Uitfasering Melding Domproc | Update MID-melding

20 juli 2023 | Melding Domproc

De komende periode zal Portbase twee nieuwe documenttypen toevoegen aan de service Melding Import Documentatie (MID). Dit in verband met updates aan de Inschrijving in de Administratie via het DMS-systeem. Indien u documenten voormeld bij de terminal via een systeemkoppeling adviseren wij u dit bericht intern te delen met de juiste afdeling(en).

Melding Domproc
Zoals u mogelijk al weet wordt de service Melding Domproc uitgefaseerd op 31 december 2023. In plaats van de huidige MID-melding, met het vergunningsnummer als kenmerk, zal er dan een MID-melding volgen met een uniek Movement Reference Number (MRN). Hier vindt u meer informatie over DMS 4.1. Lees hier meer informatie over de uitfasering van Melding Domproc.

Zodra uw vergunning door de douane is overgezet, verandert ook de manier waarop u documenten via Portbase voormeld bij de terminal. De douane heeft u over deze procedure geïnformeerd in de DMS-nieuwsbrief van mei 2023.

Met de komst van DMS 4.1 zal dit alleen nog maar via de service MID ingediend kunnen worden en betekent dat uitbreiding op twee nieuwe document types. De nieuwe procedure gaat gebruik maken van de documenttypes:

  • IAI: Inschrijving in de Administratie Invoer (vervangt DIN)
  • IAE: Inschrijving in de Administratie Entrepot (vervangt DEN)

In beide gevallen vult u hier het MRN-nummer in, wat u heeft ontvangen van de douane.
De nieuwe documenttypen zijn vanaf nu ook te gebruiken met een systeemkoppeling. U vindt de nieuwe specificaties hier.

Terminal toestemming
Als klant van de service Melding Domproc heeft u, binnen de Domproc-regeling, afspraken gemaakt over het mogen indienen van een DIN of DEN MID-melding. Voor de nieuwe documenttypes hebben wij de bestaande overeenkomsten met terminals voor u laten uitbreiden per dinsdag 1 augustus 2023. U hoeft hier geen nieuwe afspraken meer over te maken.

Implementatie en Opzegging
U bent vanaf nu zelf in het beheer wanneer u start met de DMS-aangifte en stopt met de huidige Domproc-regeling (en Melding Domproc). Als u eerder stopt dan de uitfasering kunt u eerder uw abonnement op de Melding Domproc service opzeggen. U kunt dit abonnement opzeggen per e-mail aan sales@portbase.com. Voor de eerste drie partijen die deze overgang maken hebben we een verrassingspakket klaar staan!