Nieuwe Excel-template ten behoeve van de Search and Rescue-meldplicht

14 november 2023 | Melding Bemanning & Passagiers

Vanaf maandag 20 november 2023 kunt u de nieuwe Excel-template gebruiken ten behoeve van de Search and Rescue-meldplicht. Het betreft de template die gebruikt wordt voor het PAX-bericht, dat via Single Window naar de Kustwacht gestuurd zal worden. Met deze aanpassing voldoet u eenvoudig aan de nieuwe Search and Rescue (SAR)-meldplicht. Vanaf 21 december 2023 is het versturen van dit bericht verplicht.

Waarom deze aanpassing?

Volgens de huidige registratieplicht moeten passagiersschepen enkel voor grensbewaking de gegevens van passagiers registreren. Deze registratieplicht wijzigt in een meldplicht. Hierdoor kan de Kustwacht sneller gegevens van opvarenden opvragen tijdens zoek- en reddingsacties.

Voor wie geldt de meldplicht?

De SAR-Meldplicht geldt voor passagiersschepen die meer dan 12 personen vervoeren. De rederij moet voor aankomst in een Nederlandse haven de gegevens van opvarenden melden indien de laatst bezochte haven niet in de Europese Unie ligt. De rederij moet daarnaast melding doen bij vertrek uit een Nederlandse haven, ongeacht de bestemming van het schip.

Wat moet ik doen?

De nieuwe template is nu al te downloaden zodat u deze alvast binnen uw organisatie kunt delen.

Let op:

  • Vanaf maandag 20 november 2023 kunt u de nieuwe template uploaden in de service Melding Bemanning en Passagiers;
  • Vanaf 18 december 2023 kunt u de oude template (versie 1.4) niet meer gebruiken!

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht van de Kustwacht