Hoe kan ik sneller werken in de Vertrouwensketen?

Binnen Cargo Release Manager zijn de opties beperkt. De Vertrouwensketen ondersteunt vooruit werken terwijl de commerciële release nog niet beschikbaar is. Echter sommige extra functies zijn niet beschikbaar gemaakt binnen de service Cargo Release Manager aangezien deze kosteloos wordt aangeboden.

Dat is opzichzelf geen probleem, maar het is goed dat u weet wat de gevolgen zijn en welke opties er zijn waar u mogelijk gebruik van wilt maken om effectiever te werken:

Cargo Release Manager:

Wanneer u de rol heeft van Release-to Party bent u reactief op de commerciële release en daarmee trager dan u als vooruit kan werken in Cargo Controller.
Tip: Het registreren van een Vertrouwde Ladingregisseur kan u hierbij helpen, mits uw expediteur Cargo Controller gebruikt.

Cargo Controller gratis?

In Cargo Controller heeft u volledig inzicht in de B/L indien vooraf aan de commerciële release een B/L trackt, hier staat dan wel transactiekosten tegenover. Er is echter ook een tussenstap mogelijk: U kunt in Cargo Controller kiezen om geen aanvullende ladinginformatie in te zien, alsnog reactief te werken op de commerciële release, maar zonder transactiekosten de Vertrouwensketen handelingen automatiseren via API. Dit verandert niets aan de bovenstaande schema behalve dat er geen manuele acties meer van uw gebruikers nodig zijn.

Lees voor meer informatie hier u dit werkt en neem contact op met onze Sales afdeling voor de mogelijkheden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik de lijst met Inland Operators beperken tot mijn vaste vervoerders?

Ja, u kunt binnen Cargo Controller en Cargo Release Manager een vaste lijst met vervoerders registreren. Dit is alleen in te stellen door een hoofd- en/of gebruikersbeheerder en heeft operationele gevolgen voor uw gebruikers.

U kunt niet automatisch vervoerders nomineren, omdat dit het operationele proces te veel zou beïnvloeden als zich een scenario voordoet waarin een andere vervoerder moet worden aangewezen.

Registreer vertrouwde partners

U kunt uw logistieke partner(s) toevoegen aan uw organisatie als 'Vertrouwde Vervoerders'.

1. Log in Cargo Controller of Cargo Release Manager, ga naar het gebruikersmenu > Beheer gegevenstoegang.
  2. U bevindt zich in de commerciële release. Kies het tabblad 'Vertrouwde Vervoerders' en hier kunt u uw logistieke partners selecteren. U kunt meerdere partijen toevoegen.

Activering: Vanaf het moment dat u hier 1 vervoerder registreert, is de mogelijkheid om nog een vervoerders te nomineren uitgesloten. Deze lijst van vervoerders moet onmiddellijk zo volledig mogelijk worden gemaakt. Afwijkingen kunnen dan alleen door hoofd- en/of gebruikersbeheerders worden bijgewerkt.

Deze partijen dient u nog wel per container te nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik machtigen en/of nomineren via een Excel upload?

Ja, dat is mogelijk. Het is grotendeels gelijk aan het volgen van nieuwe B/L's via een Excel upload, maar u zult meer informatie moeten aanleveren.

Meerdere B/L’s in één keer volgen

We noemen dit ook wel een batch upload. U kunt max. 500 B/L’s in één keer opvoeren met een Excelbestand. U kunt per container nu ook de Vertrouwensketen aansturen.

