Foutmeldingen

Veelgestelde vragen

Foutmeldingen

Foutmelding: EST.Reference number

Uw T1 aangifte is afgekeurd met de melding:

• FTX+ACD+++The IE015 message received was invalid”
  • FTX+AAO++12+EST.Reference number”

De afkeuring "EST.Reference number" wil zeggen dat het kantoor van bestemming niet correct is. U dient na te kijken of het juiste Douanekantoor is ingevoerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmelding: 4201 TAG 4666 – EORI nummer niet geldig

De scheepsmelding wordt afgekeurd door de Douane omdat het Carrier customs-ID van de carrier in melding schip niet correct is. Wij verzoeken u het nummer van de carrier op juistheid te controleren. Dit kunt u doen door middel van de volgende link:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_home.jsp?Lang=en

Wanneer u het correcte nummer heeft achterhaald, dan kunt u het EORI-nummer van de carrier aanpassen in uw scheepsmelding.

Om de scheepsmelding opnieuw te versturen, kunt u de ETA aanpassen door deze een minuut later te zetten en op de knop “save” te klikken. Vervolgens wordt de knop “Send” beschikbaar, waarna u de scheepsreis opnieuw kunt versturen.

Wanneer het gaat om een ENS-melding die hiermee wordt afgekeurd, dient ook eerst de carrier bij melding schip te worden aangepast. Vervolgens kan met de knop “redeclare all” in MLI 2.0 alles nogmaals worden verstuurd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmelding: No valid guarantee types

Ik krijg onderstaande foutmelding al te zien voor het moment dat ik mijn aangifte wil opmaken, wat gaat er mis?

• There are no valid guarantee types; no transit declaration can be created. Please apply a valid or new guarantee type.

Zodra u naar “Guarantees” gaat in de service Transitaangifte, staat er waarschijnlijk geen geldige guarantee meer tussen- deze zijn verlopen. Dit ziet u bij het aanvinkveld “Valid from / Valid to”. U kunt hiervoor contact opnemen met de Douane over verdere vragen die betrekking hebben op uw guarantee.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmelding: G09 met commentaar zekerheid ontoereikend

Dit is een “Guarantee” probleem. Wanneer u bezig bent met het aanmaken van documenten, kunt u een foutmelding krijgen met: de transit Guarantee met G09 met commentaar “zekerheid ontoereikend”.

De oorzaak kan zijn dat de borg niet toereikend is in het vervoer. In dat geval staat er niet voldoende borg open om de container te laten vertrekken. Wij adviseren u het referentiebedrag te controleren. Let op- dit is de aangifte.

Daarnaast adviseren wij u te wachten totdat de containers zijn aangezuiverd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmelding: xlCustomsResponseRoot r:xlMovementReferenceNumber is Mandatory

De transitaangifte blijft op verzonden staan en op het retourbericht van de Douane is een foutmelding binnengekomen.

[DataDirect][XQuery][Error]Error (BGM C106@A_1004) xlCustomsResponseRoot\xcr:xlMovementReferenceNumber is Mandatory caused by: [DataDirect][XQuery][Error]Error (BGM C106@A_1004) xlCustomsResponseRoot\xcr:xlMovementReferenceNumber is Mandatory caused by: Error (BGM C106@A_1004) xlCustomsResponseRoot\xcr:xlMovementReferenceNumber is Mandatory

Wanneer u het bericht opent, leest u het volgende:

Optie 1

FTX+AAO++12+GDS[1].AR2[1].Complement of information LNG:::Data does not match with the data type”

RFF+ABE:806025463.00/321132641”

Controleer wat er in de berichten naar de klant/Douane is uitgestuurd.

In dit voorbeeld:

Er zit een vierkantje in deze regel

RFF+AAQ:CAIU5546017”

DOC+190:::X-705+BGFLMRUR304434/27�::1”

Wanneer u naar de schermen gaat, ziet u een spatie bij dit tekstveld.

Oplossing

Zet de melding op rejected. De klant kan deze via de knop RE-USE opnieuw gebruiken. De klant dient de spatie weg te halen en dan kan deze de melding opnieuw insturen.

Optie 2

FTX+AAO++15+CE1[1].NAD LNG:::Segment/Record not supported in this position”

Controleer wat er in de berichten naar de klant/Douane is uitgestuurd.

