Melding Schip

Dé centrale ingang voor alle scheepsmeldingen.

Functionaliteiten

Dien ik de facilities op te geven?

Wij adviseren om de facilities toe te voegen aan de vorige havens in de security information. Dit zorgt ervoor dat de security information correct doorloopt naar het Havenbedrijf.
Zorg ervoor dat u de daadwerkelijke facility opgeeft. In geval dat dit echt niet bekend is, mag er UNKNOWN opgegeven worden.

Het lukt niet om het schip over te zetten naar een andere agent. Hoe komt dat?

Wanneer het niet lukt om een vessel call over te zetten naar een andere agent dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

• De vessel call is afgekeurd met een berth sequence error. In dat geval kan de vessel call ook niet worden overgezet. Wanneer er een berth sequence error in de schermen wordt getoond dan wil dit zeggen dat de opgegeven ligplaats volgorde niet overeenkomt met wat er bij het Havenbedrijf bekend is. De volgorde van de ligplaatsen zal aangepast moeten worden. U kunt hiervoor contact opnemen met het Havenbedrijf of de e-mail opzoeken die vanuit het Havenbedrijf is gestuurd met daarin de correcte volgorde van ligplaatsen.
  • Er is een inactieve cargo handling agent gebruikt. In dat geval kan de vessel call ook niet overgezet worden. Wanneer u een of meerdere inactieve cargo handling agents gebruikt heeft dient u deze te verwijderen en vervolgens op te slaan. Daarna kan het schip overgezet worden.
  • Het is van belang dat de ligplaatsen wel op ‘arrived’ staan om het schip over te kunnen zetten naar een andere agent. Alle eerder opgegeven ligplaatsen zullen een ATA moeten hebben om deze over te kunnen zetten.

Foutmeldingen

Wat doe ik bij de foutmelding: ‘Not allowed to declare security: Visit times are not in chronological order’?

Deze foutmelding komt doordat de gegevens van het upload bestand niet overeenkomen met wat er in de vessel call gemeld is. In de vessel call zullen de gegevens aangepast moeten worden naar wat er op het upload bestand is gemeld. Dit heeft te maken met de opgegeven datum/tijd die niet overeenkomt. Als de gegevens overeenkomen kan het bestand opnieuw worden geüpload en zal deze worden verwerkt.

Ik kan mijn reis niet annuleren. Het systeem geeft aan dat er nog lading op staat gemeld. Hoe los ik dit op?

Bij deze melding is het van belang om na te kijken wie er lading op heeft staan voor deze reis:

• Bent u het zelf? Zorg er dan voor dat deze lading verwijderd wordt uit de service Melding Lading Import. Zorg ervoor dat u na het verwijderen de SAL wel verstuurt naar de Douane. Zodra dit is gebeurd is het mogelijk om de reis te annuleren.
  • Is het een andere agent? Dan dient deze zijn lading te verwijderen in zijn scherm. U dient contact op te nemen met deze agent en te vragen deze lading te verwijderen. Ook vraagt u hen de SAL opnieuw te versturen.

Gevaarlijke stoffen
Wanneer het systeem aangeeft dat er nog gevaarlijke stoffen staan gemeld op de vessel call zoek dan via Melding Lading Import de gevaarlijke stoffen melding op. Klik vervolgens op het vlammetje zodat u in de melding zit. Ook hier kan een andere agent zijn gevaarlijke stoffen gemeld hebben en dient hij deze op dezelfde wijze te verwijderen. U kunt dan in deze melding de gevaarlijke stoffen per consignment verwijderen via het prullenbakje. Sla dit vervolgens op, hierna kan de vessel call wel worden gecanceld.

Waste
Geeft het systeem aan dat er nog waste is gemeld op de vessel call? Klik dan in de vessel call op de tab ‘Waste Declaration’. U komt dan in de ‘Waste Declaration’ hier kunt u waste verwijderen door op de CANCEL knop te klikken. Wanneer dit is gedaan kan de vessel call ook gecanceld worden.

