Vragen

Functionaliteiten

User Management: Ik zie geen services onder ‘My Services’

De user manager heeft u dan nog niet toegevoegd in de gebruikersgroepen. Gelieve in dit geval contact op te nemen met de user manager. Indien u niet weet wie dit is neem dan contact op met de Service Desk.

Welke gegevens moet ik opnemen in het STO bericht?

In de Tabel N88 van het Codeboek Douane is de inhoud van het bericht beschreven. Er zijn 12 categorieën goederen benoemd en de eenheid waarin dat moet worden uitgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan het aantal sigaretten, het aantal sigaren, het aantal liter wijn. Ook de bunkers en smeerolie voor de voortstuwing van het schip moeten in het STO bericht worden opgenomen.

Kan ik straks ook Melding Proviand/Bunkers via de nieuwe Portbase service doen?

Er zijn nog onduidelijkheden over het elektronisch insturen van proviand gegevens door scheepsagenten en het kunnen handhaven hierop door Douane. Dit alles wordt nog door Douane onderzocht. De nieuwe service Melding Scheepsvoorraden bevat daarom geen mogelijkheid tot het elektronisch kunnen melden van proviand.

Ik ontvang geen e-mailnotificaties (meer), hoe kan dit?

Mogelijk hebt u in het verleden gebruik gemaakt van e-mailnotificaties uit de service Melding Lading Import of Douane Scan Proces. Per 1 november 2017 zijn deze e-mailnotificaties komen te vervallen. U dient zich te abonneren op de e-mailnotificaties van Inspectieportaal. Zie de Quick Start Guide van Inspectieportaal om te weten hoe u de e-mailnotificaties (opnieuw) kunt instellen.

Hoe kan ik een TAR code koppelen bij de RWG, APMTR en APMT MVII?

Koppelen TAR codes:

1. Maak een voormelding voor container A
  2. Wacht tot deze helemaal groen terug komt met een TAR
  3. Maak een voormelding voor container B
  4. Vul de TAR code in van voormelding A
  5. Vervolgens opslaan en versturen

Door de nieuwe container(s) te koppelen aan het bestaande bezoek hoeft u geen datum en tijd in te geven.

Ik ontvang ook inspecties van andere overheidsinstanties, kan ik deze inspecties ook in het Inspectieportaal zien?

Via het Inspectieportaal kunt u alle inspecties die onder het convenant Ladingregie Zeehavens horen ontvangen. Dit betekent dat de Douane namens de NVWA of ILT ook inspecties kan (laten) uitvoeren. De overheidsorganisaties behouden echter het recht om ook buiten het convenant inspecties uit te voeren. Deze inspecties worden momenteel niet gemeld via het Inspectieportaal.

Welke havens doen mee?

Inspectieportaal geldt voor alle havens in Nederland. De voorwaarde voor het gebruik van Inspectieportaal is dat de ATO ook via de PCS-service Melding Lading Import aan de Douane is verstuurd.

Wordt de terminal automatisch geïnformeerd over de inspectie?

Als cargadoor/ladingagent bent u verantwoordelijk voor het ter inspectie aanbieden van uw lading. Via Inspectieportaal kan de terminal ook geïnformeerd worden over de inspectie zodat er (geautomatiseerd) lading geblokkeerd en vrijgegeven kan worden. Hierdoor hoeft u in veel gevallen geen additionele communicatiemomenten te hebben met uw terminal.

U bent zelf verantwoordelijk om met de terminals waar uw lading gelost wordt te bevestigen of ze zijn aangesloten op de service Inspectieportaal.

Per 1/10 zijn de volgende terminals aangesloten:

Terminal Type koppeling Bijzonderheden
APM Terminals Rotterdam Systeemkoppeling
APM Terminals Maasvlakte 2 Systeemkoppeling
Hutchison Ports ECT Delta Systeemkoppeling Fysieke inspecties handmatig via terminalwebsite blokkeren
Hutchison Ports ECT Euromax Systeemkoppeling
Rotterdam World Gateway Systeemkoppeling
Rotterdam Short Sea Terminal E-mail

Foutmeldingen

User Management: Ik krijg de foutmelding: You have committed too many login failures. Your user account is locked.

Wanneer u deze foutmelding ontvangt is uw account gelocked. Gelieve in dit geval contact op te nemen met de user manager. Indien u niet weet wie de user manager is, of u bent dit zelf, neem dan contact op met de Service Desk.

User Management: Ik krijg de foutmelding: Error: Authentication failed. Please try again.

Controleer in dit geval of u de organisatienaam, gebruikersnaam en het wachtwoord correct heeft ingevuld. Indien u één van deze gegevens niet meer weet kunt u dit navragen bij de user manager van uw organisatie. Indien u niet weet wie de user manager is, of u bent zelf de hoofdgebruiker, neem dan contact op met de Service Desk.

Procesvoortgang

Mijn voormelding staat op voorlopig geaccepteerd (QQQ) en/of is een grijs aangemerkte handling, wat betekent dit?

Wanneer de handlingstatus grijs is en er vraagtekens in worden getoond betekent dit dat de voormelding/statusaanvraag in behandeling is genomen en dat de terminal met een update van de handlingstatus zal komen, tenzij de voormelding alsnog door u geannuleerd is. In de handlingstatus ziet u de code QQQ.

