Melding Container Achterland Rail

Met behulp van de Vertrouwensketen op een veilige manier spoorcontainers en treinbezoeken voormelden bij zee- en railterminals en eventueel een andere vervoerder nomineren. Met Melding Container Achterland Rail ziet u welke spoorcontainers aan u zijn toegewezen om voor te melden, af te halen en om dit eventueel uit te besteden aan subcontractors.

Melding Container Achterland (MCA) en de Vertrouwensketen

Met de komst van de Vertrouwensketen is de data van uw lading alleen toegankelijk voor partijen die deze informatie ook echt mogen inzien en gebruiken, door middel van nominatie en registratie. U bepaalt in MCA welke partners u verantwoordelijk maakt voor het voormelden en ophalen van uw lading. Deze verantwoordelijkheid kunt u ook doorgeven door een andere vervoerder te nomineren, via het nieuw ontwikkelde dashboard Shipments. De service is op deze manier onderdeel van de Vertrouwensketen, een vernieuwde werkwijze om veilig en vertrouwd data met elkaar te delen in de Nederlandse havens. Meer informatie over de Vertrouwensketen vindt u hier.

Voor wie?

Vervoerders maken gebruik van Melding Container Achterland.

Voor welke type lading?

Voor container, trailer en bulklading.

Hoe kan ik MCA gebruiken?

Via web en API zijn de services Melding Container Achterland werkzaam.

Veelgestelde vragen

Functionaliteiten

Waar kan ik mijn factuurspecificatie ophalen?

Volg onderstaande stappen voor het ophalen van uw factuurspecificaties:

1. Klik binnen de MCA webschermen op het drop down menu rechts bovenin het scherm en vervolgens op ‘Billable transactions’.
  2. Selecteer de periode waarover u de factuurspecificaties op wilt vragen.
  3. Klik op ‘Download’ om de factuurspecificatie over de geselecteerde periode op te vragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekent de ‘blauwe bol’ in het rotatie-overzicht?

Dit betekent dat de terminal iets gewijzigd heeft in een bezoek. Bijvoorbeeld dat het bezoek is geaccepteerd.

De blauwe bol voor een bezoek verdwijnt (voor iedereen) wanneer iemand de knop 'Acknowledge update' gebruikt.

Voor de rotatie en bezoeken wanneer u een rotatie bekijkt:

Wanneer alle gewijzigde bezoeken ‘acknowledged’ zijn, zal ook de blauwe bol voor de rotatie automatisch verdwijnen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat zijn timetable slots?

Dit zijn slots in de dienstregeling op het spoor, waarbij van te voren vastgelegd worden op welke tijden in de week bij welke terminal een bepaalde rail operator langskomt. Deze worden door de terminal in MCA gezet en door de rail operator gebruikt, wanneer zij een bezoek aanvragen in MCA.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminal ondersteunt welke MCA-functionaliteit?

Bekijk hieronder de ondersteuning per modaliteit.

MCA Road

Welke mogelijkheden heeft u als vervoerder?

