Tweede serie verbeteringen in Melding Schip 2.0

25 april 2017 | Melding Schip

In Melding Schip 2.0 hebben wij voor u een tweede serie verbeteringen doorgevoerd. Het betreft quick wins die in nauwe samenspraak met de Havenmeesters van Rotterdam en Amsterdam, als eigenaren van Melding Schip 2.0, gerealiseerd worden. Tijdens recente bezoeken aan agenten hebben zij verbeterpunten in het digitale meldproces geïnventariseerd. De nieuwe quick wins die voor u online staan.

Verbeteringen in taak visit to port authority

ETA of first Entry in EU invullen conform ENS-melding

Het veld ‘ETA of first entry in EU’ (datum en tijd) heet voortaan ‘ETA of first entry in EU reported as on ENS’. Hiermee maken wij het voor u duidelijker dat er een verschil bestaat met het iets daarboven op het scherm gevraagde ‘ETA pilot station’.

Wat moet u invullen?
In het veld ‘ETA of first Entry in de EU reported as on ENS’ vult u de ETA in zoals deze staat in de ENS-aangifte die gebeurt vóór belading van de container op het schip in de laadhaven.

Een voorbeeld:

  • In de ENS-aangifte is een ETA van 20 maart in Rotterdam opgegeven;
  • Tijdens de reis blijkt echter dat de ETA van het schip 24 maart wordt;
  • In Melding Schip 2.0 vult u in het veld ‘ETA of first entry in EU reported as on ENS’ dan toch 20 maart in.

De ENS-aangifte en de melding aan de Douane van de verwachte aankomst in de EU komen op deze manier overeen. De Douane kan de ladingaangiften hierdoor koppelen aan het bezoek van een schip.

Extra controle

Het veld ‘ETA of first entry in EU reported as on ENS’ vult u alléén in als de laatste voorgaande haven van het schip buiten de EU ligt. Als de laatste voorgaande haven binnen de EU ligt, laat u het veld leeg. In Melding Schip 2.0 wordt hier voortaan automatisch op gecontroleerd. U krijgt een melding als het veld niet conform het bovenstaande wordt ingevuld.

Alleen geldige keuzes Customs office mogelijk

In de rubriek ‘Next Ports’ kunt u in het veld ‘Customs office’ voortaan alleen kiezen uit een lijst geldige Entry offices van het betreffende land. Hiermee wordt voorkomen dat u een ongeldige waarde verstuurt en de Douane de melding afkeurt.

Verbeteringen in taak security information

Datum en tijd Previous Ports worden overgenomen op het Security-scherm

De aankomst- en vertrekdata van de ‘Previous port’ die u invult in de taak ‘Visit to Port Authority’ worden voortaan automatisch overgenomen in het veld ‘Previous port facility’ in de taak ‘Security Information’. U hoeft deze aankomst- en vertrekdata dus nog maar één keer in te voeren.