Melding Domproc

Optimaal gebruik van vereenvoudigde douaneregelingen.

Veelgestelde vragen

Foutmeldingen

Hoe lang blijven afgekeurde Domproc meldingen in het overzicht staan?

Afgekeurde meldingen blijven altijd in het overzichtsscherm staan.

Is deze afkeuring een direct gevolg van een nieuwe melding, dan is de Domproc-melding niet geregistreerd door de Douane.

Is deze afkeuring een direct gevolg is van een wijziging van een eerdere melding, dan is alleen de laatste aanpassing afgekeurd en staat de originele domproc-melding voor de overige B/L goederenitems nog gewoon geregistreerd bij de Douane.

De terminal notificatie blijft op ‘niet verzonden’ staan. Wat doe ik hieraan?

Controleer of de terminal is aangesloten op Melding Domproc. De aangesloten terminals vind je hier.

Mocht de terminal niet zijn aangesloten dan klopt het dat er geen melding uitgaat naar de terminal.
Is de terminal wel aangesloten dan dient u contact op te nemen met de terminal voor het terminal contract. Heeft u hierbij ondersteuning nodig? Neem dan contact op met onze afdeling Sales: sales@portbase.com.

Ik heb een BL gekoppeld maar deze komt niet naar voren in Melding Domproc, hoe komt dat?

Als u een BL heeft gekoppeld in Ladinginformatie 2.0, maar deze wordt niet getoond in Melding Domproc 2.0 onder ‘nieuwe meldingen’ dan kan dit de volgende oorzaken hebben:

• Iemand heeft al een melding Domproc voor dit BL verstuurd en deze is daarom terug te vinden onder de verzonden meldingen.
  • De rederij heeft het import manifest (ATO) nog niet verstuurd naar de Douane.Hiervoor kunt u contact opnemen met de desbetreffende rederij. Wanneer de rederij de ATO verzonden heeft wordt deze zichtbaar in het scherm.

Wijzigingen doorvoeren

Hoe kan ik een nieuw vergunningsnummer toevoegen of een bestaande vergunning aanpassen?

Een nieuwe vergunning kan aan het ‘adresboek’ toegevoegd worden bij het aanmaken van een nieuwe melding Domproc. U klikt op het pijltje ‘Selecteer een optie’ en vervolgens op ‘toevoegen’ voor een nieuwe vergunning of op het pen icoon voor een wijziging. Indien er meerdere BL’s zijn geselecteerd kunnen alleen reeds eerder ingevoerde vergunningen geselecteerd worden.

Kan ik een container of de hele melding verwijderen als deze al is doorgezet naar de Douane?

Dit kan door op het startscherm van de service de desbetreffende B/L op te vragen en alle eerdere geselecteerde regels met goederen items te deselecteren met de ‘-‘ optie. U klikt vervolgens op verzenden. Hierna vraagt het systeem of de melding verwijderd moet worden. Indien hier verwijderen wordt gekozen dan wordt er een melding aan de Douane gestuurd dat de melding Domproc ingetrokken wordt. U kunt op deze manier één goederen item óf het hele B/L verwijderen.

Hoe kan ik het Download-bestand bewerken?

Bij het gebruiken van de Downloadfunctie ontvangt u een CSV-bestand. Dit bestand kunt u op 2 manieren verwerken naar een Excel-spreadsheet:

1. U kunt het bestand openen in een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel. Via Excel kunt u heel kolom A selecteren en via de tab “Data”/"Gegevens" de functie “Tekst naar Kolommen” gebruiken. Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.
  2. U kunt het bestand opslaan op uw computer. Vervolgens opent u Microsoft Excel en ga naar de tab “Data” / "Gegevens". Selecteer hier "Van Tekst". Klik op “Gescheiden” en kies volgende. In het volgende scherm kiest u alleen voor “komma” als scheidingsteken. U kiest daarna voor “Voltooien”. Hierna heeft u al uw gegevens uitgesplitst in kolommen.