Alle douanedocumenten voor export eenvoudig voormelden bij deepsea-, shortsea- en ferryterminals. U heeft één ingang voor al uw voormeldingen.
Het equipment is niet ontvangen op de terminal. Hoe kan ik het documentnummer van de Douane aanpassen, toevoegen of verwijderen?
Het aanpassen van het documentnummer is mogelijk door het bedrijf dat de vooraanmelding heeft gedaan, mits het equipment niet ontvangen is op de terminal. Indien het equipment succesvol is ontvangen op een terminal, zie FAQ “Het equipment is ontvangen op de terminal. Hoe kan ik het documentnummer van de Douane aanpassen, toevoegen of verwijderen”.
Selecteer ‘Documentnummer’ voor het aanpassen en verwijderen van een documentnummer in Melding Export Documentatie.
Selecteer ‘Transport equipment ID(s)’ voor het toevoegen van een documentnummer in Melding Export Documentatie.
*Let op: Indien het equipment is aangekomen op de terminal en een aankomstmelding verstuurd is gevolgd door een afwijzing van de Douane, moet de indiener de vooraanmelding altijd verwijderen en vervolgens een nieuwe vooraanmelding doen. Portbase stuurt dan alleen een nieuwe aankomstmelding aan de Douane.
Het equipment is ontvangen op de terminal. Hoe kan ik het documentnummer van de Douane aanpassen, toevoegen of verwijderen?
Onderstaande 3 stappen dienen doorlopen te worden om een documentnummer aan te passen nadat de zending succesvol is ontvangen op de terminal. Voeg het bewijs uit stap 2 toe in de e-mail aan de rederij of terminal. De terminal zal het in Melding Export Documentatie het equipment nummer in een fictief equipment veranderen. De vooraanmelding zal wel zichtbaar blijven, maar is onbruikbaar gemaakt. Hiernaast zal de terminal het documentnummer uit hun eigen administratie (RTO) halen. Indien de wijziging van het documentnummer niet lukt kunt u contact opnemen met Customer Service.
Terminal
E-mail Douane
Contact terminal of rederij
P&O Europoort
douane.drh.cwp.ferries@douane.nl.
Teamleader.Europoort@Poferries.com
+31 18 125 5310
Stena Line
douane.drh.cwp.ferries@douane.nl.l
customs.supportnl@stenaline.com
+31 17 438 9344
CLdN
douane.drh.cwp.ferries@douane.nl.
freight.uk@cldn.com
+35 22 644 66 288
DFDS
douane.drh.cwp.ferries@douane.nl.
ferry.vlaardingen@dfds.com
+31 10 208 4992
RST
douane.drh.rst@douane.nl
customs@rstbv.nl
+31 10 294 2491 of +31 10 294 2 416
RWG
douane.drh.rwg@douane.nl
dcg@rwg.nl
ECT Delta
douane.drh.ect-delta@douane.nl
Via rederij
Euromax
douane.drh.euromax@douane.nl
Via rederij
Hutichon Ports Delta 2
douane.drh.apm@douane.nl
Via rederij
APM II
douane.drh.apm.mvII@douane.nl
mvii.datacenter@apmterminals.com
Broekman Logistics
douane.drh.broekman@douane.nl
csd.containers@broekmanlogistics.com
Hoe kan ik het equipment (trailer- of containernummer) aanpassen, toevoegen of verwijderen?
Een equipment kan worden aangepast door het incorrecte equipment te verwijderen en het nieuwe op te voeren op het document in Melding Export Documentatie. Het verwijderen en opvoeren kan alleen gedaan worden door het bedrijf dat de melding gedaan heeft mits de zending niet ontvangen is op de terminal, geen ‘Gate-in’. Zie hieronder bij ‘Aanpassen / toevoegen / verwijderen’ of ‘Systeemkoppeling’ de uitleg.
Neem contact op met de terminal voor het toevoegen of verwijderen van een equipment als de zending ontvangen is op de terminal en het manifest nog niet verzonden is.
Waarom kan alleen de terminal wijzigingen doorvoeren na aankomst?
-Alleen de terminal kan na aankomst wijzigingen doorvoeren omdat anders de terminal administratie niet gelijk is aan die van Portbase.
