Melding Container Achterland Rail

Deze service is in ontwikkeling

Met MCA Rail kunt u spoorcontainers en treinbezoeken voormelden bij zee- en railterminals.

Veelgestelde vragen

Functionaliteiten

Wat betekent de ‘blauwe bol’ in het rotatie-overzicht?

Dit betekent dat de terminal iets gewijzigd heeft in een bezoek. Bijvoorbeeld dat het bezoek is geaccepteerd.

De blauwe bol voor een bezoek verdwijnt (voor iedereen) wanneer iemand de knop 'Acknowledge update' gebruikt.

Voor de rotatie en bezoeken wanneer u een rotatie bekijkt:

Wanneer alle gewijzigde bezoeken ‘acknowledged’ zijn, zal ook de blauwe bol voor de rotatie automatisch verdwijnen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat zijn timetable slots?

Dit zijn slots in de dienstregeling op het spoor, waarbij van te voren vastgelegd worden op welke tijden in de week bij welke terminal een bepaalde rail operator langskomt. Deze worden door de terminal in MCA gezet en door de rail operator gebruikt, wanneer zij een bezoek aanvragen in MCA.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke terminal ondersteunt welke MCA-functionaliteit?

Bekijk hieronder de ondersteuning per modaliteit.

MCA Road

Welke mogelijkheden heeft u als vervoerder?

TerminalAddressZip codeEAN codeEdifactXML/SMDGStatus requestStatus requests: Continuous updatesPre-notificationUpdate pre-notificationCancel pre-notificationPre-notification: Continuous updatesGate-in Gate-outEmpty pre-notification: with booking nr. onlyTAR codeRemote Check-InRemain on Truck
APM Terminals Maasvlakte II B.VEuropaweg 9103199 LC8713755272258NLRTM + NLMVIINLRTMNLMVII3
DCS | Kramer GroupMissouriweg 303199 LB 8713755948719NLRTM + OQEPNLRTMOQEP5
Euromax Terminal B.V.Maasvlakteweg 9513199 LZ8713755502201NLRTM + EMXNLRTMEMX1
Hutchison Ports Delta II B.V.Coloradoweg 503199 LA8713755000394NLRTM + MDTNLRTMMDT2
Hutchison Ports ECT Delta Terminal B.V.Europaweg 8753199 LD8713755000059NLRTM + DCDNLRTMDCD1
Matrans Rotterdam TerminalReeweg 253089 KM8713755234607NLRTM + MATRNLRTMMATR
R.B.C./CetemWestgeulstraat 6 3197 LD8713755299484NLRTM + CETA NLRTMCETA
RCT | Kramer GroupMissouriweg 173199 LB 8713755278625NLRTM + KRMNLRTMKRM5
RSTReeweg 353089 KM8713755259860NLRTM + RSTNLRTMRST
RWGAmoerweg 503199 KD8713755270896NLRTM + RWGNLRTMRWG4
UWT Depot FrisohavenBunschotenweg 1603089 KC8713755903541NLRTM + UWTNLRTMUWT
UWT Depot WaalhavenWaalhaven West Zijde 603089 KR8713755047085NLRTM + WHTNLRTMWHT
  • ECT + Euromax: zodra alle statussen in orde zijn, zijn er geen updates wanneer er wijzigingen optreden.
  • HPD2: 24/7 met TAR tijdslot. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • APMII: TAR-tijdsloten van een half uur. Lees meer informatie de terminal-website.
  • RWG: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.
  • DCS & RCT: TAR-tijdsloten van één uur. Lees meer informatie op de terminal-website.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om alleen mijn ‘Loading’ of ‘Discharge’ containers te zien?

Door te klikken op 'Loading' of 'Discharge' of op de 'Visit voyage ID' (rechts op het scherm, zie schermafbeelding) hebt u de mogelijkheid om alleen afhandelingen voor laden of lossen te zien. Het filter wordt geactiveerd als het woord 'Laden' of 'Lossen' in oranje is opgelicht. Dit filter blijft geactiveerd als je door bezoeken navigeert en ook over sessies heen. Dus, als u geen container ziet, controleer dan of u de juiste filter hebt geselecteerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Het filter zoekveld werkt niet. Ik kan bezoek of containers niet vinden

Het filter werkt op verschillende manieren. Zorg er altijd voor dat je het juiste datumbereik hebt geselecteerd.
Gebruik je de zoekbalk? Gebruik minstens 3 karakters om te vinden wat je zoekt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe ga ik snel en effectief door de invulvelden heen?

Om snel door de datumvelden te gaan kunt u het eerste het veld (deels) invullen en vervolgens met tab doorspringen naar het volgende veld.

Datumvoorbeeld: het systeem pakt automatisch de complete datum van de huidige maand nadat de dag van de maand (bijv. 15) is ingevuld en tab op het toetsenbord is ingedrukt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekenen de woorden Detached, Expected, In Operation, Completed?

