Douane overgang van NCTS naar DVA

28 februari 2024 | Afmelding NCTS Export Containers

Vanaf 2 december 2024 verandert er iets in het aangifteproces. Vanaf dan kunt u het New Computerised Transit System (NCTS) niet meer gebruiken, en gebruikt u de Douane Vervoer Applicatie  (DVA). Met deze brief willen wij u informeren over de overgang van NCTS naar DVA, en wat de gevolgen voor u zijn.

Waarom gaan wij over naar DVA?

Door de overgang naar DVA gaan we werken met een nieuwe applicatie die voldoet aan de Europese wetgeving volgens het Douane Wetboek van de Unie (DWU-Bijlage B).

Wat blijft hetzelfde?

Het proces douanevervoer verandert in  de basis niet. Alle bestaande douanevergunningen Toegelaten afzender (TA) en Toegelaten geadresseerde (TG) blijven geldig.

Wat verandert er?

Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  • De berichtenstructuur in DVA is anders dan in NCTS.
  • Een aangifte heeft in DVA meer lagen.
  • DVA heeft meer functionaliteiten, zoals 2 nieuwe werkstromen: ‘Kantoor van incident’ en ‘Kantoor van uitgang voor vervoer’.

Wat is de planning voor de overgang naar DVA?

  • In december 2023 heeft het Douane Supportcentrum voor Softwareontwikkelaars de definitieve berichtspecificaties (of Message Implementation Guides, MIG’s) voor DVA gepubliceerd.
  • Half maart 2024 is de testomgeving beschikbaar voor softwareontwikkelaars.
  • Vanaf 1 juli 2024 starten wij met het vervangen van NCTS door DVA. Vanaf dan kunnen bedrijven aansluiten op DVA.
  • Vanaf 1 oktober 2024 moeten alle bedrijven die digitaal douaneaangifte doen, volledig zijn aangesloten op DVA.
  • Vanaf 2 december kunt u niet meer digitaal douaneaangifte doen via NCTS.

Goed om te weten: een klankbordgroep met vertegenwoordigers van de Douane, het bedrijfsleven en softwareontwikkelaars werkt samen om de overgang van NCTS naar DVA op tijd te realiseren.

Hebt u vragen?

Voor vragen over de overgang naar DVA: op douane.nl/aangiftesystemen houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op onze socialmedia-accounts om geen bericht  over DVA te missen.

Voor vragen over uw software: neem contact op met uw softwareleverancier. Als u wilt, kunt u ook zelf de definitieve berichtspecificaties voor DVA bekijken. Ga daarvoor via nhdouane.nl naar de website van het Douane Supportcentrum voor Softwareontwikkelaars.