TerminalAddressZip codeEAN codeLocation codeStatus requestStatus requests: Continuous updatesPre-notificationUpdate pre-notificationCancel pre-notificationPre-notification: Continuous updatesGate-in Gate-outEmpty pre-notification: with booking nr. onlyTAR codeRemote Check-InRemain on TruckCommercial window informationCargo opening & closing information
APM Terminals Maasvlakte II B.VEuropaweg 9103199 LC8713755272258NLRTMNLMVII1
Broekman DistriportMannheimweg 33197 LR8713755502218NLRTMBDP
CTT RotterdamButaanweg 173196 KC8713755283179NLRTMCTTR
DCS | Kramer GroupMissouriweg 303199 LB 8713755948719NLRTMOQEP1
Depot Pier 7Zaltbommelstraat 103089 JK8713755956844NLRTMUWTP7
Euromax Terminal B.V.Maasvlakteweg 9513199 LZ8713755502201NLRTMEMX
Hutchison Ports Delta II B.V.Coloradoweg 503199 LA8713755000394NLRTMHPD21
Hutchison Ports ECT Delta Terminal B.V.Europaweg 8753199 LD8713755000059NLRTMDCD
Matrans Rotterdam TerminalReeweg 253089 KM8713755234607NLRTMMATR
R.B.C./CetemWestgeulstraat 6 3197 LD8713755299484NLRTMCETA
RCT | Kramer GroupMissouriweg 173199 LB 8713755955137NLRTMKRM1
RSCReeweg 353089 KM8713755000158NLRTMRSC
RSTReeweg 353089 KM8713755259860NLRTMRST
RWGAmoerweg 503199 KD8713755270896NLRTMRWG1
UWT Depot FrisohavenBunschotenweg 1603089 KC8713755903541NLRTMUWT1
UWT Depot WaalhavenWaalhaven West Zijde 603089 KR8713755047085NLRTMWHT1
  • ECT + Euromax: zodra alle statussen in orde zijn, zijn er geen updates wanneer er wijzigingen optreden.
  • HPD2: 24/7 met TAR tijdslot. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • APMII: TAR-tijdsloten van een half uur. Lees meer informatie de terminal-website.
  • RWG: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • DCS & RCT: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om alleen mijn ‘Loading’ of ‘Discharge’ containers te zien?

Door te klikken op 'Loading' of 'Discharge' of op de 'Visit voyage ID' (rechts op het scherm, zie schermafbeelding) hebt u de mogelijkheid om alleen afhandelingen voor laden of lossen te zien. Het filter wordt geactiveerd als het woord 'Laden' of 'Lossen' in oranje is opgelicht. Dit filter blijft geactiveerd als je door bezoeken navigeert en ook over sessies heen. Dus, als u geen container ziet, controleer dan of u de juiste filter hebt geselecteerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De zoekbalk stelt mij niet in staat te vinden waar ik naar op zoek ben.

Gebruikt u de zoekbalk? Gebruik minstens drie karakters om een zoekopdracht te beginnen. Let erop dat het dashboard alleen de statusaanvragen en/of voormeldingen toont met een ETA vanaf vandaag 00:00u tot een jaar in de toekomst. Zoekt u een statusaanvraag of voormelding van verder in het verleden, klik dan op ‘Search older results’ onderaan de pagina.

Klik hier voor meer informatie over de zoekfunctie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om een statusaanvraag te annuleren?

In het webscherm van MCA kunt u de statusaanvraag annuleren. Er wordt echter geen annulering doorgestuurd naar de terminal.

Aan de terminalzijde komt de statusaanvraag te vervallen zodra een nieuwe statusaanvraag of voormelding wordt ingediend. Of als de termijn van de statusaanvraag verloopt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik de historie (logboek) inzien?

Klik op de rotatie en vervolgens op de derde tab ‘history’, hier vindt u het logboek (zie ook onderstaande printscreen).

Hier kunt u alle events terugvinden die hebben plaatsgevonden op deze rotatie. Door te klikken op een event, wordt de rotatie getoond zoals deze er op dat moment in het verleden uit zag.

Let op: zoeken binnen het logboek kunt u doen door middel van de zoekfunctie CTRL+F te gebruiken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een geannuleerde rotation/visit nog inzien?

Wanneer u een rotation of visit annuleert, dan wordt deze niet meer getoond in de webschermen van MCA Barge en MCA Rail.

De terminal ontvangt voor de geannuleerde visit een status "Cancellation Requested".

Zodra de terminal de annulering accepteert, wordt deze ook niet meer getoond in het terminal webscherm van MCA Barge / MCA Rail.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kun je MCA Rail ook op je smartphone en tablet gebruiken?

Ja, dat is mogelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke browsers worden ondersteund?

