Verbetering coördinatie verkeersplanning bij harde windverwachting

1 oktober 2024 | Melding Schip

Namens de Havenmeester informeren wij je graag over het volgende.

Om ervoor te zorgen dat de impact van extremer weer zo min mogelijk invloed heeft op de verkeersplanning en bijdraagt aan de veiligheid binnen de haven, beschikt de havenmeester over een set aan tools. Een goed overzicht van de beschikbare tools en middelen om de veiligheid in de haven te waarborgen kan enorm helpen. Hierbij kan gedacht worden aan inzet Shoretension, slepers in de zij van schepen maar ook het op tijd afschalen of stilleggen van de scheepvaart.

“Een voorbeeld van het extreme weer is de laatste code Rood van het KNMI van 18 februari 2022 waarin hevige windpieken zaten. Tijdens deze storm zijn er reizen gepland geweest waar achteraf door de dienstverleners is aangegeven dat de schepen beter hadden kunnen blijven liggen. Niet dat het verkeerd is gegaan maar omdat de sleepdiensten bij andere schepen benodigd waren om deze tegen de kant te houden en het daarnaast ook wel pittige reizen voor de dienstverleners waren, waar wij ons als Divisie Havenmeester (DHMR) af moeten vragen of we deze reizen, met een verhoogd risico, door moeten laten gaan. Naar gelang de storm zich opbouwde waren uiteindelijk alle slepers inclusief een aantal duwboten in de haven ingezet om schepen tegen de kant te houden en konden er geen reizen meer gepland worden. Hierdoor kwam de vraag naar voren of DHMR niet in een eerder stadium moet bepalen dat de verkeersplanning gestopt wordt?”

Dit voorbeeld toont aan dat we pro-actiever moeten werken om zoveel mogelijk te voorkomen dat adhoc situaties ontstaan waar we niet altijd een directe oplossing voor hebben. Hiertoe is een procedure opgesteld. Om zo de havengebruiker zo vroeg mogelijk te informeren over de verwachte situatie en de veiligheid in de haven maximaal te waarborgen. Hieronder een samenvatting van deze procedure.

Werkprocedure
Wanneer er een windverwachting is van 15 m/s of meer gemeten op de Noorderpier, zal er 36 uur, 24 uur en 12 uur voorafgaand overleg worden gevoerd met de Nautisch dienstverleners (NDV). Tijdens deze overleggen wordt de capaciteit van de NDV en de situatie in de haven besproken. Oftewel, wat zijn de risico schepen m.b.t. de voorspelde wind(richting) en waar wordt dus verwacht
dat sleepboten moeten gaan bij duwen en/of waar moet extra Shoretension worden ingezet. Hierna volgt afstemming met de agent of een schip deze middelen gaat gebruiken of dat ze eerder zal gaan vertrekken.

Op 24 uur zal er een Port Information Notice (PIN) worden gestuurd zodat iedereen in de haven kan weten dat er harde wind wordt verwacht.

6 Uur voor de windvoorspelling zal het laatste moment zijn om grote schepen nog te laten bestellen om veilig te kunnen vertrekken. Vanaf 6 uur voor de windvoorspelling zal het HCC ook met de NDV het overzicht van de capaciteit up-daten om zo het binnenkomend en uitgaand proces af te stemmen op de overgebleven capaciteit van de nautische dienstverleners.

Vanaf 17,2 m/s neemt de Duty Officer Verkeer (DOV) de coördinatie van de planning geheel op zich. Hij bepaalt in overleg met de NDV de volgorde van binnenkomende en uitgaande schepen. Er geldt dan ook een totale capaciteitsregeling voor alle dienstverleners. Verder afschalen van binnenkomende en uitgaande schepen wordt door de DOV op het HCC geïnitieerd waarbij de eventuele rij wachters conform de werkprocedure wordt afgewerkt waarbij ieder nieuw opgevoerd schip achter aan de wachtrij aansluit (door het HCC op wachter wordt gezet) tot dat de gehele wachtrij is weggewerkt.

Stoppen verkeersplanning
Om de verkeersplanning te stoppen, bepalen we gezamenlijk met de dienstverleners onder welke omstandigheden het niet meer mogelijk is, hun taken veilig te kunnen uitvoeren. Hierbij ligt de focus op extreme wind, regen, onweer maar kan ook gericht zijn op winterse weersomstandigheden zoals ijzel, sneeuw en hagel. Uiteindelijk besluit de DOV of en wanneer de verkeersplanning gestopt wordt. Hierbij kijken we naar de beperkingen van de verschillende dienstverleners:

Verkeerafhandeling wordt sowieso gestopt bij Code Rood van het KNMI. Deze wordt bij harde windstoten aan de kust van minimaal 120 km/u (33,3 m/s) en in het binnenland bij minstens 100 km/u (27,8 m/s) afgekondigd. Of als er onvoldoende NDV over zijn om ingezet te worden voor de verkeersplanning zal deze ook gestopt worden.

Terug naar normaal
Nadat de storm is overgewaaid en de golfhoogte neemt af zullen de schepen die als wachter liggen weer opgevoerd moeten worden. Het principe hierbij is, de langst wachtende zal als eerste worden opgevoerd. Tij-schepen die een tij dreigen te missen hebben voorrang. Nieuw bestelde schepen sluiten achteraan de wachtrij.