Procesvoortgang

De bestelling blijft een vliegtuigje tonen. Waarom loopt deze niet meteen door in het scherm?

Een bestelling van bijvoorbeeld de nautische dienstverleners wordt per ligplaats gedaan bij het Havenbedrijf. Per ligplaats geeft u op wat er besteld moet worden en vervolgens klikt u op ‘Order movement’, de bestelling wordt dan uitgezet bij het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf zal de bestelling moeten goed- of afkeuren. Tot die tijd zal de bestelling in Portbase op de status met het vliegtuigje blijven hangen.
Let op: hanteer wel de periode van 2 uur voor het bestellen. Wanneer een bestelling blijft hangen zal de agent contact moeten opnemen met Havenbedrijf om de bestelling in orde te laten maken.

Ik krijg mijn schip niet te zien in de service Melding Lading Import. Hoe kan dit?

Bij het niet kunnen opgeven van lading in de service Melding Lading Import is het manifest niet beschikbaar. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

• De agent die lading wil melden is niet gemeld als cargo handling agent. Dit is verplicht als er lading gemeld moet worden. Zorg ervoor dat de ship operator de agent opvoert als cargo handling agent.
  • De synchronisatie van de scheepsmelding is niet goed gegaan. Dit kan veroorzaakt worden door een probleem bij Portbase. Neem hiervoor contact op met de service desk van Portbase.

Wat kan ik doen wanneer ik geen ATA ontvang op mijn opgegeven reis? Kan deze nog opgegeven worden?

De ATA dient verstuurd te worden door het Havenbedrijf. Mocht dit niet gebeurd zijn, dan is het mogelijk om dit via de Service Desk op te laten voeren. U dient in dat geval een e-mail met toestemming vanuit het Havenbedrijf mee te sturen naar het e-mailadres van de Portbase servicedesk. Hiermee kunnen wij u verder helpen om de ATA alsnog op te voeren voor de reis.

Er is een uitzondering voor de haven van Vlissingen. Voor deze haven wordt er geen ATA (of ATD) opgegeven.

Wat moet ik doen wanneer ik al een CRN-nummer heb ontvangen van de havenmeester?

Wilt u gebruik maken van de vervolgservices (zoals Melding Lading Import)? Dan is het voor bepaalde havens als Hansweert, Vlissingen en Terneuzen, Den Helder, Ankerplaats Zeeland en Breskens verplicht om het aangemelde CRN handmatig op te voeren in het scherm. Voor de overige havens kunt u het schip opzoeken door middel van het IMO-nummer of op naam. Na dit gedaan te hebben is het ook mogelijk om een eerder geplaatste reis te kopiëren.

Wijzigingen doorvoeren

Ik kan de ligplaats niet verwijderen. Hoe los ik dit op?

Het verwijderen van een ligplaats (berth) is alleen mogelijk als deze nog geen ATA heeft ontvangen. Als de ligplaats nog geen ATA heeft ontvangen kan deze verwijderd worden. Let er dan wel op dat er op deze ligplaatsen geen lading, gevaarlijke stoffen of afvalstoffen op zijn gemeld. Deze zullen eerst moeten worden verwijderd. Als er niets meer op de ligplaats is geboekt kan de ligplaats verwijderd worden. Een ligplaats verwijdert u in de vessel call met het prullenbakje.

Kan een ATA of ATD nog worden verwijderd?

De ATA en ATD kan verwijderd worden. Wel dient u dit eerst op te nemen met het Havenbedrijf.
De ATA als de ATD’s worden automatisch gegeven door het Havenbedrijf. Zodra u een mail ontvangt met de bevestiging dat de ATA/ ATD verwijderd mag worden dan kunt u deze doorsturen naar de servicedesk van Portbase. Hiermee kunnen wij u verder helpen om de ATA of ATD alsnog te verwijderen voor de opgegeven reis.