Gangbare browsers als o.a. Microsoft Edge worden doorgaans ondersteund, de voorkeur voor optimaal gebruik is Google Chrome. Internet Explorer, de microsoft voorganger van Edge, wordt niet ondersteund (vanaf 31 oktober 2021).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekenen de getoonde cijfers op het rotatie en visit scherm?

Wanneer er bijvoorbeeld 5/50 staat betekent dit: 5 handlings gekoppeld aan deze rotatie of visit en 50 containers aangemeld als verwacht aantal te lossen. Hierdoor ziet u dat u nog meerdere handlings kunt koppelen aan dit bezoek en nog niet over het verwachte aantal te lossen heen bent.

Let op: zodra de barge in operatie gaat, worden werkelijke aantallen getoond bijvoorbeeld: 2/40 = 2 containers daadwerkelijk geladen van in totaal 40 voorgemelde te laden containers op dit bezoek.

De aantallen achter het waarschuwingsicoontje geeft aan op hoeveel containers er issues zijn in de handlingstatus.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een voormelding ingestuurd vanuit ons planningsysteem. Kan ik dan een nieuwe voormelding en/of statusaanvraag insturen?

Wanneer u een nieuwe voormelding instuurt met dezelfde combinatie, als waaronder een andere organisatie heeft voorgemeld, dan wordt deze afgekeurd. Een voormelding mag hooguit één keer bekend zijn met de combinatie van:

1. Containernummer
  2. Richting (laden/lossen)
  3. Vrijstellingsreferentie/boekingsnummer
  4. Terminal
  5. Rederij

Een statusaanvraag kan vaker worden ingediend, echter één keer volstaat om doorlopend wijzigingen op de handlingstatus te ontvangen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling verwerken

Kan ik als vervoerder al een andere vervoerder nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt in MCA de container(s) al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de subcontractor informeren door deze partij al aan uw lading te koppelen. De keten wordt namelijk pas actief als de commerciële vrijstelling is vrijgegeven.

De voormelding kan ook al vóór de commerciële vrijstelling gedaan, maar er is een uitzondering voor de terminal van ECT. Deze kan namelijk geen updates verwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de vervoerder voor één of meerdere containers. Hoe kan ik een andere vervoerder nomineren?

Selecteer de container(s) die u aan een andere vervoerder wilt toewijzen door te klikken op het selectievakje voor de containerregel. Daarna verschijnt de knop Forward onderaan de pagina. Door hierop te klikken, kunt u de juiste organisatie kiezen voor de voormelding en het transport van de geselecteerde container(s).

Let op! U kunt meerdere containers tegelijk selecteren, maar slechts één vervoerder per forward nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de genomineerde vervoerder voor mijn container, maar ik kan geen andere vervoerder selecteren om te nomineren.

Indien de vervoerder niet bekend is in MCA kunt u deze niet selecteren voor het nomineren van de rol Vervoerder. De vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en vervolgens kiezen voor (één van) de services MCA Road, Rail of Barge. Zo stapt u in de Vertrouwensketen.

Als dit de huidige container blokkeert voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

• U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
  • de pincode wordt op de gebruikelijke manier door de rederij met uw opdrachtgever gedeeld.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht. Het ophalen van de container met een pincode verdwijnt op termijn in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik de andere genomineerde vervoerder ook een transportopdracht geven voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos ophalen van een container. De overige noodzakelijke informatie voor het transport moet buiten PCS worden gedeeld met de vervoerder. Bij het downloaden van de containerinformatie ziet u welke informatie binnen PCS en MCA beschikbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Commerciële vrijstelling intrekken

Hoe kan ik de nominatie intrekken op een container?

De partij die de nominatie heeft gedaan, kan de nominatie ook weer intrekken. Dit kan voor één of meerdere containers. Klik hiervoor op de selectievak(ken) van de juiste container(s) en klik op de knop Cancel shipment. De nominatie is voor de gekozen container(s) ingetrokken en er is geen vervoerder meer actief. U kunt nu een andere vervoerder nomineren.