-De Douane krijgt een bericht als de gehele zending (eventueel over meerdere equipments) van de vooraanmelding in Melding Export Documentatie is aangekomen bij de terminal. Opvolgend kan de inspectie worden aangezegd of worden de container(s) vrijgegeven. Het toevoegen van een equipment na aankomst moet in overleg omdat het inspectiemoment voor de douane reeds geweest is.
Aanpassen / Toevoegen / verwijderen
Om een equipment aan te passen, toe te voegen of te verwijderen bij de melding, dient u de melding op te zoeken in de service Melding Export Documentatie. Geef bij de zoekfilter het documentnummer op en pas de datumrange aan naar de dag dat de melding gemaakt is. Daarna `selecteert u het ‘Documentnummer (niet ‘Transport equipment ID(s)’) in de regel die naar boven gekomen is. De melding zal in een nieuw scherm openen waar u de aanpassingen kunt doorvoeren.
Systeemkoppeling
Indien u gebruik maakt van een systeemkoppeling dan kunt u een ‘replace’ of ‘deletion’ bericht insturen. Uw softwareleverancier kan hier meer informatie over geven. Niet alle systemen zijn hierop ingesteld, in dat geval moet u de melding handmatig via de webschermen van Portbase aanpassen of verwijderen.
Hoe kan ik het boekingsnummer aanpassen, toevoegen of verwijderen?
Een boekingsnummer kan worden aangepast door het incorrect boekingsnummer te verwijderen en het nieuwe op te voeren. Dit doet u op het document in Melding Export Documentatie. Het verwijderen en opvoeren kan alleen gedaan worden door het bedrijf dat de melding gedaan heeft, mits de zending niet ontvangen is op de terminal, geen ‘Gate-in’. Zie hieronder bij ‘Aanpassen / toevoegen / verwijderen’ of ‘Systeemkoppeling’ de uitleg.
Neem contact op met de terminal voor het toevoegen of verwijderen van een boekingsnummer als de zending ontvangen is op de terminal en het manifest nog niet is verzonden.
Waarom kan alleen de terminal wijzigingen doorvoeren na aankomst?
Alleen de terminal kan na aankomst wijzigingen doorvoeren omdat anders de administratie van de terminal niet gelijk is aan die van Portbase.
Aanpassen / Toevoegen / verwijderen
Om een boekingsnummer aan te passen, toe te voegen of te verwijderen, dient u de melding op te zoeken in de service Melding Export Documentatie. Geef bij de zoekfilter het documentnummer op en pas de datumrange aan naar de dag dat de melding gemaakt is. Daarna selecteert u het ‘Documentnummer’ (niet ‘Transport equipment ID(s)’) in de regel die getoond wordt. De melding zal in een nieuw scherm openen waar u de aanpassingen kunt doorvoeren.
Systeemkoppeling
Indien u gebruik maakt van een systeemkoppeling dan kunt u een ‘replace’ of ‘deletion’ bericht insturen. Uw softwareleverancier kan hier meer informatie over geven. Niet alle systemen zijn hierop ingesteld, in dat geval moet u de melding handmatig via de webschermen van Portbase aanpassen of verwijderen.
Meer informatie over de meldingen tijdens het proces van controle en vrijgave bij de Douane.
Zendingen voor export (Douaneregeling uitvoer) worden bij aankomst op de terminal door de terminal gemeld bij de Douane. Op basis van een risicoanalyse kan de Douane besluiten een controle uit te voeren op een zending.
Indien een controle plaatsvindt op de container, komt er een rood stopbord bij het veld "Bericht van controle/vrijgave". Als de Douane een inspectie aanzegt, wordt dit meestal binnen 5 minuten na de ‘arrival at exit’ verstuurd (in uitzonderlijke gevallen kan dit ook op een later moment). Bij een controle wordt de exportzending op de terminal geblokkeerd, totdat de Douane een controle uitvoert en een vrijgavebericht verstuurt.
De rederij is verantwoordelijk om de zending ter controle aan te bieden aan de Douane. Zij worden ook door ons op de hoogte gesteld van de controle aanzegging.
