan zijn. ECT houdt bij herplanning rekening met deze opgegeven ETA’s.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Fixed Window

Hoe selecteer ik een fixed window in MCA Barge?

Allereerst moet u een Fixed window afspraak hebben met een of meerdere terminals

Daarnaast moet de terminal de fixed window in de service MCA Barge gezet hebben.

Is dit allebei gebeurd? Dan kunt u bij het aanmaken van een barge visit uw fixed window selecteren bij het veld ‘Fixed window’.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe krijg ik mijn fixed window in MCA Barge?

De Terminal waarmee u de fixed window hebt afgesproken zal deze afspraak vastleggen in MCA Barge.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat is een BTM call (visit)?

Barge Transferium Maasvlakte (BTM) is een samenwerking tussen Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) en een consortium van inland terminals en barge operators.

In deze samenwerking stelt ECT op afgesproken dagen en tijden een stuk kade met kraan en kraanteam ter beschikking aan het consortium tegen een vast tarief.

De barge operators nemen zelf de planning voor hun rekening en de deelnemende partijen bepalen in onderling overleg wanneer en hoe vaak zij voor de kade willen komen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Waarom duurt het soms langer dan gewenst voordat ik een reactie krijg van een terminal op mijn voormelding(en)?

De snelheid waarmee statusaanvragen en voormeldingen worden beantwoord hangt af van verschillende factoren. Het versturen en verwerken van statusaanvragen en voormeldingen is een reeks aan acties via verschillende partijen. Op verschillende punten in die keten kan het soms misgaan. Het streven is om dit tot een minimum te beperken.

Port Community System (PCS)

Voormeldingen en statusaanvragen van vervoerders/operators worden overwegend in seconden verwerkt via het Portbase platform en verstuurd aan de terminal.

Desondanks kan het voorkomen dat er een storing is of onderhoud gepleegd wordt aan de services. Portbase gaat dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen. Via status.portbase.com kunt u zien wat de status is van de verschillende Portbase services. U kunt zich via die pagina abonneren op meldingen, zo blijft u constant op de hoogte. Goed om te weten dat het Portbase (PCS) systeem een uptime heeft van 99,8%.

Terminal Operating Systems (TOS)

De meeste terminals werken met een EDI-koppeling. EDI-berichten moeten, na ontvangst van Portbase, uitgelezen worden, verwerkt in het terminal systeem, en uiteindelijk een antwoord bericht aan Portbase worden teruggestuurd. In al deze stappen kan vertraging optreden. Denk hierbij aan de verwerkingscapaciteit tijdens piekmomenten op bijvoorbeeld vrijdagmiddag. Dan worden veel EDI-berichten verstuurd en kan er vertraging ontstaan.

API-koppelingen zijn de toekomst en kunnen een verbetering betekenen op dit vlak. De eerste terminals gaan hier nu mee aan de slag.

Ook bij terminals kan er onverhoopt een storing plaatsvinden of onderhoud gepleegd worden aan de systemen. De terminals gaan dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen en informeren zelf de klanten en gebruikers.

Transport Management Systemen (TMS)

Vervoerders kunnen gebruik maken van een systeemkoppeling tussen hun planningssysteem (TMS) en het Portbase (PCS) systeem, ook in deze systemen kan vertraging of storing zich voordoen. Inventariseer bij uw softwareleverancier naar de mogelijkheden voor het werken met API.

Vertraging kan dus op verschillende momenten en in verschillende stappen in het proces voorkomen. Heeft u aanleiding te denken dat er sprake is van ongewoon grote vertraging tijdens het voormelden, neem dan neem contact op met onze Customer Service, via +31 (0) 88 625 25 25 of per e-mail.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik mijn container nog toevoegen aan de Barge als de status in operation is?

Helaas is het niet meer mogelijk om containers toe te voegen wanneer de barge onder de kraan ligt / status in operation heeft.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom verandert de visit status niet tijdig naar “in operation”?

Het is mogelijk dat een visit ruimschoots na het starten of het beëindigen van de los/laad activiteiten naar de status "in operation" veranderd. De aanleiding voor de status verandering in MCA Barge is de eerste gate-in/gate-out melding die de terminal verstuurt aan Portbase voor de desbetreffende barge visit. Indien de gate-in/gate-out bevestiging op een later moment verstuurd of verwerkt wordt, geeft dit een vertekend beeld met de werkelijke operatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom blijft de barge visit de status “in operation” behouden?

De terminal zal de visit die afgehandeld is, moeten bevestigen als “completed”. Dit is een actie van de terminal operator.

Indien de terminal dit niet heeft gedaan zal de visit de status "in operation" behouden.

Voor nu is dat geen probleem. Bij het ondersteunen van de integrale planning van Nextlogic wordt dit wel van belang.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet het reisnummer uniek zijn of alleen in combinatie met call ID?

Er is geen validatie of het reisnummer uniek is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Een grijs aangemerkte handling, wat betekent dit?

Wanneer de handlingstatus grijs is en er vraagtekens in worden getoond dan betekent dat de voormelding/statusaanvraag in behandeling is genomen en dat de terminal met een update van de handlingstatus zal komen, tenzij de voormelding alsnog door u gecancelled is. In de handlingstatus ziet u de code QQQ.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wijzigingen

Is het mogelijk om een bargenaam op een visit of een barge visit om te hangen?

Bij terminals waarbij barge afspraken automatisch worden verwerkt kan een barge visit niet worden omgehangen als deze zich in de ‘Requested’ status bevindt.
Bij terminals die handmatig barge afspraken verwerken is dit wel mogelijk.

U kunt een barge visit omhangen van de ene barge rotatie naar een andere barge rotatie. Hiermee verandert u automatisch de bargenaam.
U doet dit op het scherm in MCA Barge als volgt:

1. Open de visit die u wilt omhangen
  2. Kies “Move visit”
  3. Selecteer de barge rotatie waarnaar de visit omgehangen moet worden
  4. Kies “Move”
  5. De visit is nu omgehangen naar een andere barge:
    • De originele barge call ID blijft behouden
    • De geplande tijden blijven behouden
    • De container voormeldingen blijven bij de terminal bekend onder dezelfde barge call ID

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wanneer een terminal geen wijziging van voormeldingen ondersteunt; wat moet ik dan doen vanuit het eigen planningsysteem?

U kunt de voormelding annuleren en uw wijzigingen doorvoeren op dezelfde voormelding. Vervolgens verstuurd u de voormelding opnieuw.
Let op: elke voormelding krijgt binnen MCA een uniek label waaraan Portbase de transactie herkent. Deze voormelding met uniek label, kunt u steeds opnieuw én onbeperkt wijzigen, annuleren en opnieuw indienen. Zolang u dezelfde oorspronkelijke voormelding blijft gebruiken, betaalt u slechts één transactie.

Bekijk de Functionality Matrix - Hinterland om te zien of de terminal een wijzigingsbericht ondersteunt.