Inspectieportaal

Alle scan- en fysieke controles compleet in beeld.

Functionaliteiten

Kan ik mijn vervoerder automatisch bericht sturen voor inspecties bij de RIT?

Ja. Voor lading-agenten kan in Inspectieportaal een mailnotificatie geactiveerd worden: “douane fysieke controle in externe loods”. Dit is inhoudelijk dezelfde e-mail als ‘inspectie aangezegd’, maar dan enkel voor fysieke controles. Specifiek bij douanecontroles in de externe douaneloods (“Fyco – DCL”) kan een tijdige opdrachtverstrekking aan de vervoerder voor het transport naar de DCL de doorlooptijd flink verkorten.

Let op! Deze werkwijze is alleen van toepassing op fysieke controles in het binnenbrengproces, in Inspectieportaal bekend als “Fyco - DCL”. De werkwijze werkt niet voor uitgaande lading en niet voor inspecties van andere keuringsinstanties.

Stap 1: Vervoersopdrachtprocedure afstemmen

Als ladingagent kunt u deze mailnotificatie laten toesturen naar uw vervoerder (vb Maasvlakte Transport). Zodra de douane een fysieke controle aanzegt zal er voortaan direct een mail naar de vervoerder gaan. In overleg met uw vervoerder kunt u deze e-mails beschouwen als een opdracht tot vervoer, waardoor de vervoerder de container direct kan inplannen voor transport.

Stap 2: Instellen e-mailcommunicatie

Deze stap moet maar 1 gebruiker van uw organisatie instellen.

1. Log in op het Port Community System
  2. Kies in het hoofdscherm ‘Notificatie beheer’
  3. Vul bij “douane fysieke controle in externe loods” het mailadres van uw vervoerder in.
  4. Er is geen ‘opslaan’-knop. Klik op het Portbase logo linksboven, u keert weer terug in het hoofdscherm

Vanaf nu ontvangt uw vervoerder e-mail berichten als uw lading is geselecteerd voor douane fysieke controle in de externe loods.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ontvang geen e-mailnotificaties (meer), hoe kan dit?

Mogelijk hebt u in het verleden gebruik gemaakt van e-mailnotificaties uit de service Melding Lading Import of Douane Scan Proces. Per 1 november 2017 zijn deze e-mailnotificaties komen te vervallen. U dient zich te abonneren op de e-mailnotificaties van Inspectieportaal. Zie de Quick Start Guide van Inspectieportaal om te weten hoe u de e-mailnotificaties (opnieuw) kunt instellen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ontvang ook inspecties van andere overheidsinstanties, kan ik deze inspecties ook in het Inspectieportaal zien?

Via het Inspectieportaal kunt u alle inspecties die onder het convenant Ladingregie Zeehavens horen ontvangen. Dit betekent dat de Douane namens de NVWA of ILT ook inspecties kan (laten) uitvoeren. De overheidsorganisaties behouden echter het recht om ook buiten het convenant inspecties uit te voeren. Deze inspecties worden momenteel niet gemeld via het Inspectieportaal.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welke havens doen mee?

Inspectieportaal geldt voor alle havens in Nederland. De voorwaarde voor het gebruik van Inspectieportaal is dat de ATO ook via de PCS-service Melding Lading Import aan de Douane is verstuurd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wordt de terminal automatisch geïnformeerd over de inspectie?

Als cargadoor/ladingagent bent u verantwoordelijk voor het ter inspectie aanbieden van uw lading. Via Inspectieportaal kan de terminal ook geïnformeerd worden over de inspectie zodat er (geautomatiseerd) lading geblokkeerd en vrijgegeven kan worden. Hierdoor hoeft u in veel gevallen geen additionele communicatiemomenten te hebben met uw terminal.

U bent zelf verantwoordelijk om met de terminals waar uw lading gelost wordt te bevestigen of ze zijn aangesloten op de service Inspectieportaal.

Per 1/10 zijn de volgende terminals aangesloten:

Terminal Type koppeling Bijzonderheden
Hutchison Ports Delta II Systeemkoppeling
APM Terminals Maasvlakte 2 Systeemkoppeling
Hutchison Ports ECT Delta Systeemkoppeling Fysieke inspecties handmatig via terminalwebsite blokkeren
Hutchison Ports ECT Euromax Systeemkoppeling
Rotterdam World Gateway Systeemkoppeling
Rotterdam Short Sea Terminal E-mail

Heeft u gevonden wat u zocht?

De Vertrouwensketen

Kan ik via de Vertrouwensketen ook de commerciële vrijstelling opvragen bij de rederij?

Nee, u dient nog steeds met de rederij contact op te nemen als u de commerciële vrijstelling niet automatisch toegewezen krijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Procesvoortgang

Ik heb mijn inspecties ontvangen o.b.v. mijn ENS-aangifte maar zie deze niet terug in Inspectieportaal, hoe kan dit?

De Douane beperkt de inspecties die gemeld worden via de ENS-aangifte tot een minimum. In overleg met de Douane is ervoor gekozen om hier geen voorziening voor te bouwen in Inspectieportaal. Indien de Douane een inspectie meldt via de ENS-aangifte kan de Douane op een later moment de inspectie handmatig registreren via Inspectieportaal. U wordt dan op de reguliere manier geïnformeerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Voor welke lading ontvang ik inspecties?

U kunt voor alle lading die via een Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO) gemeld is aan de Douane een inspectie ontvangen. Dit omvat containerlading, stukgoed en uitzonderlijke gevallen ook bulklading.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb geen losbevestiging gezien in Inspectieportaal maar de container is wel gelost op de terminal, hoe kan dit?

De losbevestiging wordt gestuurd door de (container)terminal. Niet alle containerterminals ondersteunen dit scenario. U ziet alleen de losbevestiging voor containerterminals die dit scenario ondersteunen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wijzigingen

Hoe kan ik het Download-bestand bewerken?

Bij het gebruiken van de Downloadfunctie ontvangt u een CSV-bestand. Dit bestand kunt u op 2 manieren verwerken naar een Excel-spreadsheet:

1. U kunt het bestand openen in een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel. Via Excel kunt u heel kolom A selecteren en via de tab “Data”/"Gegevens" de functie “Tekst naar Kolommen” gebruiken. Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.
  2. U kunt het bestand opslaan op uw computer. Vervolgens opent u Microsoft Excel en ga naar de tab “Data” / "Gegevens". Selecteer hier "Van Tekst". Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.