1. Kies ‘Voeg toe’.
  2. In het onderdeel ‘Lading’ vindt u onderaan de knop ‘Upload bestand’ en daarna volgt een link naar een Excel-template.
  3. Vul de Excel-template in met de benodigde gegevens, deze gegevens worden aangegeven in het eerste tabblad en sla het bestand op.
  4. Kies ‘Upload bestand’ en selecteer het zojuist opgeslagen Excelbestand. Kies vervolgens ‘Upload’.
  5. U krijgt een bevestiging van alle succesvol en niet-succesvol toegevoegde B/L’s.
    a. De succesvol toegevoegde B/L’s worden automatisch toegevoegd aan Cargo Controller en als favoriet gemarkeerd.
    b. De niet-succesvol toegevoegde B/L’s voldoen niet aan de criteria. Een toelichting voor afkeuring staat vermeld. U kunt nu de gegevens handmatig corrigeren of verwijderen.
    c. Wanneer u de gegevens handmatig corrigeert of verwijdert, kiest u daarna voor Opslaan. De gecorrigeerde B/L-gegevens worden alsnog toegevoegd aan Cargo Controller.

U heeft nu de Vertrouwensketen in bulk aangestuurd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een e-mail notificatie instellen voor als ik een vrijstelling ontvang?

Ja, dat is mogelijk.

Rederijen kunnen u zelfs een commerciële vrijstelling versturen voor een container terwijl u zelf de B/L en container nog niet trackt. In dit geval bent u niet direct op de hoogte als er een onbekende B/L aan uw organisatie wordt gekoppeld via de commerciële vrijstelling.

1. Open de gebruikersvoorkeuren via de ronde knop met uw voorletter, rechts bovenin het hoofdscherm.
  2. Kies ‘Notificatie instellingen’.
  3. Zoek naar de e-mail notificatie (bijna onderaan) met de title 'Vrijstellingsmelding'.
  4. Via het schuifje kunt een e-mailnotificatie aan of uit zetten.
  5. E-mail notificaties worden verstuurd naar het e-mailadres van uw PCS-account.

U krijgt vanaf nu een e-mail notificatie als u als release-to party wordt aangewezen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik een e-mail notificatie instellen voor als ik gemachtigd wordt?

Ja, dat is mogelijk. Indien u gebruikt maakt van een systeemkoppeling (Cargo Controller API) is het volgende voor u ook relevant.

Andere partijen kunnen u machtigen voor een container terwijl u zelf de B/L en container nog niet trackt. In dit geval bent u niet direct op de hoogte als er een onbekende B/L aan uw organisatie wordt gekoppeld omdat u voor een container, of containers, bent gemachtigd.

1. Open de gebruikersvoorkeuren via de ronde knop met uw voorletter, rechts bovenin het hoofdscherm.
  2. Kies ‘Notificatie instellingen’.

1. Zoek naar de e-mail notificatie (bijna onderaan) met de title 'Ladingregisseur toegewezen'.
  2. Via het schuifje kunt een e-mailnotificatie aan of uit zetten.
  3. E-mail notificaties worden verstuurd naar het e-mailadres van uw PCS-account.

U krijgt vanaf nu een e-mail notificatie als u als ladingregisseur wordt aangewezen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik als vervoerder al een andere vervoerder nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Ja, u kunt in MCA de container(s) al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt dan ook al de subcontractor informeren door deze partij al aan uw lading te koppelen. De keten wordt namelijk pas actief als de commerciële vrijstelling is vrijgegeven.

De voormelding kan ook al vóór de commerciële vrijstelling gedaan, maar er is een uitzondering voor de terminal van ECT. Deze kan namelijk geen updates verwerken.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de vervoerder voor één of meerdere containers. Hoe kan ik een andere vervoerder nomineren?

Selecteer de container(s) die u aan een andere vervoerder wilt toewijzen door te klikken op het selectievakje voor de containerregel. Daarna verschijnt de knop Forward onderaan de pagina. Door hierop te klikken, kunt u de juiste organisatie kiezen voor de voormelding en het transport van de geselecteerde container(s).

Let op! U kunt meerdere containers tegelijk selecteren, maar slechts één vervoerder per forward nomineren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik ben de genomineerde vervoerder voor mijn container, maar ik kan geen andere vervoerder selecteren om te nomineren.