In dit voorbeeld:

Er zit een vierkantje in deze regel;

NAD+CN+++GEFCO+ROUTE DE CHLAMP�+SAUSHEIM++68391+FR”

Wanneer u naar de schermen gaat, ziet u een spatie in het tekstveld.

Oplossing

Zet de melding op rejected. De klant kan de melding via de knop RE-USE opnieuw gebruiken. De klant dient de spatie weg te halen en dan kan deze de melding opnieuw insturen.

Optie 3

FTX+AAO++12+GDS[1].AR2[1].Previous document type:::Invalid value;  External codebase file (codelists.dbf) does not suppor:t the value 14?:TIR”

De douane keurt af wat de klant in de schermen bij Previous document onder kopje Type heeft ingevuld.

Via de website van de Douane kan de klant zien welk documenttype deze kan kiezen.

https://www.belastingdienst.nl/codeboek_sagitta/huidig/html/tabel-codeboek%20sagitta%2C%20onderdeel%20transit-014.html

Oplossing

Zet de melding op rejected. De klant kan de melding via de knop RE-USE opnieuw gebruiken. De klant dient zijn type bij previous document aan te passen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De upload voor de voormelding via Excel met equipments geeft een error/ongeldig bestand. Wat moet ik doen?

We adviseren om de template opnieuw te downloaden. U vindt de template in het PCS scherm waar alle services staan welke u kunt gebruiken. Onder 'Downloads' staat de laatste template met de naam 'Invoer Meldingen exportdocumentatie'.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Geweigerd door de Douane, ik krijg een foutcode te zien, wat moet ik doen?

Gebruik de onderstaande tabel om na te gaan wat er aan de hand is en welke oplossing er mogelijk is. Klik hier voor contactgegevens van de Douane als u een verdere uitleg wenst.

Om de voormelding te wijzigen dient u een aantal stappen te doorlopen. In deze FAQ staan deze stappen toegelicht.

Een totaaloverzicht van foutcodes die terug kunnen komen op een bericht aan de Douane (Single Window), vindt u hier.

FoutcodeOmschrijvingOplossing
-Diversion REJECTUw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden. Mogelijk is het documenttype onjuist.
6210Opbouwregels van het MRN-nummer geven aan dat het MRN onjuist is.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden.
Controleer of u het MRN nummer en type goed heeft overgenomen in de voormelding in Melding Export Documentatie.
6229Aankomstmelding is meer dan 7 dagen geleden verstuurd door de terminal.De terminal dient een nieuwe aankomstmelding te sturen aan Portbase. Klik hier voor de contactgegevens.
6233Document heeft een status waarbij de uitvoer niet mogelijk is. Een mogelijkheid is het document al gebruikt voor uitvoer of geannuleerd is.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden.
Een ander uitvoerdocument dient ingevoerd te worden in de voormelding in Melding Export Documentatie, de huidige status kan niet aangepast worden.
90MRN is onbekend.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden.
Controleer of u het nummer en type van het transit document goed heeft overgenomen in de voormelding in Melding Export Documentatie.
91MRN is reeds afgemeld.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden.
92Registreren aankomstmelding onmogelijk bij huidige status MRN. Een mogelijkheid is dat het document geannuleerd of niet geactiveerd is.Een mogelijkheid is dat de voormelding in Melding Export Documentatie aangepast moet worden.
93MRN is ongeldig, voldoet niet aan algoritme.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden.
Controleer of u het nummer van het transit document en type goed heeft overgenomen in de voormelding in Melding Export Documentatie.
3200De Douane heeft deze specifieke aankomstmelding van de terminal eerder ontvangen.Neem contact op met de terminal zodat deze de aankomst opnieuw kan melden.
12Locatie komt niet overeenDeze foutmelding heeft betrekking op de locatie die u opgeeft in de aangifte die niet overeenstemt met de vergunning. U kunt alleen een locatie gebruiken die voorkomt in de vergunning.
6282MRN is afgewezen omdat het schip reeds vertrokken is.Uw voormelding in Melding Export document dient aangepast te worden omdat een onjuist uitvoerdocument is geregistreerd. Indien het juiste uitvoerdocument geregistreerd staat kunt u het best contact opnemen met de Douane.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Mijn voormelding is niet bekend bij de terminal, terwijl ik hem in MCA / bij Portbase wel heb aangemaakt

Het kan zijn dat u uw handling als statusaanvraag in plaats van als voormelding ingediend hebt. Bij het doen van een statusaanvraag, vraag je enkel informatie op over de status van een container. Een statusaanvraag is niet gekoppeld aan een bezoek, wat betekent dat er nog geen definitieve afspraak is gemaakt voor het ophalen/afzetten van een container bij de terminal. Statusaanvragen zijn om deze reden niet bekend binnen het Terminal Operating System van een terminal. Door een statusaanvraag om te zetten in een voormelding, maakt u een definitieve afspraak bij de terminal voor het ophalen/afzetten van een container.