Het dashboard biedt realtime inzicht in uw handlings in 4 bakjes:

• Detached: Bevat statusaanvragen, oftewel handlings (containers) die nog niet gekoppeld zijn aan een bezoek aan de terminal.
  • Expected: Bevat voormeldingen, oftewel handlings (containers) die gekoppeld zijn aan een terminalbezoek. Dit betekent niet dat de afspraak al helemaal geaccepteerd is. Houd de statussen goed in de gaten.
  • In Operation: Dit betekent dat de ingeplande truck op dit moment de containers aan het op- en/of afzetten is bij de terminal.
  • Completed: De containers zijn gebracht of opgehaald. De voormelding is voltooid. Hier vindt u meer informatie over gate-in en gate-out.

Note: Niet alle terminals sturen gate-in/out informatie aan MCA Road, in dat geval kunt u de website van de terminal raadplegen voor de gate in/out informatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Is het mogelijk om een statusaanvraag te annuleren?

In het webscherm van MCA kunt u de statusaanvraag annuleren. Er wordt echter geen annulering doorgestuurd naar de terminal.

Aan de terminalzijde komt de statusaanvraag te vervallen zodra een nieuwe statusaanvraag of voormelding wordt ingediend. Of als de termijn van de statusaanvraag verloopt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoeveel karakters zijn toegestaan in het zegelnummer/seal number?

Een zegelnummer dat u opgeeft in uw voormelding moet altijd twee tot vijftien posities lang zijn. Langer of alleen één punt of één spatie ingeven is niet toegestaan.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waar kan ik de historie (logboek) inzien?

Klik op de rotatie en vervolgens op de derde tab ‘history’, hier vindt u het logboek (zie ook onderstaande printscreen).

Hier kunt u alle events terugvinden die hebben plaatsgevonden op deze rotatie. Door te klikken op een event, wordt de rotatie getoond zoals deze er op dat moment in het verleden uit zag.

Let op: zoeken binnen het logboek kunt u doen door middel van de zoekfunctie CTRL+F te gebruiken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een geannuleerde rotation/visit nog inzien?

Wanneer u een rotation of visit annuleert, dan wordt deze niet meer getoond in de webschermen van MCA Barge en MCA Rail.

De terminal ontvangt voor de geannuleerde visit een status "Cancellation Requested".

Zodra de terminal de annulering accepteert, wordt deze ook niet meer getoond in het terminal webscherm van MCA Barge / MCA Rail.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kun je MCA Rail ook op je smartphone en tablet gebruiken?

Ja, dat is mogelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke browsers worden ondersteund?

Gangbare browsers als o.a. Microsoft Edge worden doorgaans ondersteund, de voorkeur voor optimaal gebruik is Google Chrome. Internet Explorer, de microsoft voorganger van Edge, wordt niet ondersteund (vanaf 31 oktober 2021).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe kan ik e-mailnotificaties instellen voor voormeldingen en/of visits?

Via het tabblad ‘Configuration’ in MCA Road, MCA Barge en MCA Rail kunt u zich abonneren op e-mailnotificaties rondom voormeldingen en/of visits.

Let op- indien u een groepsmailadres gebruikt, let er dan op dat u maar één collega inschrijft voor deze mails om meer van dezelfde meldingen te voorkomen.

E-mail containers

Het is ook mogelijk om direct vanuit MCA containerstatussen te mailen naar uzelf of een extern e-mailadres.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekenen de getoonde cijfers op het rotatie en visit scherm?

Wanneer er bijvoorbeeld 5/50 staat betekent dit: 5 handlings gekoppeld aan deze rotatie of visit en 50 containers aangemeld als verwacht aantal te lossen. Hierdoor ziet u dat u nog meerdere handlings kunt koppelen aan dit bezoek en nog niet over het verwachte aantal te lossen heen bent.

Let op: zodra de barge in operatie gaat, worden werkelijke aantallen getoond bijvoorbeeld: 2/40 = 2 containers daadwerkelijk geladen van in totaal 40 voorgemelde te laden containers op dit bezoek.

De aantallen achter het waarschuwingsicoontje geeft aan op hoeveel containers er issues zijn in de handlingstatus.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Bestaat er een excel upload voor het uploaden van handlings in MCA?

Ja, er bestaat een excel upload voor MCA Road, MCA Barge en MCA Rail.

Stappen excel uploaden:

• Ga naar de service MCA Road, MCA Barge of MCA Rail
  • Klik op tab 'Rotations'
  • Zoek het desbetreffende binnenvaartschip en open de rotatie
  • Zoek de visit en open deze door te klikken
  • Klik binnen de visit door naar de tab 'Handlings'
  • Klik op 'Download XLS template'
  • Vul het template (excel sheet) met de statusaanvragen/voormeldinformatie
  • Klik op 'Upload handlings'
  • Kies of u de informatie als statusaanvragen of als voormelding (pre-notification) wilt uploaden

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een voormelding ingestuurd vanuit ons planningsysteem. Kan ik dan een nieuwe voormelding en/of statusaanvraag insturen?

