Rail Planning

Wordt in 2020 vervangen door Melding Container Achterland Rail

Optimale informatie-uitwisseling rondom de treinafhandeling in zeehavens.

Zoeken

Snel naar

Veelgestelde vragen

Procesvoortgang

Waarom duurt het soms langer dan gewenst voordat ik een reactie krijg van een terminal op mijn voormelding(en)?

De snelheid waarmee statusaanvragen en voormeldingen worden beantwoord hangt af van verschillende factoren. Het versturen en verwerken van statusaanvragen en voormeldingen is een reeks aan acties via verschillende partijen. Op verschillende punten in die keten kan het soms misgaan. Het streven is om dit tot een minimum te beperken.

Port Community System (PCS)

Voormeldingen en statusaanvragen van vervoerders/operators worden overwegend in seconden verwerkt via het Portbase platform en verstuurd aan de terminal.

Desondanks kan het voorkomen dat er een storing is of onderhoud gepleegd wordt aan de services. Portbase gaat dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen. Via status.portbase.com kunt u zien wat de status is van de verschillende Portbase services. U kunt zich via die pagina abonneren op meldingen, zo blijft u constant op de hoogte. Goed om te weten dat het Portbase (PCS) systeem een uptime heeft van 99,8%.

Terminal Operating Systems (TOS)

De meeste terminals werken met een EDI-koppeling. EDI-berichten moeten, na ontvangst van Portbase, uitgelezen worden, verwerkt in het terminal systeem, en uiteindelijk een antwoord bericht aan Portbase worden teruggestuurd. In al deze stappen kan vertraging optreden. Denk hierbij aan de verwerkingscapaciteit tijdens piekmomenten op bijvoorbeeld vrijdagmiddag. Dan worden veel EDI-berichten verstuurd en kan er vertraging ontstaan.

API-koppelingen zijn de toekomst en kunnen een verbetering betekenen op dit vlak. De eerste terminals gaan hier nu mee aan de slag.

Ook bij terminals kan er onverhoopt een storing plaatsvinden of onderhoud gepleegd worden aan de systemen. De terminals gaan dan aan de slag om dit zo snel mogelijk op te lossen en informeren zelf de klanten en gebruikers.

Transport Management Systemen (TMS)

Vervoerders kunnen gebruik maken van een systeemkoppeling tussen hun planningssysteem (TMS) en het Portbase (PCS) systeem, ook in deze systemen kan vertraging of storing zich voordoen.

Een systeemkoppeling via EDI gaat op termijn vervallen. API is de toekomst en is vele malen sneller qua overdracht van informatie. Inventariseer bij uw softwareleverancier naar de mogelijkheden voor het werken met API.

Vertraging kan dus op verschillende momenten en in verschillende stappen in het proces voorkomen. Heeft u aanleiding te denken dat er sprake is van ongewoon grote vertraging tijdens het voormelden, neem dan neem contact op met de Portbase Servicedesk. Dit kan telefonisch via +31 (0)88 625 25 25 of per e-mail naar servicedesk@portbase.com

Heeft u gevonden wat u zocht?

Functionaliteiten

Is het mogelijk om een statusaanvraag te annuleren?

In het webscherm van MCA kunt u de statusaanvraag annuleren. Er wordt echter geen annulering doorgestuurd naar de terminal.

Aan de terminalzijde komt de statusaanvraag te vervallen zodra een nieuwe statusaanvraag of voormelding wordt ingediend. Of als de termijn van de statusaanvraag verloopt.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Wat voor zegelnummer/seal number vul je in bij een FLAT?

U mag hier FLAT of TANK invullen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoeveel karakters zijn toegestaan in het zegelnummer/seal number?

Een zegelnummer dat u opgeeft in uw voormelding moet altijd twee tot vijftien posities lang zijn. Langer of alleen één punt of één spatie ingeven is niet toegestaan.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Overig

Is het nodig om een treinreis aan te maken voor statusinformatie over de lading?

Om de status van de lading via statusinformatie op te vragen is het niet noodzakelijk dat de treinreis in het systeem aanwezig is of wordt aangemaakt. Als u in de service Rail Planning gaat en bovenin de zwarte balk klikt op 'Boekingen' dan kan in het volgende scherm een voormelding aangemaakt worden om de statusinformatie op te vragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Hoe wordt omgegaan met “te laat” binnenkomende treinen of met containers die niet in orde zijn?

Treinen worden niet geweigerd en worden binnengelaten bij beschikbare capaciteit. Mocht de containerinformatie (documenten/containers) niet in orde zijn, zullen desbetreffende containers niet gelost/geladen worden.