Klik hier voor meer informatie over hoe je een handling als status aanvraag of als voormelding indient.

Klik hier voor meer informatie over hoe je een status aanvraag omzet in een voormelding.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom blijft de voormelding op de status ‘Accepted’ staan, terwijl de container al is opgehaald/afgezet?

De terminals Hutchison Ports ECT Delta en -Euromax sturen geen bevestiging dat een container de terminal heeft verlaten of is binnengekomen. Dit worden ook wel gate-in/gate-out berichten genoemd. Hierdoor verandert de status van de handling niet in ‘Finished’ nadat een container is opgehaald/afgezet, maar blijft de status op ‘Accepted’ staan.

In het geval een handling na ophalen/afzetten op de terminal op de status ‘Accepted’ blijft staan voor een andere terminal dan Hutchison Ports ECT Delta en -Euromax, neem dan contact op met onze Customer Service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan een terminal niet selecteren, hoe los ik dit op?

Voordat u een MID-melding naar een terminal kunt sturen, dient u voor deze terminal een terminalcontract te tekenen. Via dit terminalcontract accepteert u de verantwoordelijkheid voor het volledige en juist voormelden van uw documentgegevens aan de terminal.

Neem contact op met sales@portbase.com om voor de gewenste terminals het juiste terminalcontract te ondertekenen. De betreffende terminals en documenttypes worden vervolgens voor u geactiveerd in de service Melding Import Documentatie. Na activatie kunt u de terminal selecteren in de service.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik krijg een foutmelding dat het documentnummer onjuist is

Op het moment dat u een nummer van een douanedocument invoert, controleren wij automatisch of de opbouw hiervan overeenkomt met die in de verschillende douanesystemen.
Op deze manier verkleinen wij voor u de foutkans en worden problemen bij het ophalen van de container op een terminal voorkomen.

Een eenvoudig voorbeeld: een MRN-nummer heeft altijd 18 karakters. Tikt u een MRN-nummer met 17 karakters in, dan krijgt u een foutmelding. Voor elk type douanedocument bestaan zo verschillende criteria die door het Port Community System automatisch voor u worden geverifieerd.

Zie ook: Welk documenttype moet ik in welke situatie gebruiken?

Heeft u gevonden wat u zocht?

Foutmelding bij opvoeren: ‘De exportzending voor document … is al aangemeld door de terminal’. Wat betekent dit?

In sommige (nood)gevallen kan een terminal het documentnummer namens u voormelden. Als u hetzelfde document daarna probeert voor te melden krijgt u deze foutmelding:

'De exportzending voor document … is al aangemeld door de terminal.'

U kunt het document niet terugvinden in Track & Trace. Neem eventueel contact op met de terminal om te controleren of de juiste gegevens zijn voorgemeld.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat doe ik bij de foutmelding bij opvoeren: ‘Document … bestaat al’?

Indien u onderstaande foutmelding krijgt, betekent dit dat het betreffende documentnummer reeds in ons systeem is opgevoerd. Dit kan door uw eigen bedrijf of door een andere partij zijn gedaan, bijvoorbeeld de vervoerder, de douane-agent of de terminal.

“De exportzending voor document … bestaat al.”

Controleer in track & trace of de juiste gegevens zijn voorgemeld. Zijn de gegevens onjuist? Lees hier hoe u de voormelding kunt aanpassen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom staat er in Portbase dat er een blokkade op de container zit, terwijl dit niet te zien is bij de APM MVII?

Wanneer er geen document ingestuurd is, dan zal er altijd een Douaneblokkade op de container blijven staan.
Als het document ingestuurd wordt en verwerkt is bij de APM MVII dan zal de Douaneblokkade opgeheven worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Waarom krijg ik de melding dat mijn documenten niet in orde zijn vanuit de ECT Delta/Euromax terminal, terwijl deze wel in Portbase staan?