Let op! Als u de nominatie intrekt bij een subcontractor, is het belangrijk om eerst de transportopdracht in te trekken om onnodige kosten te voorkomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat ik voor een container niet meer de genomineerde vervoerder ben, hoe kan dat?

Uw opdrachtgever heeft de nominatie voor u ingetrokken en kiest voor een andere vervoerder voor de container(s). Dit is te zien doordat de container wel zichtbaar is in dashboard Handlings, maar niet meer zichtbaar is in Shipments.

Wanneer er wel een transportopdracht in uw eigen TMS bestaat, maar geen registratie in het PCS, is deze komen te vervallen.

Het annuleren of verwijderen van een container moet altijd kenbaar worden gemaakt door de opdrachtgever om een foutvracht te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat een vervoerder reeds het transport heeft opgestart om container op te halen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik zie dat de geldigheid van de commerciële vrijstelling is verlopen, wat nu?

Neem contact op met de rederij of uw opdrachtgever voor een nieuwe commerciële vrijstelling of verlenging. De opdrachtgever ziet namelijk ook in zijn eigen overzicht dat de commerciële vrijstelling niet meer actief is of een rode status heeft gekregen.

Uw keten was mogelijk al volledig voorbereid, en deze keten is op dit moment nog steeds actief. Alleen zonder de commerciële vrijstelling kan uw vervoerder de container niet uithalen. Indien de rederij de commerciële vrijstelling opnieuw verstuurd, herstelt dit automatisch uw reeds voorbereide keten en kan uw vervoerder de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Voormelding

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik zie de container onder de tab Shipments en onder Handling. Wat moet ik nu doen?

Onder de tab Handlings staan alle containers weergegeven. Onder de tab Shipments ziet u alleen de containers die via de Vertrouwensketen aan u zijn toegewezen door nominatie. Wat u vervolgens doet, hangt af van uw situatie:

• Wanneer u zelf de voormelding en het transport voor de container(s) doet, of het transport uitbesteed, dan verandert er niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
  • Nieuw! Wanneer u zowel de voormelding als het ophalen van de container(s) uitbesteed, dan is er een aanvulling in uw werkwijze. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder en ik wil een subcontractor registreren voor de voormelding en het ophalen van de container(s). Wat moet ik nu doen?

U heeft nu twee opties, afhankelijk van uw situatie:

1. Wanneer u zelf de voormelding doet en het ophalen van de container eventueel uitbesteed, dan regelt u dit via Handlings. Er verandert niks in uw huidige werkwijze. Laat u het transport door een andere partij uitvoeren, lees dan hier de instructie voor ECT Remote Check-in.
  2. Wanneer u voor zowel de voormelding als het ophalen van de container een andere vervoerder wilt nomineren, dan regelt u dit via Shipments. Via het dashboard Shipments, bij Shipments en vervolgens via de knop Forward, nomineert en registreert u een andere vervoerder voor uw container(s).

Door deze acties wordt uw vervoerder opgenomen in de Vertrouwensketen en worden alle gekoppelde cargocards, aan deze organisatie, herkent. Als u dit niet doet, wordt de chauffeur geweigerd bij de terminal. Als de commerciële vrijstelling is verstrekt, kunt u de voormelding indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben genomineerd als vervoerder, maar in de status request is nog geen commerciële vrijstelling beschikbaar. Hoe kan dat?

Dit betekent dat de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven. De status van een container kan worden opgevraagd, ook als de commerciële vrijstelling nog niet is vrijgegeven.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn voormelding is geaccepteerd en door omstandigheden kan ik de container niet zelf ophalen. Kan iemand mijn voormelding overnemen?

Ja, dat kan zeker. Afhankelijk van de terminal, is het nodig om de voormelding te updaten of volledig te annuleren en opnieuw te doen. Bij zowel het updaten als het annuleren, kunt u de juiste vervoerder nomineren voor de voormelding en het transport.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De Vertrouwensketen

Kan ik mijn exportstroom ook via de Vertrouwensketen verwerken?

