AAX-bericht vervangt het huidige ARX-bericht (Arrival-at-Exit)

3 juli 2023 | Melding Aankomst Export Containers

Het proces Uitgaan uit de EU verandert met de invoering van het AES (Automated Export System). Dit systeem vervang het huidige ECS (Export Control System). Dit is een gevolg van de invoering van het Douane Wetboek van de Unie (DWU) in 2016. Om te voldoen aan de AES-eisen, zijn EU-lidstaten verplicht om de DWU-veranderingen door te voeren. In het AES wordt het aankomst bericht gemeld met een AAX-bericht. Wilt u meer weten over de invoering van AES, kijk dan op de site van de douane.

Het nieuwe AAX-bericht vervangt het huidige ARX-bericht waarmee de aankomst van de goederen aan het douanekantoor van uitgang wordt gemeld. Portbase is op de achtergrond bezig om deze technische wijziging richting de Douane te implementeren. Wij hebben dit recentelijk al toegepast, en uitvoerig getest met een aantal klanten. Het betreft enkel een technische wijziging. U hoeft zelf niets te doen.

Per 4 juli zal deze wijziging ingaan. Vanaf dan zult u dus de nieuwe AAX bericht versturen richting het nieuwe AES van de Douane.