Indien de vervoerder niet bekend is in MCA kunt u deze niet selecteren voor het nomineren van de rol Vervoerder. De vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en vervolgens kiezen voor (één van) de services MCA Road, Rail of Barge. Zo stapt u in de Vertrouwensketen.

Als dit de huidige container blokkeert voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

• U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
  • de pincode wordt op de gebruikelijke manier door de rederij met uw opdrachtgever gedeeld.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht. Het ophalen van de container met een pincode verdwijnt op termijn in verband met fraudegevoeligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik de andere genomineerde vervoerder ook een transportopdracht geven voor deze lading?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos ophalen van een container. De overige noodzakelijke informatie voor het transport moet buiten PCS worden gedeeld met de vervoerder. Bij het downloaden van de containerinformatie ziet u welke informatie binnen PCS en MCA beschikbaar is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een commerciële vrijstelling per mail ontvangen, maar zie de B/L niet terug in mijn overzicht. Wat nu?

Met het ontvangen van de vrijstelling van de rederij hoort u normaal gesproken direct de B/L en B/L-gegevens inzichtelijk te krijgen. Tussen het moment van vrijstellen en het beschikbaar stellen binnen onze services zou maximaal een uur vertraging mogen zitten. Duurt het langer dan een uur? Neem deze stappen dan door vóór u de customer service raadpleegt. Deze stappen staan in volgorde van meest voorkomende oorzaken van meldingen:

1. Correct B/L-nummer: Als u de B/L voor de vrijstelling al volgde in Cargo Controller, ontvangt u een update waarin u aangewezen wordt als de 'Release-to party'.
      Een release wordt alleen gegeven op een B/L dat via het import manifest bekend is, de B/L kan daardoor niet de status 'Deze B/L is (nog) niet beschikbaar.' hebben. Controleer of u de juiste B/L-nummer volgt.
    2. Filter actief: Een veel voorkomende oorzaak is als uw onbedacht een filter actief heeft staan waardoor u de B/L niet kunt vinden. Controleer uw filters, deactiveer deze met de knop 'Wis filters' en zoek opnieuw naar uw B/L.
    3. PCS-vrijstelling: In Cargo Release Manager kunt u alleen lading volgen vanaf het moment van de vrijstelling. Controleer als eerste of de rederij u een commerciële vrijstelling heeft gestuurd buiten PCS om. Rederijen gebruiken hier de term 'PCS-vrijstelling' voor of 'pincodelose vrijstelling'. Neem vervolgens contact op met uw rederij.Indien de rederij de commerciële vrijstelling via PCS heeft verstuurd en u de daadwerkelijke 'release-to-party' bent, kunt u contact opnemen met de Customer Service. Mogelijk is er een verstoring of een filter actief waardoor u de B/L mist.

Als u de bovenstaande stappen heeft nagelopen en het resultaat ongewijzigd is, neem dan contact op met onze Customer Service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik nomineren of machtigen per B/L of per container?

Per container machtigen of nomineren

U kunt eenvoudig per container een andere logistieke partner machtigen voor de rol van 'Ladingregisseur' of een vervoerder nomineren voor de rol van 'Vervoerder.

Selecteer de '...'-knop achter de desbetreffende container en klik op 'Ladingregisseur Overdragen' of 'Nomineer Vervoerder'. U kunt nu uw partner selecteren en alleen deze container overdragen aan uw logistieke partner.

Let wel, u kunt pas de rol van 'Ladingregisseur' overdragen nadat u de vrijstelling heeft ontvangen vanuit de rederij.

Per B/L nomineren

U kunt per B/L alle containers in één actie nomineren aan een vervoerder. Selecteer de B/L door deze aan te vinken en bovenin ziet u nu de knop zichtbaar worden 'Nomineer Vervoerder'.

In de huidige fase van de Vertrouwensketen kan dit proces nog wijzigen op basis van feedback uit de haven community, hierover zullen wij u dan ook informeren via email en de nieuwsupdates in de service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan mijn logistieke partner niet selecteren om te machtigen, wat nu?