Zodra de zending is vrijgegeven, verschijnt er een groen vinkje bij het veld "Bericht van controle/vrijgave ".
Mocht de controle plaats hebben gevonden maar er staat geen groen vinkje, dan kunt u contact opnemen met Nationale helpdesk Douane via het telefoonnummer 088-1566655. Zij kunnen de status opzoeken en een vrijgavebericht versturen naar Portbase.
Indien er geen controle op een zending plaatsvindt, zal in het veld "Bericht van controle/vrijgave " altijd een grijs bolletje staan.
Bij overige documenten wordt er geen aankomstmelding aan de douane verzonden. Ook hier zal in het veld "Bericht van controle/vrijgave " altijd een grijs bolletje staan.
Tip: u kunt ook e-mail notificaties ontvangen wanneer de status van documenten die u hebt voorgemeld wijzigt. Lees hier meer.
Ik heb geen Confirmation of Exit (CoE) ontvangen?
De Confirmation of Exit wordt door de douane normaliter verstuurd mits:
Mocht u om één of andere reden geen Confirmation of Exit hebben ontvangen, dan krijgt u na respectievelijk 30 en 125 dagen een bericht van de Douane dat voor het betreffende document nog geen Confirmation of Exit is gegenereerd. Als u een dergelijk bericht krijgt is een schermprint van onze Track & Trace ECS module voldoende om alsnog van de Douane de Confirmation of Exit te verkrijgen. Mail: Douane.drh.Maasvlakte.Nabewerking@belastingdienst.nl
Als u uiteindelijk na 150 dagen niet heeft gereageerd wordt het document buiten werking gesteld, en is de lading van dit document voor de Douane nooit geëxporteerd. Een vervolgstap kan zijn dat de informatie door de Belastingdienst kan worden gebruikt om bij een BTW controle u alsnog te vragen wat er met de lading is gebeurd. Wanneer u geen afdoende antwoord kan geven, bestaat de kans dat u een navordering van de BTW krijgt.
Hoe controleer ik of er een document is voorgemeld bij de terminal?
Open ‘Track & Trace export’ en zoek de zending via één van deze opties:
Zoeken op basis van:
Levert uw zoekopdracht geen resultaat? Dan is het document nog niet voorgemeld. Meld zelf het document voor, of spreek af in uw keten wie de documentvoormelding doet.
Levert uw zoekopdracht wel resultaat? Controleer dan nog even het boekingsnummer. Staat daar een groen vinkje achter? Mooi, dan is de voormelding ook bekend bij de terminal. Staat er een oranje uitroepteken? Dit boekingsnummer is (nog) niet bekend bij de terminal en heeft de voormelding nog niet ontvangen. Kijk hier wat u kunt doen.
Waarom blijft de TG1 / RT1 op ‘verzonden’ staan?
U kunt bij de Douane navragen of er storing is of een fout in het genoemde document: 088-1566655. Zo niet, neem dan contact op met de Service Desk.
Waarom blijft de TAE op ‘verzonden’ staan?
Vraag bij de Douane na of er storing is: 088-1566655. Zo niet, neem dan contact op met de Service Desk.
Waarom is mijn document niet zichtbaar bij de vervoerder?
De vervoerder ontvangt vanuit de terminal de melding dat het document niet bekend is. In dit geval kan de vervoerder met de expediteur controleren of de correcte terminal gebruikt is, met wat de vervoerder gekozen heeft als terminal. Controleer ook de andere data zoals container- en boekingsnummer. Wanneer deze gegevens overeenkomen, kunt u contact opnemen met de Service Desk van Portbase.
Wat doe ik bij de melding dat het boekingsnummer onbekend is?
De melding dat het boekingsnummer bij de betreffende terminal niet bekend is (een oranje uitroepteken) kan verschillende redenen hebben:
In beide gevallen adviseren wij u contact op te nemen met de rederij of ferry-operator. Hier kunt u navragen of u het juiste boekingsnummer hebt dan wel of zij dit nummer reeds hebben bekendgemaakt bij de terminal.
Ik krijg een foutcode te zien in Track & Trace Export, wat moet ik doen?
Gebruik de onderstaande tabel om na te gaan wat er aan de hand is en welke oplossing er mogelijk is.