Wanneer u een nieuwe voormelding instuurt met dezelfde combinatie, als waaronder een andere organisatie heeft voorgemeld, dan wordt deze afgekeurd. Een voormelding mag hooguit één keer bekend zijn met de combinatie van:

1. Containernummer
  2. Richting (laden/lossen)
  3. Vrijstellingsreferentie/boekingsnummer
  4. Terminal
  5. Rederij

Een statusaanvraag kan vaker worden ingediend, echter één keer volstaat om doorlopend wijzigingen op de handlingstatus te ontvangen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Overig

Waar vind ik de rederijcodes?

U kunt de rederijcodes vinden binnen de service MCA. Klik op uw naam rechtsboven en er verschijnt een drop-down-menu. Klik op “Shipping company list” om de laatst bekende rederijen te zien die MCA ondersteunt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat heeft ECT gecommuniceerd over export douane document

Onderwerp: Export douane document in MCA

Geachte relatie,

In het kader van de nieuwe functionaliteit voor de afhandeling van de Los-/Laadlijst  in Melding Container Achterland (MCA), vragen wij uw aandacht voor het volgende. Bij ECT hoeft er geen export douane document aangemeld te zijn op het moment dat de vervoerder de container op de terminal gaat aanleveren. Dit is, voor zover ons bekend, anders dan bij APMT en RWG.

ECT meldt, indien alles in orde is, voor een export container een groene status terug aan MCA, ook als er nog geen export douane document is aangemeld. Een groene status bij ECT zegt dus niets over de aanwezigheid van dit document. Indien u de aanwezigheid van het document wilt checken kunt u het Portbase-MED scherm hiervoor gebruiken. Deze informatie is nl. niet te vinden via het MCA scherm. Wij raden u sterk aan dit te doen. Hiermee kunt u voorkomen dat uw container niet op het deepsea schip wordt geladen, omdat er geen export document aanwezig is.

ECT is niet verantwoordelijk voor de tijdige overbrenging van dit bericht.

Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u moeite om screenshots te maken waarbij de muisover pop-ups (of zogenaamde tooltips) zichtbaar zijn?

Gebruik de gratis tool Gadwin Printscreen.

Ook is het mogelijk direct statussen van gekozen handelings te mailen naar een e-mailadres.

Lees de Quick Start Guide onder de tab 'E-mailnotificaties' om te zien hoe dit werkt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Waarom duurt het soms langer dan gewenst voordat ik een reactie krijg van een terminal op mijn voormelding(en)?

De snelheid waarmee statusaanvragen en voormeldingen worden beantwoord hangt af van verschillende factoren. Het versturen en verwerken van statusaanvragen en voormeldingen is een reeks aan acties via verschillende partijen. Op verschillende punten in die keten kan het soms misgaan. Het streven is om dit tot een minimum te beperken.

Port Community System (PCS)

Voormeldingen en statusaanvragen van vervoerders/operators worden overwegend in seconden verwerkt via het Portbase platform en verstuurd aan de terminal.

Desondanks kan het voorkomen dat er een storing is of onderhoud gepleegd wordt aan de services. Portbase gaat dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen. Via status.portbase.com kunt u zien wat de status is van de verschillende Portbase services. U kunt zich via die pagina abonneren op meldingen, zo blijft u constant op de hoogte. Goed om te weten dat het Portbase (PCS) systeem een uptime heeft van 99,8%.

Terminal Operating Systems (TOS)

De meeste terminals werken met een EDI-koppeling. EDI-berichten moeten, na ontvangst van Portbase, uitgelezen worden, verwerkt in het terminal systeem, en uiteindelijk een antwoord bericht aan Portbase worden teruggestuurd. In al deze stappen kan vertraging optreden. Denk hierbij aan de verwerkingscapaciteit tijdens piekmomenten op bijvoorbeeld vrijdagmiddag. Dan worden veel EDI-berichten verstuurd en kan er vertraging ontstaan.

API-koppelingen zijn de toekomst en kunnen een verbetering betekenen op dit vlak. De eerste terminals gaan hier nu mee aan de slag.

Ook bij terminals kan er onverhoopt een storing plaatsvinden of onderhoud gepleegd worden aan de systemen. De terminals gaan dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen en informeren zelf de klanten en gebruikers.

Transport Management Systemen (TMS)

Vervoerders kunnen gebruik maken van een systeemkoppeling tussen hun planningssysteem (TMS) en het Portbase (PCS) systeem, ook in deze systemen kan vertraging of storing zich voordoen. Inventariseer bij uw softwareleverancier naar de mogelijkheden voor het werken met API.

Vertraging kan dus op verschillende momenten en in verschillende stappen in het proces voorkomen. Heeft u aanleiding te denken dat er sprake is van ongewoon grote vertraging tijdens het voormelden, neem dan neem contact op met onze Customer Service, via +31 (0) 88 625 25 25 of per e-mail.