Nadat u de optie heeft gekozen 'Rol ladingregisseur overdragen' komt u in een pop-up scherm. Als u begint met typen van de naam van uw logistieke partner zou deze automatisch worden aangevuld met alle organisaties die Portbase kent.

Indien uw logistieke partner niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor de rol Ladingregisseur. Uw logistieke partner moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en een keuze maken tussen Cargo Controller of Cargo Release Manager voor u verder kunt met de Vertrouwensketen. Mocht dit uw huidige lading blokkeren voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

• U gebruikt een andere logistieke dienstverlener die wel bekend is bij Portbase, of
  • U vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw logistieke partner.

Uw partner kan zich registreren bij Portbase, volg de link onderaan de pagina van de Vertrouwensketen.

Let op! De vrijblijvendheid met een pincode uithalen verdwijnt op termijn door fraudegevoeligheid. Uw partner zal zich moeten gaan aanmelden bij Portbase om binnen de Vertrouwensketen te blijven opereren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan mijn vervoerder niet selecteren om te nomineren, wat nu?

Nadat u de optie heeft gekozen 'Nomineer vervoerder' komt u in een pop-up scherm. Als u begint met typen van de naam van uw vervoerder zou deze automatisch worden aangevuld met alle organisaties die Portbase kent.

Indien uw vervoerder niet bekend is in Cargo Controller of Cargo Release Manager, dan kunt u deze niet selecteren voor het overdragen van de rol Vervoerder. Uw vervoerder moet zich hiervoor eerst aanmelden bij Portbase en aansluiten op MCA Road, Rail of Barge om aan te sluiten op de Vertrouwensketen.

Mocht dit uw huidige container blokkeren voor verdere verwerking, dan heeft u twee keuzes:

• U gebruikt een andere vervoerder die wel bekend is bij Portbase, of
  • u vraagt de rederij deze B/L's niet via PCS vrij te geven, maar met pincode per mail aan u en uw vervoerder.

Uw vervoerder kan zich registreren bij Portbase, volg de link onderaan de pagina van de Vertrouwensketen.

Let op! Bij de meeste terminals is een voormelding door uw vervoerder verplicht en zal de vrijblijvendheid met een pincode uithalen op termijn verdwijnen. Dit in verband met fraudegevoeligheid. Uw vervoerder zal zich moeten gaan aanmelden bij Portbase om binnen de Vertrouwensketen te blijven opereren.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik automatisch de (volgende) ladingregisseur voor mijn lading machtigen?

Ja, u kunt uw logistieke partner(s) toevoegen aan uw organisatie als 'Vertrouwde Ladingregisseur(s)'. Om dit te activeren heeft U de rechten nodig van de Hoofdgebruiker of Gebruikersbeheerder van uw organisatie, dit wordt beheerd binnen het IAM-account van uw organisatie.

Toekennen van rollen

Via de onderstaande uitleg kunt u vaste expediteurs registreren en daarmee de machtiging naar deze vertrouwde partijen deels automatiseren. Deze optie is van toepassing voor de ketens waarbij u als organisatie de rol van 'Release-to Party' bezit en uw ketenpartner de rol van Ladingregisseur (Cargo Director) gaat toewijzen.

Let op! Mocht u ook de keuze van uw vaste, vertrouwde groep vervoerders willen beperken bij het nomineren van een Inland Operators, lees dan hier hoe u dat kunt instellen.

Registreren ketenpartners

1. Log in Cargo Controller of Cargo Release Manager, ga naar gebruikersmenu > Beheer gegevenstoegang.
  2. U bent in de Commercial vrijgave. Kies voor de tab 'Vertrouwde ladingregisseur' en hier kunt u uw logistieke partners selecteren. U kunt meerdere partijen toevoegen.