Contact opnemen met de Douane?
Voor verdere vragen over het blokkeren van een exportzending neemt u contact met de Douane in het land waar de aangifte is gedaan. Is de aangifte in Nederland gebeurd, dat kunt u hiervoor terecht bij de Nationale Helpdesk Douane. Zie hieronder de contactgegevens van de Douane in Nederland en in de belangrijkste herkomstlanden:
Voor ECS-lading | Voor NCTS-lading | |||
Land | telefoon | telefoon | ||
Nederland | 088 1566655 | nhd.apeldoorn@belastingdienst.nl | 088 1566655 | nhd.apeldoorn@belastingdienst.nl |
Duitsland | +49 40428202324 | nsd-ecs@zoll.bund.de | +49 40428202324 | nsd-ecs@zoll.bund.de |
België | +3225793333 | helpdesk.ecs@minfin.fed.be | +32 25763066 | ncts.be.helpdesk@minfin.fed.be |
Polen | +48126290154 | ecs.hd@kra.mofnet.gov.pl | +35 1218813942 | helpdesk@ncts-centrum.mofnet.gov.pl |
Foutmelding bij opvoeren: ‘De exportzending voor document … is al aangemeld door de terminal’. Wat betekent dit?
In sommige (nood)gevallen kan een terminal het documentnummer namens u voormelden. Als u hetzelfde document daarna probeert voor te melden krijgt u deze foutmelding:
'De exportzending voor document … is al aangemeld door de terminal.'
U kunt het document niet terugvinden in Track & Trace. Neem eventueel contact op met de terminal om te controleren of de juiste gegevens zijn voorgemeld.
Wat doe ik bij de foutmelding bij opvoeren: ‘Document … bestaat al’?
Indien u onderstaande foutmelding krijgt, betekent dit dat het betreffende documentnummer reeds in ons systeem is opgevoerd. Dit kan door uw eigen bedrijf of door een andere partij zijn gedaan, bijvoorbeeld de vervoerder, de douane-agent of de terminal.
“De exportzending voor document … bestaat al.”
Controleer in track & trace of de juiste gegevens zijn voorgemeld. Zijn de gegevens onjuist? Lees hier hoe u de voormelding kunt aanpassen.
Mijn container staat op de ECT terminal alleen is er geen melding (‘Gate-in’) dat de zending gearriveerd is, hoe kan dat?
Bij andere documenttypes dan EX, CO of EU (bijvoorbeeld T1/ICT/REX) wordt er pas een ‘Gate in’ gegeven indien de container geladen wordt of al vertrokken is.
Let op! Dit geldt alleen bij de ECT Terminals.
Wat betekent de foutmelding: ‘Transport equipment ‘x’ bevat exportzendingen van een andere expediteur. Weet u zeker dat u uw…’?
Dit is een waarschuwing wanneer:
Indien de transport equipment inderdaad meerdere documenten bevat, kunt u op OK klikken en wordt de voormelding opgeslagen.
In het geval van 1 of 2 wordt dit gevolgd door de foutmelding: ‘De exportzending voor document ‘x’ bestaat al’. Dit betekent dat de combinatie van documentnummer en transport equipmentnummer in het PCS reeds bestaat. Dit kan door uzelf zijn gedaan of door een andere partij in de keten. Indien de voormelding is gedaan door een expediteur of vervoerder, kunt u dit terugvinden in Track & Trace Export. Indien het document is voorgemeld door een terminal, dan kunt u contact opnemen met de Service Desk.
Ik krijg een foutcode te zien in Track & Trace Export, wat moet ik doen?
Gebruik de onderstaande tabel om na te gaan wat er aan de hand is en welke oplossing er mogelijk is.
Contact opnemen met de Douane?