Indien uw melding op voorlopig geaccepteerd (QQQ) staat kan dit 2 oorzaken hebben:

1. De terminal zelf heeft nog te weinig informatie om de voormelding te accepteren of af te keuren. De terminal zal vanzelf statusupdates sturen zodra er meer informatie in hun systeem bekend is (bijvoorbeeld als de container is aangekomen). U hoeft hier verder niets mee te doen.
  2. Het is ook mogelijk dat u de voormelding per abuis aan een verkeerde terminal heeft gestuurd. In dit geval zal er nooit een verdere statusupdate volgen. Wij raden u aan dit te controleren en indien nodig de terminal aan te passen.

Is er een uiterst moment aan te geven waarin de “store” gegevens moeten zijn aangeleverd?

De douanewetgeving geeft aan dat uiterlijk op het moment van binnenkomst, het ATA moment, de melding van de scheepsvoorraad (het STO bericht) moet zijn gedaan.

Wat als ik de STO heb verzonden naar de Douane en vervolgens blijkt dat een schip voor anker gaat?

Er is vermoedelijk een vooraanmelding gedaan van het scheepsbezoek via Melding Schip en er wordt nu een scheepsvoorraad melding (STO) gedaan. Het schip komt nog niet binnen en gaat voor anker. Er wordt gebruik gemaakt van de scheepsvoorraad die daardoor minder zal zijn op het moment dat het schip daadwerkelijk binnenkomt. Als scheepsagent en melder van de scheepsvoorraad moet u dan contact opnemen met de Douane via douane.drh.inenuitklaringen@belastingdienst.nl. Zo kunt u de hoeveelheden laten aanpassen naar de werkelijke hoeveelheden bij binnenkomst.

Wat als ik een STO heb verzonden naar Douane en het schip komt toch niet binnen?

Wanneer het schip toch niet binnenkomt moet u het schip cancelen via Melding Schip. Het cancelen van het scheepsbezoek is voldoende. De hoeveelheden van het STO bericht hoeven niet te worden aangepast.

Hoelang van te voren moet ik voormelden om een passend truck tijdslot te krijgen?

Het verkrijgen van een passende truck tijdslot hangt af van de drukte op de terminal. Het reserveren van een tijdslot kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren. Doordat de gehele capaciteit continu beschikbaar is verwachten we dat slottijden goed verkrijgbaar zijn, echter gedurende piektijden kan het zo zijn dat er enkele uren tussen de gewenste en de eigenlijke slottijd zitten.

Wat moet ik doen als ik mijn truck tijdslot niet kan halen bij APM MVII en RWG?

Het tijdslot dient tijdig aangepast te worden in de voormelding door middel van update bericht. Houd hierbij rekening met de doorlooptijd van berichten. U kunt er ook voor kiezen om de voormelding in zijn geheel te annuleren en een nieuwe voormelding te doen.

Ik ontvang de foutmelding: “BCO – Cargo opening time has not passed yet”.

De terminal zal nog geen containers aannemen voor het bezoek van het zeeschip waar de container op geladen gaat worden.

Ik heb mijn inspecties ontvangen o.b.v. mijn ENS-aangifte maar zie deze niet terug in Inspectieportaal, hoe kan dit?

De Douane beperkt de inspecties die gemeld worden via de ENS-aangifte tot een minimum. In overleg met de Douane is ervoor gekozen om hier geen voorziening voor te bouwen in Inspectieportaal. Indien de Douane een inspectie meldt via de ENS-aangifte kan de Douane op een later moment de inspectie handmatig registreren via Inspectieportaal. U wordt dan op de reguliere manier geïnformeerd.

Voor welke lading ontvang ik inspecties?

U kunt voor alle lading die via een Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO) gemeld is aan de Douane een inspectie ontvangen. Dit omvat containerlading, stukgoed en uitzonderlijke gevallen ook bulklading.

Ik heb geen losbevestiging gezien in Inspectieportaal maar de container is wel gelost op de terminal, hoe kan dit?

De losbevestiging wordt gestuurd door de (container)terminal. Niet alle containerterminals ondersteunen dit scenario. U ziet alleen de losbevestiging voor containerterminals die dit scenario ondersteunen.

Wijzigingen doorvoeren

Is het wijzigen van de inhoud van de IMOFAL 3 mogelijk?

De IMOFAL 3 wordt nu het Single Window bericht STO, dat gebruikt dient te worden voor de opgave van de scheepsvoorraad. Dat bericht kan niet worden gecorrigeerd. Dit betekent dat u – indien u het bericht heeft verzonden aan de Douane via het Port Community System (PCS) – dit bericht niet meer kunt wijzigen of annuleren. Zolang u het bericht nog niet heeft verzonden aan de Douane, kunt u steeds nieuwe versies uploaden in PCS.

Hoe kan ik het Download-bestand bewerken?

Bij het gebruiken van de Downloadfunctie ontvangt u een CSV-bestand. Dit bestand kunt u op 2 manieren verwerken naar een Excel-spreadsheet:

1. U kunt het bestand openen in een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel. Via Excel kunt u heel kolom A selecteren en via de tab “Data”/"Gegevens" de functie “Tekst naar Kolommen” gebruiken. Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.
  2. U kunt het bestand opslaan op uw computer. Vervolgens opent u Microsoft Excel en ga naar de tab “Data” / "Gegevens". Selecteer hier "Van Tekst". Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.