U kunt via de website van de ECT controleren of het document erin staat of u kunt in dit geval contact moeten opnemen met de Service Desk van Portbase.

Het kan namelijk zijn dat de ECT/Euromax terminal een dubbele APERAK (retourbericht) naar Portbase heeft gestuurd. Hierdoor wordt de volgorde niet correct verwerkt.

De Service Desk zal dan een retourbericht opnieuw aanbieden, waardoor het probleem verholpen is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb geen TAR-code ontvangen, hoe komt dat?

Wanneer u voor de volgende terminals geen TAR-code heeft ontvangen, kan het zijn dat uw voormelding afgekeurd is, dat er een verstoring is, of dat de terminal gesloten is.

• APM Maasvlakte II
  • CTT Rotterdam
  • Depot Pier 7
  • Hutchison Ports Delta II
  • Kramer Group (RCT & DCS)
  • R.B.C./Cetem
  • Rail Service Center (RSC)
  • Rotterdam World Gateway (RWG)
  • Rotterdam Short Sea Terminals (RST)
  • United Waalhaven Terminals (UWT)
  • Waalhaven Westzijde (WHT)

Terminal APM Maasvlakte II

Indien er voor de aangevraagde dag geen beschikbare tijdsloten meer beschikbaar zijn dan zal de voormelding worden afgewezen. De getoonde foutmelding is: THERE ARE NO APPOINTMENT OPENINGS AVAILABLE FOR THE ENTERED DATE .

U kunt de voormelding opnieuw indienen met een nieuw gewenst tijdstip op een andere dag. Kortom, er wordt dus geen tijdslot uitgegeven op een andere dag dan aangevraagd is.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe lang blijven afgekeurde Domproc meldingen in het overzicht staan?

Afgekeurde meldingen blijven altijd in het overzichtsscherm staan.

Is deze afkeuring een direct gevolg van een nieuwe melding, dan is de Domproc-melding niet geregistreerd door de Douane.

Is deze afkeuring een direct gevolg is van een wijziging van een eerdere melding, dan is alleen de laatste aanpassing afgekeurd en staat de originele domproc-melding voor de overige B/L goederenitems nog gewoon geregistreerd bij de Douane.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik krijg een foutmelding, wat betekent dit?

Pin doesn’t match or expired, contact line operator.
De vrijstelling komt niet overeen of is verlopen. Gelieve hiervoor contact op te nemen met de rederij.

CDM – Customs document missing
Wanneer u de afkeuring vanuit de terminal ontvangt: ‘CDM blokkade, DD.’ kunt u met uw expediteur/importeur controleren of de correcte terminal gebruikt is met wat u gekozen heeft als terminal. Wanneer deze gegevens overeenkomen, kunt u contact opnemen met de Customer Service van Portbase voor een oplossing.

Afkeuring RUB25 – Boeking is vol
Neem contact op met de rederij om de boeking te laten verhogen.

Afkeuring ORN – Boeking is onbekend
De acceptatieopdracht is niet ingestuurd door de rederij of u heeft een foutief acceptatie nummer ingestuurd. Indien deze foutmelding optreedt, kunt u het beste het acceptatienummer controleren. Wanneer u zeker weet dat dit nummer in orde is dan kunt u contact opnemen met de rederij. Zij kunnen nakijken of de acceptatieopdracht verstuurd is naar terminal. Als blijkt dat bovenstaande zaken allemaal in orde zijn dan is het ook mogelijk dat het containernummer niet juist is ingevoerd.

BLA – Order (for line) not found, contact line operator.
Neem contact op met de rederij. U heeft waarschijnlijk een andere rederij gekozen dan de rederij die bekend is bij de terminal.

BLT – Blocked by terminal.
Dit is een algemene melding die zegt dat de container niet gehaald of gebracht kan worden. Wanneer er geen aanvullende informatie in het responsebericht staat kunt u voor de toelichting contact opnemen met de terminal.

COR – Container not released
Er is nog geen commerciële vrijstelling verleend door de rederij.

BCO – Before cargo opening
Dit is het moment waarop een Export container op zijn vroegst mag worden afgeleverd op de terminal (in veel gevallen een x-aantal dagen voor aankomst schip).