Voor verdere vragen over het blokkeren van een exportzending neemt u contact met de Douane in het land waar de aangifte is gedaan. Is de aangifte in Nederland gebeurd, dat kunt u hiervoor terecht bij de Nationale Helpdesk Douane. Zie hieronder de contactgegevens van de Douane in Nederland en in de belangrijkste herkomstlanden:
Voor ECS-lading | Voor NCTS-lading | |||
Land | telefoon | telefoon | ||
Nederland | 088 1566655 | nhd.apeldoorn@belastingdienst.nl | 088 1566655 | nhd.apeldoorn@belastingdienst.nl |
Duitsland | +49 40428202324 | nsd-ecs@zoll.bund.de | +49 40428202324 | nsd-ecs@zoll.bund.de |
België | +3225793333 | helpdesk.ecs@minfin.fed.be | +32 25763066 | ncts.be.helpdesk@minfin.fed.be |
Polen | +48126290154 | ecs.hd@kra.mofnet.gov.pl | +35 1218813942 | helpdesk@ncts-centrum.mofnet.gov.pl |
Zijn de documenten van mijn exportzending goed voorgemeld bij de terminal?
Vanuit het hoofdscherm gaat u naar de service ‘Melding Export Documentatie’. Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren.
U bent dan klaar om uw zending bij de terminal aan te bieden.
Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator of terminal.
Controleer altijd goed of u het documentnummer van de Douane correct invult. Dit nummer zal bij aankomst op de terminal geverifieerd worden bij de Douane.
Moet ik een documentvoormelding bij de terminal doen voor lege containers en lege trailers?
Nee. Wanneer u een lege container of een lege trailer brengt bij een terminal hoeft daar geen documentvoormelding voor te worden gedaan. Zorg wel dat u in de boeking bij uw rederij / ferry-operator aangeeft dat u leeg equipment wilt verschepen.
De rederij of ferry-operator geeft zelf via haar manifest aan de terminal en douane door dat de equipments leeg zijn en zonder documentvoormelding de terminal verscheept mogen worden.
Hoe ziet het boekingsnummer voor ferryoperators eruit bij de voormelding van exportzendingen?
Als u de vooraanmelding doet voor de ferry-operator in Melding Export Documentatie dan zorgen de eerste 4 posities (SCAC code) van het boekingsnummer, dat de melding naar de juiste ferry-operator verstuurd wordt. Indien de eerste 4 posities niet juist wordt ingevuld, dan heeft u geen succesvolle vooraanmelding gedaan. Er verschijnt een oranje bolletje achter het boekingsnummer met de tekst “Boekingsnummer (nog) niet bekend bij terminal”. Dit betekent dat u niet toegelaten zal worden tot het terrein van de ferry-operator.
Voor de boekingsnummers van de ferry-operators zijn de eerste 4 posities als volgt:
Bedrijf | SCAC | Voorbeeld | Extra toelichting |
CLdN | CLVW | CLVW0012345678 | “CLVW” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
DFDS | DFDS | DFDS12345678 | “DFDS” & boekingsnummer (8 posities) |
P&O Ferries | PONF | PONFEU12345678 | “PONF” & “EU” & boekingsnummer (8 posities) |
Stena Line | STNL | STNL0012345678 | “STNL” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren. U bent klaar om uw zending bij de ferry-operator aan te bieden. Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator.
Mijn goederen gaan van Nederland naar Ierland, moet ik een voormelding doen?
Ja, er moet altijd een document voormelding worden gedaan.
Het documenttype hangt af van de route en de gekozen douane procedure:
Bekijk voor verdere toelichting de handleiding gebruik documenttypes export.
Zijn de documenten van mijn exportzending goed voorgemeld bij de terminal?
Vanuit het hoofdscherm gaat u naar de service ‘Melding Export Documentatie’. Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren.
U bent dan klaar om uw zending bij de terminal aan te bieden.
Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator of terminal.
Controleer altijd goed of u het documentnummer van de Douane correct invult. Dit nummer zal bij aankomst op de terminal geverifieerd worden bij de Douane.
Moet ik een documentvoormelding bij de terminal doen voor lege containers en lege trailers?
Nee. Wanneer u een lege container of een lege trailer brengt bij een terminal hoeft daar geen documentvoormelding voor te worden gedaan. Zorg wel dat u in de boeking bij uw rederij / ferry-operator aangeeft dat u leeg equipment wilt verschepen.
De rederij of ferry-operator geeft zelf via haar manifest aan de terminal en douane door dat de equipments leeg zijn en zonder documentvoormelding de terminal verscheept mogen worden.
