Brexit Import

Veelgestelde vragen

Brexit Import

Hoe ziet het zendingsnummer eruit voor ferryoperators bij de voormelding van importzendingen?

Het zendingsnummer is opgebouwd uit: SCAC-code rederij, het boekingsnummer en het zendingsvolgnummer:

Bedrijf SCAC Voorbeeld Extra toelichting
CLdN CLVW CLVW0012345678001 “CLVW” & “00” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer
DFDS / KVSA DFDS DFDS123456780001 “DFDS” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer (let op extra 0)
P&O Ferries PONF PONFHU12345678001 “PONF” & verteklocatie (hier: Hull) & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer
Stena Line STNL STNL0012345678001 “STNL” & “00” & boekingsnummer (8 posities) & zendingsvolgnummer

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik een documentvoormelding doen voor lege containers en lege trailers?

Nee. Wanneer u een lege container of een lege trailer ophaalt bij een terminal hoeft daar geen documentvoormelding voor te worden gedaan. Zorg wel dat u in de boeking bij uw rederij / ferry-operator aangeeft dat u leeg equipment wilt verschepen.

De rederij of ferry-operator geeft zelf via haar manifest aan de terminal en douane door dat de equipments leeg zijn en zonder documentvoormelding de terminal mogen verlaten.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik terugkerende lege emballage (rolcontainers, fusten, verpakkingsmateriaal) uit het VK voormelden?

In principe heeft de emballage de Unie-status verloren en moet er aangifte worden gedaan om goederen opnieuw de Unie-status te geven.
Hoe het werkt:

• In geval van deepsea / shortsea: u dient een invoeraangifte of transitaangifte te doen. Het documentnummer van deze aangifte moet vervolgens bij de terminal worden voorgemeld via Melding Import Documentatie.
  • In geval van ferry-verkeer is een speciale afspraak gemaakt:
  1. De ferryoperator mag namens u een aangifte doen.
  2. De ferryoperator doet namens u  ook de documentvoormelding.
  3. U hoeft géén aangifte te doen bij de Douane en u hoeft ook geen douanedocument voor te melden.

Let op! In uw boeking bij de ferry operator meldt u duidelijk dat u lege emballage vervoert. Let daarnaast op dat u aan de voorschriften van de Douane voldoet: https://www.getreadyforbrexit.eu/wp-content/uploads/2020/10/2020-09-28-Memo-ODB-terugkerende-emballage-en-verpakkingen1.pdf

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een uitvoeraangifte (EX-A) opgemaakt in het VK, kan ik deze voormelden in Melding Import Documentatie?

Nee. De uitvoeraangifte wordt alleen gebruikt om aan te geven dat goederen het Verenigd Koninkrijk verlaten

Bij binnenkomst in Nederland zal een nieuwe aangifte gedaan moeten worden bij de Nederlandse Douane (bijvoorbeeld een invoeraangifte of transitaangifte). Het documentnummer van deze aangifte moet vervolgens bij de terminal worden voorgemeld via Melding Import Documentatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Moet ik doorgaande transitdocumenten vanuit het VK voormelden via de service Melding Import Documentatie (MID)?

Situatieschets: u heeft vanuit het Verenigd Koninkrijk (of vanuit Ierland) een transitdocument opgemaakt dat de goederen blijft begeleiden tot de eindbestemming in de Europese Unie (zogenaamd doorgaand transitdocument; T1/T2). Hoe het werkt:

1. Nee, u hoeft doorgaande transitdocumenten niet voor te melden via de service MID
  2. Maar u dient wel in de boeking bij uw rederij / ferryoperator aan te geven dat u goederen met een doorgaand transitdocument wilt verschepen. Dit doet u door het het MRN-nummer van uw transitaangifte op te geven bij uw boeking.
  3. De rederij meldt bij aankomst in Nederland uw transitdocument bij de Douane en doet namens u een documentvoormelding bij de terminal

Let op! Een transit document vanuit het VK herkent u aan de eerste 5 tekens: "21GB00" Een nummer dat begint met "21GB01X" is géén transitdocument, maar een uitvoerdocument uit het VK.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn voormelding bij P&O Ferries wordt geweigerd: “consignment known, not yet arrived at destination terminal”

Na het indienen van de voormelding wordt uw melding geweigerd met de volgende foutcode:

"Consignment known, not yet arrived at destination terminal" (foutcode A_AS006).

U hoeft geen actie te ondernemen. De zending is bekend bij de terminal en uw melding is goed ontvangen. P&O verwerkt de voormeldingen pas in haar systeem als het schip arriveert. De status van uw voormelding verandert dus automatisch in 'geaccepteerd' zodra het schip is aangekomen.

We werken met P&O aan een oplossing zodat de voormeldingen direct bij indienen geaccepteerd worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welk documenttype moet ik voor mijn import documentatie gebruiken?

Zie de 'Handleiding Melding Import Documentatie Rotterdamse haven (MID)' van de Douane: Handleiding Melding import documentatie Rotterdamse haven (MID)

Heeft u gevonden wat u zocht?

Functionaliteiten

Moet ik terugkerende lege emballage (rolcontainers, fusten, verpakkingsmateriaal) uit het VK voormelden?

In principe heeft de emballage de Unie-status verloren en moet er aangifte worden gedaan om goederen opnieuw de Unie-status te geven.
Hoe het werkt:

• In geval van deepsea / shortsea: u dient een invoeraangifte of transitaangifte te doen. Het documentnummer van deze aangifte moet vervolgens bij de terminal worden voorgemeld via Melding Import Documentatie.
  • In geval van ferry-verkeer is een speciale afspraak gemaakt:
  1. De ferryoperator mag namens u een aangifte doen.
  2. De ferryoperator doet namens u  ook de documentvoormelding.
  3. U hoeft géén aangifte te doen bij de Douane en u hoeft ook geen douanedocument voor te melden.

Let op! In uw boeking bij de ferry operator meldt u duidelijk dat u lege emballage vervoert. Let daarnaast op dat u aan de voorschriften van de Douane voldoet: https://www.getreadyforbrexit.eu/wp-content/uploads/2020/10/2020-09-28-Memo-ODB-terugkerende-emballage-en-verpakkingen1.pdf

Heeft u gevonden wat u zocht?

Welk documenttype moet ik voor mijn import documentatie gebruiken?

Zie de 'Handleiding Melding Import Documentatie Rotterdamse haven (MID)' van de Douane: Handleiding Melding import documentatie Rotterdamse haven (MID)

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmeldingen

Mijn voormelding bij P&O Ferries wordt geweigerd: “consignment known, not yet arrived at destination terminal”

Na het indienen van de voormelding wordt uw melding geweigerd met de volgende foutcode:

"Consignment known, not yet arrived at destination terminal" (foutcode A_AS006).

U hoeft geen actie te ondernemen. De zending is bekend bij de terminal en uw melding is goed ontvangen. P&O verwerkt de voormeldingen pas in haar systeem als het schip arriveert. De status van uw voormelding verandert dus automatisch in 'geaccepteerd' zodra het schip is aangekomen.

We werken met P&O aan een oplossing zodat de voormeldingen direct bij indienen geaccepteerd worden.