Meerijdende railoperator op rotatie mogelijk in MCA Rail

9 januari 2024 | Melding Container Achterland Rail

Vanaf vandaag, dinsdag 9 januari 2024, is het mogelijk om een meerijdende railoperator toe te voegen op een rotatie binnen de service Melding Container Achterland (MCA) Rail. Hiermee geeft Portbase gehoor aan de sterkte marktbehoefte die kenbaar is gemaakt door rail operators.
De meerijdende railoperator kan voormeldingen insturen naar de terminals op de bezoeken die op deze rotatie gepland staan. De operators worden belast voor de voormeldingen die ze zelf inschieten.

Wat verandert er?

De werkwijze met implementatie van deze nieuwe functionaliteit is:

  1. Hoofdoperator maakt rotatie aan en selecteert een meerijdende railoperator.
  2. De meerijdende railoperator kan zelf voormeldingen aanmaken op de rotatie en heeft inzicht in de containerstatussen.

Kijk voor meer informatie op MCA Rail Quick Start Guide

Uw voordeel

U kunt efficiënter werken. Doordat de meerijdende railoperator zijn eigen voormeldingen kan maken, bespaart dit de hoofdoperator tijd. Tevens heeft de meerijdende railoperator via één ingang alle informatie; naast de eigen rotaties zijn namelijk ook de rotaties die als meerijdende railoperator toegewezen zijn, zichtbaar. Zo hoeft er minder gecommuniceerd te worden tussen de hoofdoperator en de meerijdende railoperator. Deze nieuwe werkwijze geeft beide partijen inzicht en zorgt voor efficiëntie.

Zijn er technische aanpassingen nodig vanuit de rail operators?

  • Rail operator in de rol van hoofdoperator van een rotatie:

Door deze nieuwe functionaliteit verandert de werkwijze. U moet nu namelijk de meerijdende railoperator aanwijzen op de rotatie. Dit kan via de MCA Rail webschermen, maar ook via een systeemkoppeling.

Om als hoofdoperator via een systeemkoppeling een meerijdende railoperator aan te wijzen, moet u het ‘Update cargo declarant’ endpoint aanroepen via API. Neem contact op met uw softwareleverancier om te controleren of hier aanpassingen voor nodig zijn.

  • Rail operator in de rol van meerijdende railoperator op een rotatie:

U moet als railoperator aangesloten zijn op MCA Rail om als meerijdende railoperator te kunnen worden toegewezen aan een rotatie. Aansluiten op MCA Rail kan via webschermen of via een systeemkoppeling.

Zijn er technische aanpassingen nodig vanuit de terminals?

Er is met de drie deepsea terminals, die aangesloten zijn op MCA Rail, getest dat de meerijdende railoperator voormeldingen kan insturen onder de trein van een andere operator. Dit bleek bij alle terminals succesvol te werken.