Hoe ziet het boekingsnummer voor ferryoperators eruit bij de voormelding van exportzendingen?
Als u de vooraanmelding doet voor de ferry-operator in Melding Export Documentatie dan zorgen de eerste 4 posities (SCAC code) van het boekingsnummer, dat de melding naar de juiste ferry-operator verstuurd wordt. Indien de eerste 4 posities niet juist wordt ingevuld, dan heeft u geen succesvolle vooraanmelding gedaan. Er verschijnt een oranje bolletje achter het boekingsnummer met de tekst “Boekingsnummer (nog) niet bekend bij terminal”. Dit betekent dat u niet toegelaten zal worden tot het terrein van de ferry-operator.
Voor de boekingsnummers van de ferry-operators zijn de eerste 4 posities als volgt:
Bedrijf | SCAC | Voorbeeld | Extra toelichting |
CLdN | CLVW | CLVW0012345678 | “CLVW” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
DFDS | DFDS | DFDS12345678 | “DFDS” & boekingsnummer (8 posities) |
P&O Ferries | PONF | PONFEU12345678 | “PONF” & “EU” & boekingsnummer (8 posities) |
Stena Line | STNL | STNL0012345678 | “STNL” & “00” & boekingsnummer (8 posities) |
Indien uw vooraanmelding succesvol is, zal het bolletje naast het 'boekingsnummer' groen kleuren. U bent klaar om uw zending bij de ferry-operator aan te bieden. Mocht u ondanks een groen bolletje niet worden toegelaten, neem dan contact op met de ferry-operator.
Wat betekenen de statusmeldingen (‘bolletjes’) in Melding Export Documentatie?
In het hoofdscherm van Melding Export Documentatie kunt u verschillende statusmeldingen volgen.
Drie statusmeldingen aan de linkerkant:
De bolletjes tonen de status vanaf aankomst bij de terminal tot vertrek van het schip. De bolletjes kleuren uiteindelijk allemaal groen (in volgorde van links naar rechts) naarmate de zending door het terminalproces beweegt.
Is de status grijs? Dan heeft dit nog niet plaatsgevonden. Heeft u het vermoeden dat deze status groen zou moeten zijn? Neem dan contact op met de rederij of ferry-operator.
Status achter het boekingsnummer:
Hoe kan ik meerdere documenten tegelijk voormelden?
Wanneer u veel documenten tegelijk wilt voormelden kunt u de upload-functie gebruiken. U kunt een Excel-bestand uploaden om in één keer meerdere voormeldingen in te dienen. Het uploaden werkt alleen wanneer u ons Excel-template gebruikt. Download op het PCS startscherm onder ‘My downloads’ het bestand ‘Invoer Meldingen exportdocumentatie’
Mijn goederen gaan van Nederland naar Ierland, moet ik een voormelding doen?
Ja, er moet altijd een document voormelding worden gedaan.
Het documenttype hangt af van de route en de gekozen douane procedure:
Bekijk voor verdere toelichting de handleiding gebruik documenttypes export.
Documenttype: wat is het verschil tussen RT1/TT1 en RT2/TT2?
Via de service Melding Export Documentatie kunt u ook T1- en T2-documenten voormelden. Voor beide documenten bestaat een verschil tussen douanevervoer dat eindigt in Nederland en doorgaand douanevervoer. Let er bij het voormelden van uw exportzending op dat u de juiste documentcode gebruikt. Zo weet u zeker dat uw T-document op het juiste douanekantoor wordt afgemeld. Gebruikt u de verkeerde documentcode, dan loopt u het risico dat de Douane uw T-document te vroeg afmeldt en u een nieuw document moet opmaken. Of andersom: dat uw T-document niet door de Douane wordt afgemeld, waardoor uw document niet wordt aangezuiverd.
T1 en T2 eindigend op een terminal in Nederland
Voor T-documenten waarvoor het kantoor van bestemming Rotterdam (vak 53) is, worden de codes RT1 en RT2 gebruikt. Deze documenten worden bij aankomst op de terminal in Nederland afgemeld bij de Douane.