Nee, in de huidige fase is de Vertrouwensketen alleen gericht op de importstroom van containers.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Krijg ik via de Vertrouwensketen ook de empty return te zien?

Nee, in de huidige fase is in de Vertrouwensketen deze data nog niet beschikbaar. Dit volgt in een latere fase.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Overig

Welke rederijen zijn er binnen MCA Road geregistreerd?

Voor een overzicht van alle rederijen die binnen de service MCA Road zijn geregistreerd, inclusief de SCAC- en SMDG-codes, klikt u rechts bovenin het dashboard op het icoon van een poppetje. Klik hier vervolgens op ‘Reference data’. Er opent nu een nieuwe pagina, waar u de lijst met rederijen kan downloaden door op ‘Shipping companies’ te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft ECT gecommuniceerd over export douane document?

Vanaf 17 april 2023 is voor ECT Delta en ECT Euromax terminals een uitvoerdocument vereist vóór de aankomst van een container op de terminal. Meer informatie over deze wijziging vindt u door op deze link te klikken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u moeite om screenshots te maken waarbij de muisover pop-ups (of zogenaamde tooltips) zichtbaar zijn?

Gebruik de gratis tool Gadwin Printscreen.

Ook is het mogelijk direct statussen van gekozen handelings te mailen naar een e-mailadres.

Lees de Quick Start Guide onder de tab 'E-mailnotificaties' om te zien hoe dit werkt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Waarom duurt het soms langer dan gewenst voordat ik een reactie krijg van een terminal op mijn voormelding(en)?

De snelheid waarmee statusaanvragen en voormeldingen worden beantwoord hangt af van verschillende factoren. Het versturen en verwerken van statusaanvragen en voormeldingen is een reeks aan acties via verschillende partijen. Op verschillende punten in die keten kan het soms misgaan. Het streven is om dit tot een minimum te beperken.

Port Community System (PCS)

Voormeldingen en statusaanvragen van vervoerders/operators worden overwegend in seconden verwerkt via het Portbase platform en verstuurd aan de terminal.

Desondanks kan het voorkomen dat er een storing is of onderhoud gepleegd wordt aan de services. Portbase gaat dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen. Via status.portbase.com kunt u zien wat de status is van de verschillende Portbase services. U kunt zich via die pagina abonneren op meldingen, zo blijft u constant op de hoogte. Goed om te weten dat het Portbase (PCS) systeem een uptime heeft van 99,8%.

Terminal Operating Systems (TOS)

De meeste terminals werken met een EDI-koppeling. EDI-berichten moeten, na ontvangst van Portbase, uitgelezen worden, verwerkt in het terminal systeem, en uiteindelijk een antwoord bericht aan Portbase worden teruggestuurd. In al deze stappen kan vertraging optreden. Denk hierbij aan de verwerkingscapaciteit tijdens piekmomenten op bijvoorbeeld vrijdagmiddag. Dan worden veel EDI-berichten verstuurd en kan er vertraging ontstaan.

API-koppelingen zijn de toekomst en kunnen een verbetering betekenen op dit vlak. De eerste terminals gaan hier nu mee aan de slag.

Ook bij terminals kan er onverhoopt een storing plaatsvinden of onderhoud gepleegd worden aan de systemen. De terminals gaan dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen en informeren zelf de klanten en gebruikers.

Transport Management Systemen (TMS)

Vervoerders kunnen gebruik maken van een systeemkoppeling tussen hun planningssysteem (TMS) en het Portbase (PCS) systeem, ook in deze systemen kan vertraging of storing zich voordoen. Inventariseer bij uw softwareleverancier naar de mogelijkheden voor het werken met API.

Vertraging kan dus op verschillende momenten en in verschillende stappen in het proces voorkomen. Heeft u aanleiding te denken dat er sprake is van ongewoon grote vertraging tijdens het voormelden, neem dan neem contact op met onze Customer Service, via +31 (0) 88 625 25 25 of per e-mail.