ORN – de acceptatieopdracht is niet ingestuurd door de rederij of u heeft een verkeerd acceptatienummer ingestuurd

Indien deze foutmelding optreedt, kunt u het beste het acceptatienummer controleren. Indien u zeker weet dat dit nummer in orde is, kunt u contact opnemen met de rederij. Zij kunnen voor u nakijken of de acceptatieopdracht naar terminal is gestuurd. Indien blijkt dat bovenstaande aspecten daadwerkelijk in orde zijn, kan het voorkomen dat het containernummer niet juist is ingevoerd in Portbase.

RUB20 – Het door u ingestuurde boekingsnummer staat in het terminalsysteem voor een andere rederij bekend
Als u deze foutmelding ontvangt is het belangrijk om te controleren van welke rederij de boeking/vrijstelling is. Indien dit niet bij u bekend is, kunt u het beste contact opnemen met de opdrachtgever en/of rederij.

DUP – Ik heb een voormelding gedaan maar ik krijg nu een DUP-foutmelding. Wat betekent dit?

Wanneer uw voormelding afgekeurd wordt met als reden: “DUP” (duplicate), dan is er al een voormelding bekend met dit containernummer en boekingsnummer in de terminal. Deze andere voormelding kan door uzelf zijn aangemaakt of door een andere partij. Er bestaat ook de mogelijkheid dat de container voor een binnenvaartschip, trein of zeeschip is voorgemeld.

Indien de voormelding eerder door uzelf is aangemaakt, kunt u deze mogelijk terug vinden in de service MCA Road (zolang deze nog beschikbaar is). Dat doet u door de ‘Vanaf’ filterdatum zover mogelijk terug te zetten en in het zoekveld het containernummer in te geven.

Wanneer u de voormelding niet kunt vinden, neem dan contact op met de terminal om te vragen of de voormelding bij hen bekend is.

Indien u een eerdere voormelding vindt die niet in orde is, dan kunt u deze verwijderen. Dit kunt u doen door op het vinkje te klikken vooraan de regel en vervolgens onderaan op verwijderen te klikken. Wacht een paar minuten, zodat de terminal de annulering kan verwerken. Vervolgens dient u uw nieuwe voormelding die afgekeurd is met DUP, opnieuw te versturen. Deze zal dan wel goed doorlopen.

Wanneer dit niet het geval is (en wordt de voormelding weer afgekeurd met DUP) dan zal de voormelding nog niet helemaal goed uit het systeem van de terminal zijn. U kunt dan contact opnemen met de terminal om dit met hun af te stemmen.

Hutchison Ports ECT Delta: 0181-278088 / CustomerService@ect.nl

Hutchison Ports ECT Euromax: 0181-377200 (02 / 03) / balie.euromax@ect.nl

Rotterdam Short Sea Terminals: applicatiebeheer@rstbv.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan het B/L niet koppelen, wat kan ik hieraan doen?

Krijgt u de foutmelding dat de B/L reeds in gebruik is door [.]. Waarbij de foutmelding eindigt met een punt (in plaats van een organisatienaam)?

In dit geval is het B/L door uw eigen organisatie reeds bij Meldingen Domproc (status nieuw) opgevoerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Het lukt me niet om een manifest te vinden, de laadlijst (COPRAR) bericht is wel ingestuurd, hoe los ik dit op?

Controleer of het manifest niet in het 'Manifest overzicht' terug te vinden is via het Call Reference Number(CRN) of de scheepsnaam. Let op: in de tab 'Urgent' komen alleen schepen terug welke vertrokken zijn. Ook kan een manifest niet zichtbaar zijn omdat de ETD/ATD range deze uitsluit. Ga na of het CRN in het EDIFACT/COPRAR bericht juist is en controleer of de opgevoerde verwachte aankomt- en vertrekdatum binnen de filter valt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Het manifest is afgewezen (rejected), maar wij kunnen niet terugvinden waarom. Wat is de reden hiervoor?

Er zijn verschillenden redenen waarom een manifest wordt afgekeurd door de Douane. U kunt hiervoor notificatie e-mails instellen, in deze notificatie staat dan de foutmelding die de Douane in de afkeuring meestuurt. U kunt de foutmelding zelf verhelpen en het bericht opnieuw verzenden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

IFTMCS is verzonden maar het BL wordt niet getoond in de webschermen, hoe komt dit?

Een veel voorkomende oorzaak is dat bepaalde data in het ingestuurde bericht ontbreekt, zoals bijvoorbeeld de postcode consignee of een andere partij. Controleer of alle data in uw systeem is ingevoerd. Voor veel fouten worden ook negatieve aparaks en mailnotificaties verstuurd. U kunt deze notificaties instellen onder ‘My Profile’, notificaties instellingen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan mijn document niet terugvinden, hoe los ik dit op?