Activering:

Als uw ketenpartner dezelfde B/L vooraf trackt in Cargo Controller, wordt deze automatisch gekoppeld als 'Ladingregisseur', dankzij deze registratie. Hier ziet u een schematische weergave hoe dit in de praktijk voor u kunt werken:

Tip: Gebruik deze optie voor een gelimiteerd aantal organisaties gezien dit verwarring kan geven als teveel organisaties deze automatische rechten kunnen claimen. Als meerdere automatisch gemachtigde partijen dezelfde B/L tracken wordt dit een onwenselijke situatie, die door u slecht gemonitord kan worden. Wij adviseren deze optie zeer gelimiteerd te gebruiken en actief te beheren. U kunt partijen verwijderen middels de knop 'Verwijder'.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik automatisch de vervoerder voor al mijn lading nomineren?

Nee, in de huidige fase is deze functie nog niet beschikbaar. Er wordt op dit moment onderzocht op welke wijze dit functioneel kan werken, graag komen we met u in contact als u daar meer informatie over heeft. Neem contact op met de Customer Service en zij brengen u in contact met één van onze collega's.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Kan ik machtigen of nomineren zonder dat de commerciële vrijstelling is verstrekt?

Cargo Controller: Ja, u kunt de B/L en container(s) in Cargo Controller al ver voor de ETA van het schip tracken. U kunt pas nadat het Import manifest bekend is de gehele keten aansturen door een partij te machtigen of nomineren.

Echter, de keten wordt pas actief nadat de commerciële vrijstelling is verstrekt. Pas dan kan de voormelding worden gemaakt bij de terminal. Iedereen in de keten kan een update ontvangen als de commerciële vrijstelling vrij gegeven is.

Cargo Release Manager: Nee, binnen Cargo Release Manager kunt u pas na de vrijstelling over het B/L beschikken en daarop volgend de keten aansturen.

Let op! Als de commerciële vrijstelling nooit volgt doordat een andere partij de commerciële vrijstelling ontvangt of het B/L nummer wijzigt (vb: i.v.m. splitsing), zal deze gehele keten overbodig raken. U kunt dan de B/L gegevens verwijderen, daar leest u hier meer over.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik mijn ketenpartners na machtigen of nomineren nog voorzien van een (transport-)opdracht ?

Ja, de Vertrouwensketen is in deze fase alleen gericht op het pincodeloos uithalen van een container. Een machtiging of nominatie is nog geen rechtsgeldige opdracht. Uw onderliggende overeenkomst moet u nog steeds bilateraal aan elkaar overdragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Verschillen Cargo Controller & Cargo Release Manager

Hoe kan ik sneller werken in de Vertrouwensketen?

Binnen Cargo Release Manager zijn de opties beperkt. De Vertrouwensketen ondersteunt vooruit werken terwijl de commerciële release nog niet beschikbaar is. Echter sommige extra functies zijn niet beschikbaar gemaakt binnen de service Cargo Release Manager aangezien deze kosteloos wordt aangeboden.

Dat is opzichzelf geen probleem, maar het is goed dat u weet wat de gevolgen zijn en welke opties er zijn waar u mogelijk gebruik van wilt maken om effectiever te werken:

Cargo Release Manager:

Wanneer u de rol heeft van Release-to Party bent u reactief op de commerciële release en daarmee trager dan u als vooruit kan werken in Cargo Controller.
Tip: Het registreren van een Vertrouwde Ladingregisseur kan u hierbij helpen, mits uw expediteur Cargo Controller gebruikt.

Cargo Controller gratis?

In Cargo Controller heeft u volledig inzicht in de B/L indien vooraf aan de commerciële release een B/L trackt, hier staat dan wel transactiekosten tegenover. Er is echter ook een tussenstap mogelijk: U kunt in Cargo Controller kiezen om geen aanvullende ladinginformatie in te zien, alsnog reactief te werken op de commerciële release, maar zonder transactiekosten de Vertrouwensketen handelingen automatiseren via API. Dit verandert niets aan de bovenstaande schema behalve dat er geen manuele acties meer van uw gebruikers nodig zijn.

Lees voor meer informatie hier u dit werkt en neem contact op met onze Sales afdeling voor de mogelijkheden.