T1 en T2 doorgaand Unie-douanevervoer
Lading kan ook verder worden vervoerd in een ander EU-land. Dit zijn doorgaande T-documenten en hiervoor worden de codes TT1 en TT2 gebruikt. Van deze documenten is het douanekantoor van bestemming een kantoor van een ander EU-land, een EVA-land of het Verenigd Koninkrijk (vak 53). Doorgaande T-documenten worden bij aankomst op de terminal in Rotterdam dan ook niet afgemeld door de Douane. Dit gebeurt pas in het land van bestemming.
Gecombineerde lading T1 en T2
Vervoert u binnen één zending goederen onder zowel T1 als T2; deze dienen geregistreerd te worden als T1 goederen (code RT1 of TT1).
Hoe stel ik e-mailnotificaties in?
Met e-mailnotificaties kunt u op hoogte blijven van uw zendingen zonder ingelogd te hoeven zijn.
De ontvangst van e-mailnotificaties staat niet standaard aan. U kunt zelf kiezen welke notificaties u wilt ontvangen. Kies in het hoofdscherm van het PCS onder ‘my profile’ voor ‘notificatie instellingen’.
Hier vindt u alle beschikbare notificaties. In de sectie ‘Export shipment notifications’ vindt u de volgende notificaties voor exportzendingen:
Indien u niet weet welke notificaties voor u van belang zijn, dan vinkt u voorlopig alle notificaties aan. U kunt dit later nog aanpassen.
Welk documenttype moet ik voor mijn export documentatie gebruiken?
Voor het gebruik van de juiste documenttypen in Melding Export Documentatie is een praktische handleiding beschikbaar. U leest hierin alles over het voormelden van uitvoerdocumenten, ATA-carnets en TIR-carnets.
Terminal: kan ik mij via de webschermen ook abonneren op een boekingsnummer?
Het is ook mogelijk om via het webscherm te abonneren op een boekingsnummer:
Vanaf nu zullen wijzigingen aan de exportzending(en) met dit boekingsnummer via het EDI bericht ‘Export shipment information’ naar het terminalsysteem worden gestuurd.
Terminal: kan ik ook handmatig de aankomst van een transport equipment melden?
Ja, dat is mogelijk:
Vervolgens zal automatisch de Arrival at Exit melding aan de Douane worden gestuurd.
Hoe moet ik een ander transport equipment dan een container invoeren?
Portbase hanteert hierbij de regels zoals deze reeds worden toegepast door de ferry-operators:
Indien u niet duidelijk is hoe u in een specifiek geval het equipmentnummer moet invoeren svp contact opnemen met de ferry-operator.
Wanneer kan ik een ander transport equipment type opvoeren dan een container?
Bij ferry-operators en bij sommige terminals met breakbulkgoederen kunt u diverse soorten equipment typen voormelden.
Ons systeem herkent aan de hand van het boekingsnummer dat u opgeeft of u andere equipments dan containers kunt melden.
Een boekingsnummer van een ferry-operator is te herkennen aan de eerste 4 posities van het boekingsnummer:
LET OP: Het kan zijn dat u van P&O Ferries een boekingsnummer heeft gekregen dat begint met EU, bijvoorbeeld EU12345678 (voorbeeld). In dat geval dient u bij de invoer van het boekingsnummer de letters PONF voor het boekingsnummer te zetten, dus PONFEU12345678 (voorbeeld).
Na het invullen van een boekingsnummer met één van deze ferry-operators kunt u equipmentsnummers invoeren die anders zijn dan een containernummer.
Hoe kan ik een gedane voormelding aanpassen of verwijderen?
De aan te passen of verwijderen voormelding zoekt u op via het zoekfilter. Hier geeft u het documentnummer in (veelal het MRN) en de datum dat de voormelding is aangemaakt. In het zoekresultaat klikt u vervolgens op het betreffende documentnummer of transport equipmentnummer. De voormelding opent dan in een nieuw scherm. Nu kunt u de aanpassingen doorvoeren en opslaan. Links onderin kunt u de voormelding desgewenst verwijderen.
Let op! Aanpassen of verwijderen van een voorgemeld exportdocument kan alleen door het bedrijf dat de voormelding heeft aangemaakt. De transport equipment mag bovendien nog niet zijn aangenomen op de terminal (nog geen status ‘gate in’ hebben).