Kan ik mijn vervoerder automatisch bericht sturen voor inspecties bij de RIT?

Ja. Voor lading-agenten kan in Inspectieportaal een mailnotificatie geactiveerd worden: “douane fysieke controle in externe loods”. Dit is inhoudelijk dezelfde e-mail als ‘inspectie aangezegd’, maar dan enkel voor fysieke controles. Specifiek bij douanecontroles in de externe douaneloods (“Fyco – DCL”) kan een tijdige opdrachtverstrekking aan de vervoerder voor het transport naar de DCL de doorlooptijd flink verkorten.

Let op! Deze werkwijze is alleen van toepassing op fysieke controles in het binnenbrengproces, in Inspectieportaal bekend als “Fyco – DCL”. De werkwijze werkt niet voor uitgaande lading en niet voor inspecties van andere keuringsinstanties.

Stap 1: Vervoersopdrachtprocedure afstemmen

Als ladingagent kunt u deze mailnotificatie laten toesturen naar uw vervoerder (vb Maasvlakte Transport). Zodra de douane een fysieke controle aanzegt zal er voortaan direct een mail naar de vervoerder gaan. In overleg met uw vervoerder kunt u deze e-mails beschouwen als een opdracht tot vervoer, waardoor de vervoerder de container direct kan inplannen voor transport.

Stap 2: Instellen e-mailcommunicatie

Deze stap moet maar 1 gebruiker van uw organisatie instellen.

  1. Log in op het Port Community System
  2. Kies in het hoofdscherm ‘Notificatie beheer’
  3. Vul bij “douane fysieke controle in externe loods” het mailadres van uw vervoerder in.
  4. Er is geen ‘opslaan’-knop. Klik op het Portbase logo linksboven, u keert weer terug in het hoofdscherm

Vanaf nu ontvangt uw vervoerder e-mail berichten als uw lading is geselecteerd voor douane fysieke controle in de externe loods.

Heeft u gevonden wat u zocht?