Wanneer u het ‘documentnummer en containernummer’ niet kunt vinden kunt u contact opnemen met onze Customer Service.

Wij kunnen uitzoeken of dit misschien geregistreerd is door een andere partij.

Indien wij het niet kunnen vinden, is het hoogstwaarschijnlijk niet geregistreerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?

De terminal notificatie blijft op ‘niet verzonden’ staan. Wat doe ik hieraan?

Controleer of de terminal is aangesloten op Melding Domproc. Via dit document controleert u welke terminals documentvoormelding onder de domproc regeling toestaan en of zij vooraf goedkeuring vereisen. Kijkt u hiervoor bij documenttypes Domproc (entrepot/invoer).

Mocht de terminal niet zijn aangesloten dan klopt het dat er geen melding uitgaat naar de terminal. U dient de goederen onder een andere regeling bij de terminal op te halen.

Is de terminal wel aangesloten dan heeft u waarschijnlijk nog geen goedkeuring van de terminal gehad om de domproc regeling toe te passen bij de terminal. Lees hier hoe u deze goedkeuring verkrijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb een BL gekoppeld maar deze komt niet naar voren in Melding Domproc, hoe komt dat?

Als u een BL heeft gekoppeld in Ladinginformatie 2.0, maar deze wordt niet getoond in Melding Domproc 2.0 onder ‘nieuwe meldingen’ dan kan dit de volgende oorzaken hebben:

• Iemand heeft al een melding Domproc voor dit BL verstuurd en deze is daarom terug te vinden onder de verzonden meldingen.
  • De rederij heeft het import manifest (ATO) nog niet verstuurd naar de Douane.Hiervoor kunt u contact opnemen met de desbetreffende rederij. Wanneer de rederij de ATO verzonden heeft wordt deze zichtbaar in het scherm.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat doe ik bij de foutmelding: ‘Not allowed to declare security: Visit times are not in chronological order’?

Deze foutmelding komt doordat de gegevens van het upload bestand niet overeenkomen met wat er in de vessel call gemeld is. In de vessel call zullen de gegevens aangepast moeten worden naar wat er op het upload bestand is gemeld. Dit heeft te maken met de opgegeven datum/tijd die niet overeenkomt. Als de gegevens overeenkomen kan het bestand opnieuw worden geüpload en zal deze worden verwerkt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan mijn reis niet annuleren. Het systeem geeft aan dat er nog lading op staat gemeld. Hoe los ik dit op?

Bij deze melding is het van belang om na te kijken wie er lading op heeft staan voor deze reis:

• Bent u het zelf? Zorg er dan voor dat deze lading verwijderd wordt uit de service Melding Lading Import. Zorg ervoor dat u na het verwijderen de SAL wel verstuurt naar de Douane. Zodra dit is gebeurd is het mogelijk om de reis te annuleren.
  • Is het een andere agent? Dan dient deze zijn lading te verwijderen in zijn scherm. U dient contact op te nemen met deze agent en te vragen deze lading te verwijderen. Ook vraagt u hen de SAL opnieuw te versturen.

Gevaarlijke stoffen
Wanneer het systeem aangeeft dat er nog gevaarlijke stoffen staan gemeld op de vessel call zoek dan via Melding Lading Import de gevaarlijke stoffen melding op. Klik vervolgens op het vlammetje zodat u in de melding zit. Ook hier kan een andere agent zijn gevaarlijke stoffen gemeld hebben en dient hij deze op dezelfde wijze te verwijderen. U kunt dan in deze melding de gevaarlijke stoffen per consignment verwijderen via het prullenbakje. Sla dit vervolgens op, hierna kan de vessel call wel worden gecanceld.

Waste
Geeft het systeem aan dat er nog waste is gemeld op de vessel call? Klik dan in de vessel call op de tab ‘Waste Declaration’. U komt dan in de ‘Waste Declaration’ hier kunt u waste verwijderen door op de CANCEL knop te klikken. Wanneer dit is gedaan kan de vessel call ook gecanceld worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik heb mij ingeschreven met een correct CRN + containernummer voor een losbevestiging en de container is inmiddels gelost. Hoe kan het dat ik geen losbevestiging heb ontvangen?

Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat de terminal een niet kloppend CRN-nummer of containernummer teruggeeft nadat de container gelost is. Als dit het geval is, kan er geen match gemaakt worden met de oorspronkelijke aanvraag. We zijn in deze ook afhankelijk van correcte datalevering vanuit de terminals.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat gebeurt er als de klant een fout maakt bij de aanvraag, bijvoorbeeld een fout in CRN of Containernummer?

Bij invoer van een CRN wordt gecheckt of het format juist is (o.a. op lengte, bestaande havencode). Als er op basis van de formatcriteria een onjuist CRN wordt ingevoerd, krijgt de klant hier een melding van en worden er geen kosten in rekening gebracht. Er wordt in de software (nog) geen check gedaan of het CRN werkelijk bestaat, dus als per abuis een foutief nummer wordt ingevoerd en er hierdoor geen Losbevestiging komt op de aanvraag, krijgt de klant na 2 maanden de melding dat de aanvraag niet beantwoord kan worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan mijn MID niet insturen, waar komt dit door?

Maakt u gebruik van Melding Domproc of Transitaangifte? Beide services ondersteunen op dit moment voor expediteurs alleen containerlading op deepsea terminals. Dit wordt op korte termijn opgelost. Tot die tijd kunt u gebruik maken van Melding Import Documentatie 2.0.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ik kan een documenttype niet gebruiken, hoe komt dit?

U bent niet geautoriseerd om het betreffende documenttype te gebruiken bij de betreffende terminal. Controleer uw terminalcontract en pas deze in overleg met onze sales afdeling aan.

Heeft u gevonden wat u zocht?

In de achterlandvoormelding wordt gezegd dat het importdocument niet in orde is, waar komt dit door?

• Controleer de status van uw melding: Is de status ‘geweigerd’ (door PCS of terminal) of mislukt dan is de melding niet geaccepteerd. Los de foutmelding op en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of het juiste documentnummer, documenttype en container-/zendingsnummer ingevoerd is. Indien dit niet het geval is, voer de juiste informatie opnieuw in en verstuur de melding opnieuw
  • Controleer of u de juiste terminal heeft ingevoerd. Het komt soms voor dat lading last-minute uitwijkt naar een andere terminal, dit wordt niet automatisch gewijzigd in uw Melding Import Documentatie
  • Controleer in ‘Ladinginformatie 2.0’ of in ‘Import status’ of uw zending of container gelost is. Bij sommige terminals wordt het importdocument pas in het terminalsysteem bekend nadat de lading opgenomen is in de RTO (= Gelost op de kade).
  • Indien alle informatie correct is kan er een (kortstondige) verstoring geweest zijn bij de terminal of het PCS. Verstuur uw melding opnieuw.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat betekent de foutmelding: ‘Transport equipment ‘x’ bevat exportzendingen van een andere expediteur. Weet u zeker dat u uw…’?

Dit is een waarschuwing wanneer:

1. de combinatie van het transport equipment- en boekingsnummer al eerder in het Port Community System is opgegeven;
  2. het documentnummer al door een andere partij is opgevoerd;
  3. de transport equipment meerdere documenten bevat.

Indien de transport equipment inderdaad meerdere documenten bevat, kunt u op OK klikken en wordt de voormelding opgeslagen.

In het geval van 1 of 2 wordt dit gevolgd door de foutmelding: ‘De exportzending voor document ‘x’ bestaat al’. Dit betekent dat de combinatie van documentnummer en transport equipmentnummer in het PCS reeds bestaat. Dit kan door uzelf zijn gedaan of door een andere partij in de keten. Indien de voormelding is gedaan door een expediteur of vervoerder, kunt u dit terugvinden in Track & Trace Export. Indien het document is voorgemeld door een terminal, dan kunt u contact opnemen met de Service Desk.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Brexit Import

Ik kan een terminal niet selecteren, hoe los ik dit op?

Voordat u een MID-melding naar een terminal kunt sturen, dient u voor deze terminal een terminalcontract te tekenen. Via dit terminalcontract accepteert u de verantwoordelijkheid voor het volledige en juist voormelden van uw documentgegevens aan de terminal.

Neem contact op met sales@portbase.com om voor de gewenste terminals het juiste terminalcontract te ondertekenen. De betreffende terminals en documenttypes worden vervolgens voor u geactiveerd in de service Melding Import Documentatie. Na activatie kunt u de terminal selecteren in de service.